2013. június 6., csütörtök

Sajtmártásos krumpli egytál







Az előző napi ebédből csak 1 személyre való adag maradt. Ki kellett találnom, mit egyek én ebédre, mivel a meglévő ételt a Kutyánszkinak szántam. Most valami krumplis ételre vágytam, de nem volt kedvem a jól bevált „zutyult” krumplimhoz, hanem kicsit másféle, de szintén sült krumplival készült, rakott krumpli jellegű ebédet szerettem volna. Ez lett belőle – egy kellemesen szaftos egytálétel. Persze 2 személyre, hátha a Kutyafül is inkább ezt enné a maradék helyett. Éppen ezért csak egy tükörtojás került rá, mert azt csak én szeretem. :)





Hozzávalók 2 személyre:

50 dkg sütni való krumpli (tisztítva mérve)
20 dkg kockázott, füstölt császárszalonna vagy szalonnaszeletek felcsíkozva
5 szál újhagyma
1 cs. (125 g) mozzarella
2,5 dl tejszín
2 dl tej
3 dkg étkezési kukoricakeményítő
sült burgonya fűszersó
őrölt fehér bors

kókuszolaj a sütéshez
2 tojás

elkészítés:

  1. A meghámozott, vékony karikákra szelt krumplit bő kókuszolajban pirosra sütjük, majd alaposan lecsepegtetjük és a fűszersóval ízesítjük.
  2. A sajtmártáshoz kevés tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt. A borssal, sóval ízesített tejszínt a többi tejjel felforraljuk, majd besűrítjük a keményítős tejjel. Végül felolvasztjuk benne a sajtot.
  3. A szalonnát zsiradékmentes serpenyőben ropogósra sütjük, majd szűrőkanálba szedjük, miközben a zsírját a serpenyővel felfogjuk. A szalonnát is a mártáshoz keverjük.
  4. A sütőtálba lerakunk egy réteg sült krumplit, megszórjuk a felkarikázott újhagyma 1/3 részével, rákanalazzuk a mártás 1/3-át, majd ezt a műveletet még kétszer ismételjük. (Egy kevés hagymát félreteszünk a díszítéshez.)
  5. Az ételt előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a mártás pirulni nem kezd a tetején.
  6. Abban a serpenyőben, amiben a szalonnát sütöttük, beleütjük a tojásokat, sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd hozzáadunk egy pici vizet, és fedő alatt félig megsütjük.
  7. A tükörtojásokat ekkor átszedjük a sajtmártásos krumpli tetejére, és készre sütjük. Tálaláskor megszórjuk a félretett újhagymakarikákkal.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
Ha valaki a folyósabb állagú tojást szereti, akkor nem kell azt a krumplira tenni és tovább sütni vele.












5 megjegyzés:

  1. Húúú... ez nagyon tetszik! :) Cuki a sütőformád!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök! :) Köszi, nekem is nagyon bejön, nem bírtam otthagyni a boltban, amikor megláttam Azt mondta, az enyém akar lenni. :D A Kutya ma közölte is velem, hogy vegyünk még egyet, hogy legyen neki is sajátja, meg nagyobbat is, meg ilyet meg amolyat, de mind ilyen zománcos legyen. Én benne vagyok! :)

    VálaszTörlés
  3. :D De jó! Klassz, hogy tetszenek neki is az ilyen cuccok. :) Én is szívesen beruháznék egy garnitúrára.

    VálaszTörlés
  4. Még mindig nagyon tetszik ez az étel! Ezekkel az új fotókkal igazán csodás! :) Muszáj kérnem egy kis kóstolót! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy így érzed-látod! :) Köszönöm! ♥ Mi sem természetesebb, azonnal csomagolom, és azon melegében küldöm ma vacsira. ;)

      Törlés