2012. augusztus 3.

Hagymás-paprikás fonott rozskenyér






Ezt a kenyeret a fűszeres fonat előtt készítettem, és igazán bevált, mert különösen ízletes. Lekvárral azért ne együk! :D Sokkal inkább alkalmas szendvicsek készítésére, vagy csak magában, némi vajjal vagy tejföllel, hiszen annyira meghatározó az íze. Le sem tagadhatnám, hogy jó kapcsolatot ápolok a hagymával és a paprikával, de hát egy valamire való magyar leánynál ez majdhogynem kötelező. :D


Hozzávalók 1 kenyérhez:

22,5 dkg fehér kenyérliszt
22,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. napraforgóolaj
1 csapott ek. só
1 jó ek. méz
2 dkg friss élesztő

1 dl 20%-os tejföl
1,3 dl víz


elkészítés:
  1. A langyos, mézes vízben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felaprított hagymát az olajon kissé lepirítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a paprikát. Kihűtjük és a tejfölhöz adjuk.
  3. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, a hagymás tejfölt, és megdagasztjuk. Letakart tálban, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A tésztát finoman átgyúrjuk, 3 egyforma gombócot formázunk belőle, majd 10 perc pihentetés után a sütőformánál kicsit hosszabb szálakra sodorjuk.
  5. A tésztaszálakat összefonjuk, a végét összecsippentjük, és kissé aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük, és letakarva 20 percet kelesztjük.
  6. A tetejét bespricceljük vízzel, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A sütőből kivéve ismét bespricceljük, és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45-50 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése