2013. január 20., vasárnap

Házi kenyér Graham-liszttel


 


Annyiféle házi kenyér recept kering az interneten, hogy az ember már nem is tudja, melyik az igazi, a valódi házi kenyér, vagyis az a fajta, amit nagyanyáink sütöttek. Az eredetiben valószínűleg nincs olaj, és nem variáltak a lisztek keverésével sem. Ezért aztán az én házi kenyerem nem is az az autentikus típusú, sokkal inkább Macskanyelv-féle. Ha nincs kedvem sokat vergődni a kenyérrel, vagy nincs időm arra, hogy különlegesebb fajtát süssek, akkor ezt szoktam elkészíteni, mert a kalácshoz hasonlatos zsúrkenyeremnél háziasabb jellegű, ugyanakkor az olajnak köszönhetően sokáig puha marad.

Hozzávalók 1 cipóhoz: 

40 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg Graham-liszt
1 csapott ek só
2 ek napraforgóolaj
kb. 2,5 dl langyos víz
1 tk cukor
2,8 dkg friss élesztő

elkészítés:


  1. 1 dl langyos, cukros vízben simára keverjük az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a sóval, hozzáöntjük az olajat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk.
  3. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük, majd kissé átgyúrjuk, cipó alakúra formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  4. Egy háztartási fóliát vékonyan beolajozunk, betakarjuk vele a kenyeret, konyharuhát is terítünk rá és amíg a sütő 200°C-ra előmelegszik, addig pihentetjük.
  5. Amint a kenyér sütőbe kerül, 2-3 perc után mérsékeljük a sütő hőmérsékletét és a cipót aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 40-45 perc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése