2012. július 30.

Hagymás-paprikás túrógaluska






Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt az egytálételt ne szeretné. Aki kedveli a hagymás-paprikás ízvilágot, de nem veti meg a túrót sem, az biztosan a 10 ujját is megnyalja ezután az étel után. Anya túrógaluskája szerintem boldogan lényegült át ezzé a turbózott változattá. Nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Nagyon sűrűn készítem, és hogyhogy nem, még kihűlve is finom. :D
Ha gyorsan elkészülő ebédre vágyunk, akkor ez telitalálat.




Hozzávalók 4 személyre:


Galuskához:
50 dkg házi túró (vagy bolti "tégla" túró)
4 tanyasi tojás
4-6 ek. búzadara
2-4 ek. finomliszt


Paprikás hagymamártáshoz:
1 nagy fej vöröshagyma (kb. 25 dkg)
5 nagy gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. őrölt pirospaprika
2 ek. mangalicazsír
2-4 púpozott ek. 20%-os tejföl (elmaradhat)
10 dkg reszelt sajt a tálaláshoz (elmaradhat)

elkészítés:
  1. A felvert tojásokat megsózzuk, alaposan elkeverjük a túróval, a búzadarával, negyedórát állni hagyjuk, majd belekeverjük a lisztet. (A grízmennyiség változhat, de fontos, hogy ne legyen kemény a massza, ill. a kifőtt galuska.)
  2. A vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és a zsíron megdinszteljük. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és kis lángon rövid ideig dinszteljük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük fél deci vízzel (ill. adhatunk hozzá 2 evőkanál tejfölt). Összeforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot.
  3. A túrómasszából teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásban lévő, sós vízbe – a lángot közben mérsékelve.
  4. Miután a galuskák feljöttek a víz felszínére, még 2 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és rátesszük az újramelegített paprikás hagymára. Alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
  5. Kicsit összerotyogtatjuk. Ha szükséges, sózzuk még (keverhetünk hozzá egy kis tejfölt). Megszórhatjuk reszelt sajttal is, és tálaljuk.







2 megjegyzés:

  1. Na jó! Most már tényleg ipari mennyiségű túrót kell vennem. :D Ez az étel valóban telitalálat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hajrá-hajrá! Úgy örülök, hogy megszeretted a sós túrós ételeket! :) Emlékszel, régebben pont a túrógaluskát ajánlgattam neked. ;)

      Törlés