2012. augusztus 2.

Fokhagymás, csípős tejfölben pácolt rántott szelet fűszeres sárgarépával





A tejfölben pácolt hús alapötlete egyik kedves barátnőmé, Fahéjé, akivel nem is találkoztunk még személyesen, hanem kizárólag levélben tartjuk a kapcsolatot. Szeretem az ételeit, mert szívvel főz és hasonló az ízlésünk. Az ő receptjét kicsit átalakítva született meg ez a húsétel, ami az egyik kedvencünkké vált. A tejföl ui. csodákat művel a hússal: extrán puhává és szaftossá teszi, ill. nagyszerű vivőközegként szolgál a bele kevert ízek húsba való diffundálásához.



Hozzávalók 4 személyre:

Pácolt rántott húshoz:
1 egész csirkemellfilé
30 dkg 20%-os tejföl
5 nagy gerezd fokhagyma
1 ek darált, csípős paprikakrém (nem sózott)

liszt + 2 tojás + zsemlemorzsa a panírozáshoz
2 púpozott ek. mangalicazsír

Fűszeres sárgarépához:

8 közepes szál sárgarépa
8 nagy gerezd fokhagyma
svájci fűszerkeverék
4 ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. Egy üveg vagy fém edénybe beletesszük a tejfölt és hozzákeverjük a csípős paprikakrémet, valamint a megtisztított és áttört fokhagymát.
  2. A csirkemellről először levágjuk az alsó húsrészeket, majd a többi húst vékony szeletekre vágjuk (a fél-fél csirkemell az alsó húsrészekkel együtt 4-4 szeletet ad ki) és úgy rakjuk le a fűszeres tejfölben, hogy mindenhol érje a pác. Az edényt lezárjuk és 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. A tejfölös hússzeleteket ezután mindkét oldalukon megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, és kevés zsírban, közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük.
  4. A körethez a sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra daraboljuk és megpároljuk. (Nem főzzük.)
  5. Serpenyőben, forró olívaolajon megfuttatjuk, közben fűszerezzük és fokhagymával ízesítjük. A személyenként 2 szelet hús mellé adjuk.
A svájci fűszerkeverék összetevői:
  • vöröshagyma
  • petrezselyem
  • majoránna
  • csombor
  • paszternák
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt koriander
  • őrölt fekete bors







2 megjegyzés:

  1. Ejha! Látszik a húson, hogy hihetetlenül puha és szaftos. A ropogós bundával valami oltári finom lehet! És az a répahalmocska! :D Ezt nagyon szeretném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Bizony, mi ketten nagyon jókat tudnánk együtt ebédelni, de szerintem vacsorázni is. Te is, én is imádjuk a tejfölt, odavagyunk a répáért, egyszóval ezt az ételt is hamar bepuszilnánk. Oh pardon, te inkább becsápolnád. :D ;) Lényeg a lényeg, nem sok maradna belőle. Örülök, hogy tetszik. :)

      Törlés