2012. augusztus 4.

Joghurtos-szezámmagos fonott zsömle






A kelt tészta most már követelmény; egyszerűen nem tehetem meg, hogy nem sütök, mert akkor megfosztanám magam az örömszerzés adta jó érzéstől, a finom illatoktól, a csodás látványtól, nem azaz a házi péksüti nyújtotta sok-sok élménytől, az elfogyasztásáról már nem is beszélve. Hetente kétszer sütök kiflit, zsömlét, mert nemcsak, hogy elajándékozom egy részét, hanem én is kezdek rászokni a reggelizésre, ami miatt ugye jobban fogy a házi kelt tészta. Nem is beszélve a néha becsúszó vacsiról, ami szintén nem kedvez a péksütik túlélésének. Magyarul 4 nap alatt elfogy, amit begyúrtam. Az első tejes kiflit még szigorúan az előírt recept szerint készítettem, de mivel azonnal tökéletes lett - a jó receptnek hála -, azóta variálok és továbbgondolok. Most a hűtőben maradt joghurton akadt meg a szemem, de nem volt kedvem megint muffinba keverni, sokkal inkább zsömlébe. Így is tettem, és meg lett a jó eredménye. Most csak egy tepsivel sütöttem, amiből hármat rögtön Anyáéknak adtam, a tesztalany pedig a barátnőm volt. Ő ette meg az első darabot. Ez volt aznap a mi vacsink, másnap a reggeli és az ebéd is, szóval gyorsan elfogyott. Most dagaszthatok megint, de ez számomra most már örömteli tevékenység. :)


Hozzávalók 8 darabhoz:

70 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
5 dkg napraforgómag
1 ek. só
20 dkg natúr joghurt
5 dkg vaj
2,5 dl tej + a kenéshez
4 dkg élesztő
1 ek. cukor
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A napraforgómagot száraz serpenyőben kis lángon megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A joghurtot szoba-hőmérsékletűre melegítjük.
  2. Az élesztőt a fele adag langyos tejben simára keverjük a cukorral és egy kevés liszttel, majd letakarva felfuttatjuk. A többi lisztet elvegyítjük a sóval és a kihűlt napraforgómaggal.
  3. A maradék tejben felolvasztjuk a vajat, és miután langyosra hűlt, a joghurttal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Tésztává dagasztjuk, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, nyolcfelé osztjuk, mindegyiket 3 egyenlő részre vágjuk, amiket meggömbölygetünk, majd egyenként ujjnyi vastagságúra megsodrunk. (A rudak ne legyenek túl hosszúak, különben a koszorúforma kialakításakor középen túl nagy lyuk keletkezik!)
  5. A tésztakígyókat az egyik végükön összeillesztjük, hármas fonással megfonjuk, majd koszorú formájúra hajlítjuk, és a végeket összedolgozzuk.
  6. A zsömléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  7. A tetejüket megkenjük langyos tejjel, megszórjuk szezámmaggal, és a sütő középső rácsára tesszük. Miután megsültek, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése