2012. augusztus 3.

Teljes kiőrlésű kenyér polentával és zabpehellyel









Az egyik ismerősömtől egy csodálatos könyvet kaptam kölcsönbe, telis-tele kenyerekkel, lepényekkel és más hasonló szépségekkel. Ezek majdhogynem egytől-egyig kenyérsütő géphez való receptek, ráadásul szárított élesztővel készülnek, ezért át kell majd mindet konvertálnom valódi élesztősre. A kiadványból ezt a kenyeret választottam elsőnek, és az eddigi tapasztalataimat alapul véve így sikerült az átfordítás. Nagyon finom lett az eredmény, pedig sem polentával, sem zabpehellyel nem volt még dolgom. A receptet kedves levelezős barátnémnak, Fahéjnak ajánlom, aki majd' 1 évvel ezelőtt rávett, hogy próbálkozzam meg végre a kelt tésztákkal is. Köszönet jár neki ezért. :)
A tésztába a dagasztás vége felé 5 dkg vadrizst is keverhetünk. Ez állítólag diós zamatot ad a kenyérnek. Készíthetjük vörös, barna vagy fehér rizzsel is. A rizst előzőleg sós vízben meg kell főzni, ami így 115 g-nak felel meg.
Megtudtam, hogy akkor van kész a kenyér, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.









Hozzávalók 1 kenyérhez, 21x13 cm-es sütőformához:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg kukoricadara
5 dkg zabpehely
1 ek. só
2 ek. napraforgóolaj + a kelesztéshez és a kenéshez (hidegen sajtolt)
2,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1 dl tej
1 ek. nádcukor
teljes kiőrlésű búzaliszt vagy kukoricadara a szóráshoz

elkészítés:

  1. Egy kevés langyos, tejes vízben simára keverjük a cukrot és az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A liszteket elvegyítjük a kukoricadarával, a zabpehellyel, a sóval, majd a felfuttatott élesztőt, a maradék tejes vizet és az olajat is hozzáadva, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává dagasztjuk.
  3. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kb. 8 cm hosszú rudacskát formázunk, és két oldalról kissé ellapítjuk őket.
  4. A tésztadarabokat olajjal kikent sütőformába sorakoztatjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 30 percet kelesztjük.
  5. A kenyér tetejét lekenjük olajjal, megszórjuk teljes kiőrlésű búzaliszttel vagy kukoricadarával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 40 perc









































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése