2014. október 4., szombat

Csokis, dióhabos sütemény





Megmaradt 6 tojásfehérjém, és hirtelen nem tudtam, mit süssek belőle. Fehér piskótát most nem akartam. Kacérkodtam a kókuszcsókkal, de nem volt kedvem a formázással bajlódni, legalábbis az a fajta, amit korábban kinéztem a netről, az ilyen kis pepecselős lett volna. Ráadásul 6 tojifehérje túl sok is lett volna hozzá, én pedig nem akartam annyi kókuszcsókot. Szerencsére rátaláltam egy jónak tűnő receptre, és azonnal beleszerettem. Pedig nem vagyok oda a fehérjehabos sütikért, de ez annyira gusztán nézett ki, hogy nem bírtam nem elkészíteni. Apukám is bejelentkezett látogatóba, ezért jobbnak láttam, ha valóban ezt választom, mert ez olyan hagyományosabb fajta édesség, ő pedig csak azokat szereti.
Gyászos képpel nyúltam az utolsó zacskó dió után a mélyhűtőbe, de csak azért, mert most egy kis ideig várnunk kell, mire megint dióhoz jutunk. Még jó, hogy van diófánk! :)
Igazából nem sokat módosítottam az eredeti recepten, csak 4 helyett 6 tojásfehérjét használtam fel, illetve kevesebb csokit, mert nem volt itthon több. Egy kis plusz íz gyanánt citromhéjat is tettem a tésztába, valamint előzőleg megkentem azt Ápá-féle kajszibaracklekvárral.
Ez a süti olyan finom, hogy nem utoljára készült, az biztos. Azonnal elajándékoztam Anyáéknak és apukámnak a nagy részét, hogy ők is részesülhessenek az élményből.






Hozzávalók 31x19cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tk. sütőpor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
kb. 30 ml víz

Tetejére:
15 dkg kajszibaracklekvár
6 tojás fehérje
13 dkg porcukor
20 dkg dió
15 dkg étcsokoládécsipet só

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a sütőporral, a sóval és az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, gyors mozdulatokkal morzsalékos tésztává dolgozzuk, majd a vízzel összeállítjuk.
  3. Enyhén lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük, és a kezünkkel tepsi méretűre kihúzkodjuk. (Nekem van sütemény hengerem - ami hasonlít a sütemény mintázó hengerre, csak sima felületű -, ezért én ezzel végeztem el az utolsó simításokat.) Tepsistől nejlonzacskóba húzzuk és hűtőbe tesszük fél órára.
  4. A darált diót és a nagy lyukú reszelőn lereszelt csokoládét összekeverjük.
  5. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük, kisebb adagokban hozzákeverjük a cukrot, és így verjük fel teljesen. Végül hozzáforgatjuk a csokoládéval kevert diót.
  6. A tésztát megkenjük a baracklekvárral, ráhalmozzuk a csokoládés-diós fehérjehabot, és kanállal elsimítjuk.
  7. A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, majd a tepsivel együtt rácsra tesszük. Még melegen felszeleteljük, mert a tetején lévő hab így nem törik össze, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc


Megjegyzés:
Egyéb javaslat szerint 180°C-on hőlégkeveréssel kell sütni, ki is próbáltam, 15 percig így sütöttem, de annyira elkezdett pirulni a teteje, hogy azonnal átállítottam alul-felül sütésre.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogyan viselkedik a saját sütője, lehet, hogy ami nálam bevált, az másnál nem.










Forrás: A főzés tudománya


4 megjegyzés:

  1. Juj, ezt biztos szeretném! Kicsit hasonlít az én mogyorós-csokoládéhabos sütimre. ;) Meg tudnék most enni ebből a finomságból pár szeletet! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, köszi! Sejtettem, hogy neked ez tetszeni fog, hiszen diós. ;) Mindjárt meglesem a te sütidet, mert most hirtelen nem emlékszem rá, de addig is küldök neked az enyémből párat. :)

      Törlés
  2. Istenien néz ki, nagyon guszta szeletek. :) Ilyen finom hozzávalókkal, mint dió - csoki - sárgabaracklekvár, csakis finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! Bár ha nem baj, most inkább csak a fotókért zsebelem be a dicséretet, mert a recept ugyebár nem az enyém. ;)

      Törlés