Ez a ciabatta feladta nekem a leckét. Nem is a készítése, hanem a megfelelő recept megtalálása, ui. elsőre bátortalannak éreztem magam egy saját verzió kifundálásához. Többféle készítési módszer kering a neten, van jéghideg vízzel készült, de langyos vizes módozat is, ill. csak vízzel vagy vízzel és tejjel készült is. Az egyik a friss élesztőre esküszik, a másik a szárítottra, sőt a sütés kapcsán is vannak fortélyok. A szárított élesztőt még sosem próbáltam, pedig már vettem egyszer, de ott ment tönkre a polcon, soha fel nem használtam. Valahogy a friss élesztő szimpatikusabbnak tűnt. Most mégis szárítottal próbálkoztam, mert a recept, ami mellett végül letettem a voksomat, ezt írta. Sajnos a leírás valamiért befejezetlen maradt, sehogy sem derült ki belőle, hogyan kell megformázni a ciabattát. Persze annyi tapasztalattal a hátam mögött már nem esek kétségbe, ha formázásról van szó, de valahogy akkor is fura volt, hogy ott megállt a sztori, hogy kiborítjuk a deszkára, és várunk, amíg megkel. Aztán szünet, és már megy is a sütőbe. A kettő között ott van a nagy semmi, vagyis a formázás, amiről a könyv nagyokat hallgatott.
Na, akkor net beizzít, és szerencsére keresgélés közben találtam hozzá videókat. Ezekben úgy hajtogatták a tésztát, mint ahogyan a croissant tésztát szokták, míg a könyvben ennek nyoma sem volt. Sebaj, én összevegyítettem a kettőt, és így született meg ez a nagyon fincsi kenyérrúd, amit már unásig ismer mindenki, csak én voltam vele lemaradva. :D
Érdekes, hogy a másik kenyérrúd, amit csak később szegtem meg, sokkal lyukacsosabbra sikerült, sőt főleg lyukat ettünk tészta helyett. :D
Nem tudom, ki hogy van vele, de engem mindig érdekel a különböző népek ételeinek eredeti receptje. Így van ez a ciabatta esetében is, úgyhogy utána fogok járni, hogy készül valójában - nem lesz könnyű dolgom.
Na, akkor net beizzít, és szerencsére keresgélés közben találtam hozzá videókat. Ezekben úgy hajtogatták a tésztát, mint ahogyan a croissant tésztát szokták, míg a könyvben ennek nyoma sem volt. Sebaj, én összevegyítettem a kettőt, és így született meg ez a nagyon fincsi kenyérrúd, amit már unásig ismer mindenki, csak én voltam vele lemaradva. :D
Érdekes, hogy a másik kenyérrúd, amit csak később szegtem meg, sokkal lyukacsosabbra sikerült, sőt főleg lyukat ettünk tészta helyett. :D
Nem tudom, ki hogy van vele, de engem mindig érdekel a különböző népek ételeinek eredeti receptje. Így van ez a ciabatta esetében is, úgyhogy utána fogok járni, hogy készül valójában - nem lesz könnyű dolgom.
Hozzávalók 2 darabhoz:
Bigához:
17,5 dkg fehér kenyérliszt
½ tk. szárított élesztő
2 dl víz
Tésztához:
32,5 dkg fehér kenyérliszt
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
½ mk. szárított élesztő
2 dl víz
2 ek. tej
2 ek. extra szűz olívaolaj
elkészítés:
- A bigához a lisztet elvegyítjük a szárított élesztővel, simára keverjük a vízzel, és olajjal megkent folpackkal lefedve, 12 órára hűtőbe tesszük (ha jó az idő, 4 órán át szobahőmérsékleten is érlelhetjük. Én a hűtőben való pihentetés után is még 2 órát szobahőmérsékleten kelesztettem). Ha a biga elkezd összeesni, akkor már használható.
- a bigához adjuk a többi lisztet, a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, az olívaolajat, vizet, a tejet, és fakanállal alaposan összekeverjük.
- Betakarjuk olajjal megkent folpackkal, és 1 órát kelesztjük. (Kb. a háromszorosára kell kelnie.)
- A tálban lévő tésztát kanál segítségével elfelezzük, és így borítjuk ki egymás után, nagyon óvatosan az alaposan belisztezett deszkára vagy alufóliára (én ez utóbbira tettem, mert így könnyebb formázni).
- A kezünket jól belisztezzük, mindkét tésztából 1,5-2 cm vastagságú téglalapokat formázunk, majd a felületüket éppen csak meghintjük liszttel, és olívaolajjal megkent folpackkal letakarva, 30 percig kelesztjük.
- Ezután jobbról és balról, ill. lentről és fentről egymásra hajtjuk a tésztát, és megfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így járunk el a másik tésztával is. Letakarva újabb 30 percet kelesztjük.
- A tésztákat 90°-kal elforgatjuk, kicsit kihúzkodjuk, újra meghajtogatjuk a fent leírt módon, majd átfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön. Letakarva pihentetjük újabb 30 percet.
- A ciabattákat az alufólia segítségével óvatosan megformázzuk (a felületük épp eléggé lisztes, ezért nem kell megszórni újra), két kézzel alájuk nyúlva sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarjuk, amíg a sütő bemelegszik. Készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc
Tipp:
A sütő aljába egy kis tálkában vizet is tehetünk, vagy a sütő oldalát bespriccelhetjük vízzel. Süthetjük magasabb hőfokon is, majd a sütési idő felénél visszavesszük a hőfokot.
Forrás: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez
Nagyon kis cuki ciabattákat sütöttél, tetszenek a lukacskákkal együtt, olyan kis formásak is :-) Imádom a kelt tésztákat, le is vettek a lábamról :-) Kérhetek egy kis kóstolót reggelire?
VálaszTörlésAndi kedves, aki olyan gyönyörű kelt tésztákat készít, mint te, mindenképp megérdemli a kóstolót dupla adaggal. ;) Nagyon örülök, hogy tetszik a ciabattám! :)
TörlésNagyon formás kenyérkéket sütöttél! A fotók fantasztikusak! :D A ciabattával én is el vagyok maradva, de most azt hiszem egy lépéssel közelebb kerültem az elkészítéséhez! Addig is, kérhetnék egy kis kóstolót?
VálaszTörlésÓ, de aranyos vagy, köszönöööm! :) Ahogy ismerlek, nem hagyod parlagon heverni a ciabattát, vagyis a receptjét, és hamarosan nálad is elkészül az Ági-féle módozat. De addig azért mégsem hagyhatlak kóstoló nélkül, gyorsan becsomagolom neked az egyik kenyérrudat, és útnak indítom. :)
TörlésJuj... de drága vagy! Köszönöm szépen! ♥
TörlésNagyon guszta lett a ciabattád, mint az olasz verzió! Viszem is a receptet! :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm! :) Remélem, meg leszel elégedve, ha megsütöd. Bevallom, én friss élesztős kovásszal készíteném legközelebb, de addig még vadászok az eredeti olasz receptre.
Törlés