2014. október 10.

Teakrém

Anya nemrégiben mesélte, hogy Mamám régen készített tea ízű krémet, és kalácshoz kínálta. Összedugtuk hát a fejünket, és megpróbáltuk kiokoskodni, hogy lehetne előállítani. Az elgondolásban benne volt a teát-főzünk-és-valahogy-krémesítjük ötlet is, de aztán rájöttünk, hogy rögtön a tejbe is bele lehet főzni a teafüvet. Akkor már Anyának is derengett, hogy Mami is így csinálta. Neki is fogtam, és megszületett ez a számomra különleges (oké, persze, hogy teaízű) krém.
Az íze elég hangsúlyos, és bár fekete teából van, mégsem pörget, legalábbis én nem éreztem, pedig alapból azért nem iszom teát az esti órákban, mert nem tudok tőle aludni.
A teafű mennyiségét lehet csökkenteni is, de akkor számolnunk kell azzal, hogy kevésbé lesz intenzív.
Hozzávalók:

5 dl tej (vagy fele-fele arányban tej + tejszín)
1 dkg teafű (nálam most fekete teából)
7 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 dkg liszt

elkészítés:

 1. A tejet lábasba öntjük, beletesszük a teafüvet, felforraljuk, majd leszűrjük. (Én sűrű szövésű anyagon szűrtem át, majd jól kicsavartam.) Az így kapott teaízű tejhez hozzáadjuk a kétféle cukrot.
 2. A tojássárgákat egy másik lábasba tesszük, elkeverjük a liszttel, és folytonos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a forró, teaízű, cukros tejet. Visszatesszük a gázra, és kevergetve még egyszer felforraljuk. Kihűtjük.

Felhasználási javaslat:
A kész krémet különösen reggelire, édes péksüteményekre, pl. kalácsra vagy vajas pirítósra is kenhetjük, de egyéb sütemények (pl. fánk), sőt akár palacsinta tölteléke is lehet. El tudom képzelni aranygaluskához is tea ízű sodóként.
A teakrémet bármilyen teafűből, pl. gyümölcsös teából is elkészíthetjük.

 

2 megjegyzés:

 1. Ó, ez milyen izgalmasan hangzik! Még soha nem hallottam ilyen krémről! ...de a teát imádom, biztos, hogy ki fogom próbálni! Addig is, míg elkészül, kérhetek kóstolót? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye!? Én is nagyon örültem, amikor Anyának eszébe jutott, hiszen én sem hallottam még róla soha. Pedig amúgy kézenfekvő, hogy teafűből is lehet krémet készíteni. Mindenképp próbáld ki, mert tényleg finom, és olyan érdekes, hogy ez egy krém, de közben tea íze van. :D Örülök, ha tetszik, úgyhogy kapsz is mindjárt egy szép tálka kóstolót belőle. :)

   Törlés