2012. augusztus 3.

Tökmagos-kefires Graham-kenyér





Ezt a formakenyeret kedves barátnőm, Fahéj ihlette, aki nagymestere a kenyérsütésnek. Ő készített kefires kenyeret, és ennek hatására én is kíváncsi lettem, milyen ízű lehet a vele készült tészta. Megsütöttem a magam receptje szerint, és csempésztem bele egy kis tökmagot is. A Graham-liszt íze pedig ezúttal okozott csalódást.




Hozzávalók 1 formakenyérhez:

30 dkg finomliszt
22 dkg Graham-liszt
1 tk. só
3 dkg pirított tökmag
1,5 dkg élesztő
1 mk. cukor
1,3 dl langyos víz
2,5 dl kaukázusi kefir
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A vízben feloldjuk a cukrot, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztkeveréket elvegyítjük a sóval és az apró darabokra vágott tökmaggal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. A pihentettet tésztát kivesszük a hűtőből, a fóliát vászonkendőre cseréljük, és a tésztát langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, megformázzuk, és a sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük. Letakarva további 20 percet kelesztjük. A kelesztési idő felénél ferdén bevagdossuk a tetejét.
  5. a kenyeret előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd a sütőből kivéve, a tetejét átkenjük hideg vízzel. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése