2013. május 22., szerda

Húsmentes hamburger





Egyik kedvenc köretem a sárgarépafasírt, egy időben szinte minden nap azt ettem. Aztán valahogy megfeledkeztem róla. Szerencsére megint eszembe jutott. Előző nap megsütöttem a hétre való zsemlét, amit a gyökérkenyérhez hasonló módon készítettem, és úgy gondoltam, miért ne tehetnék bele hús helyett zöldségbucit. Ha már lúd, legyen kövér, ezért a már jól megszokott tipikus „hamburgerzöldségek” is mellékerültek. Hagymát is tehetünk bele, bár a sárgarépafasírt elég hagymás, így nem hiszem, hogy annyira hiányozna az a pár hagymakarika, ha mégsem kerülne bele. A zsemlét persze megkenhetjük vajjal is (én például képtelen vagyok anélkül enni a péksütit vagy a kenyeret) és ketchup helyett mustárt vagy majonézt is választhatunk, kinek-kinek óhaja szerint.




Hozzávalók 8 darabhoz:

Zsemléhez:
40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg tönkölybúza fehérliszt
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 4 dl langyos víz

Hamburgerekhez:
8 zsemle
8 sárgarépafasírt
8 szelet házi füstölt sajt
4 paradicsom
8 retek
8 ek. házi ketchup

metélőhagyma

elkészítés:

  1. A sóval, cukorral elvegyített lisztek közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, a vizet, és fakanállal alaposan összekeverjük. (Nem kell dagasztani!) A híg tésztát letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük 4 órát.
  2. A megkelt és igen ragacsos tésztát alaposan belisztezett felületre borítjuk, henger alakúra formáljuk és 8 egyenlő részre vágjuk.
  3. A tésztadarabokat a kezünkkel négyzetekké vagy téglalapokká kihúzzuk, feltekerjük, majd lefelé irányuló, húzó mozdulatokkal zsemlékké alakítjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk, hogy még keljenek egy kicsit.
  5. A tetejüket megkenhetjük vízzel vagy olajjal (én most egyikkel sem kentem meg) és előmelegített sütőben készre sütjük. (Ha az aljuk kongó hangot ad, akkor biztos, hogy megsültek.) A zsemléket rácson hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Közben elkészítjük a sárgarépafasírtot. A zöldségeket karikára szeljük, a sajtot felszeteljük vagy lereszeljük.
  7. A még langyos, félbevágott zsemléket megkenjük ketchuppal, rátesszük a retket, a paradicsomot, a sajtot, végül pedig a még meleg zöldségfasírtot, megszórjuk metélőhagymával, és befedjük a zsemle tetejével.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése