A bucik eredetileg gyros-batyuk muffinformában névre hallgatnak, és Fahéj receptjeinek sorát gazdagítja. Sokáig szemeztem vele, aztán amikor már kellő gyakorlatnak örvendtem a kelt tészták készítése terén, nekiálltam. Ennek is már jó pár hónapja, de most örömmel megosztom itt. Hogy, hogy nem, megint változtattam a recepten, de csak a tölteléken. Gyros fűszerkeverékem nem volt itthon, maradék sült husi viszont annál inkább. A muffinok kettévágva ugyan nem lettek olyan szépek, mint Fahéj batyujai a közepükön csücsülő töltelékkel, de ízre megfeleltek a velük szemben támasztott követelménynek. A tészta is remek lett. :)
Tulajdonképpen bármilyen töltelékkel elképzelhető, tegyen bele ki-ki olyan húst, amit a hűtőben talál, és szórjon rá olyan fűszert, ami az ízlésének és aktuális hangulatának megfelel, no meg, amit a konyhaszekrény tartalma megenged. ;)
Tulajdonképpen bármilyen töltelékkel elképzelhető, tegyen bele ki-ki olyan húst, amit a hűtőben talál, és szórjon rá olyan fűszert, ami az ízlésének és aktuális hangulatának megfelel, no meg, amit a konyhaszekrény tartalma megenged. ;)
Hozzávalók 12 darabhoz:
a tésztához:
40 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
½ mk. őrölt fekete bors
4 ek. napraforgóolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
0,5 dl tej
a töltelékhez:
25 dkg konyhakész sült hús
1 fej vöröshagyma
őrölt csili
3 ek. csemegekukorica
5-6 dkg reszelt Pannónia sajt
3-4 ek. tejföl
2 ek. napraforgóolaj
elkészítés:
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc
½ mk. őrölt fekete bors
4 ek. napraforgóolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
0,5 dl tej
a töltelékhez:
25 dkg konyhakész sült hús
1 fej vöröshagyma
őrölt csili
3 ek. csemegekukorica
5-6 dkg reszelt Pannónia sajt
3-4 ek. tejföl
2 ek. napraforgóolaj
elkészítés:
- A tésztához a langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A sót, a borsot a liszthez vegyítjük, majd hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, a langyos vizet. Közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle, majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A hagymát felaprítjuk, a felhevített olajon megdinszteljük, majd rátesszük a késes aprítóval ledarált (vagy nagyon apróra vágott) sült húst, a kukoricát, és összekeverjük. Hűlni hagyjuk.
- A megkelt tésztát a muffintepsinél nagyobb téglalapra nyújtjuk, és 12 db 10×10 cm-es lapokra vágjuk.
- A tésztadarabokat a forma mélyedéseibe illesztjük úgy, hogy a csücskeik túllógjanak rajtuk, majd a húsos tölteléket elosztjuk a tésztakosarakban. Kevés tejfölt kanalazunk rájuk, és megszórjuk reszelt sajttal. A tészta csücskeit egymásra hajtjuk, kicsit összecsippentjük, és a tetejüket lekenjük napraforgóolajjal.
- Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra tesszük, és pár percet konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy a bucik megpuhuljanak. Ezután óvatosan kiemeljük a tepsi mélyedéseiből, és fokhagymás tejfölt kínálunk hozzá, vagy főzelék mellé adjuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése