2025. július 6.

Málnás eperkrémtorta

 

 


 
És végre felkerült ez a torta is a blogra! Igaz, pont nem úgy néz ki, ahogyan itt eredetileg szerepeltetni akartam, ill. ahogyan még áprilisban a prototípust kidekoráltam. :D Azt ui. 24 cm-es méretben a Kutyafül apukájának a szülinapjára készítettem, és bár a receptjét nem, de a róla készült egyetlen fotót anno megosztottam a Sünis fb-oldalán. Mivel az „akit érdekel a 24 cm-es tortára vonatkozó mennyiség, az kommentben jelezze igényét!”-kérésre a facebookon mindösszesen ketten jelentkeztek, így – az olvasói komolyabb érdeklődés hiányának okán – teljes nyugalommal sütöttem meg újra, szokás szerint kis kivitelben, ezúttal a Kutyinyek névnapjára. (Persze, az a két lelkes olvasóm, aki a nagy torta receptjét várja, az alább megtalálja, természetesen csokikrémmel a tetején. ;))
Egyébként ezt a tortát nemrég egy nagyobb családi összejövetelre is megsütöttem szintén 24 cm átmérővel, de a krém akkor kizárólag eperből készült, ráadásul az elsőhöz képest másfélszeres mennyiségben, így a tetejére csokikrém helyett is eperkrém került, és babarózsaszín lett. Hogy azért a málna is szerephez jusson, az enyhén lecukrozott, plöttyedt szemeket a krémrétegeken osztottam el. Felszelve őrült jól nézett ki, úgyhogy a mostani (ezúttal már blogra fotózandó) alkalomra mindenképp ötvözni akartam a kettőt. Igaz, a csokikrémet most is lespóroltam róla, mivel a krém mennyisége kapcsán kissé elszámoltam magam.
Na, de hogy ne csak azt ecseteljem, hogy mikor mekkora méretben és milyen kis változtatásokat eszközölve sütöttem meg háromszor is ezt a tortát, arról is be kell számolnom, hogy a felhasznált epret Anya vette és küldte el nekem. Mégpedig azért, mert azon túl, hogy ez a legkedvesebb kedvenc gyümölcsöm, már évek óta nem ettem olyat, mint amilyennek én az igazi földiepret gyerekként megszerettem. Anya tudta ezt. Mivel egy árusnál talált végre kis szemű, magyar szabadföldi epret, rögtön orvosolta a problémámat. Másnap már hozta is haza a Kutyinyek a zsákmányt, és este izgatottan ültünk neki a kóstolásnak. Sajnos, néhány valóban mézédes példány után hamar kiderült, hogy az eper java bizony most is savanyú (mert ezt is éretlenül szedték le), hiába voltak végre kicsik az eperszemek. Mivel a névnap – amire a fent ecsetelt tortát terveztem sütni – már a nyakunkon volt, jobbnak láttam, ha a krémhez az ajándékba kapott, friss epret választom a korábbi mirelit helyett. Ez a kis cukiság lett belőle, ami szerintem ízre abszolút lekörözi az elődeit, az eper-málna kombó igazán harmonikus ízt ad: abszolút érezhető benne mindkettő, úgyhogy megérte kivárni ezt a harmadik alkalmat. :) (Bevallom, nekem ez a változat a két gyümölcs arányait tekintve finomabb, viszont a csokikrémes díszítéssel tetszetősebbnek tartom.)
Boldog névnapot, Kutyánszki!

 

 

Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a sifon piskótához:
3 nagy tojás
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
11 dkg finomliszt
2 dkg étkezési kukoricakeményítő
3 g sütőpor
3 és ½ ek. forró víz
3 ek. napraforgóolaj

a krémhez:
35 dkg földieper (csumázott mennyiség)
25 dkg málna (nálam mirelit)
2,5 dl tej
15 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
7 dkg étkezési kukoricakeményítő
15 dkg puha vaj

a díszítéshez:
friss eperszemek
fehér csokoládéból nyert forgács

elkészítés:
  1. A mirelit gyümölcsöket előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. (Ha friss gyümölcsöt használunk, akkor megmossuk és alaposan lecsepegtetjük.) Az eperből és a málnából kiveszünk 5-5 dekát, és hűtőbe tesszük. (Ezt majd a krémen fogjuk elosztani.)
  2. A többi gyümölcsöt magas falú edényben botmixerrel összeturmixoljuk, majd az így kapott kb. 5 dl pürét lábasba öntjük, hozzáadunk 5 dkg cukrot, és közepes lángon elkezdjük melegíteni.
  3. A keményítőt közben csomómentesre keverjük a tejjel, szűrőn át a forró gyümölcspüréhez öntjük, és közepes lángon, kevergetve pudingot főzünk belőle. Folpackkal betakarva teljesen kihűtjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk.
  4. A puha vajat a többi porcukorral, a vaníliás porcukorral kihabosítjuk, és robotgéppel magas fokozaton az előzőleg alaposan átkevert gyümölcspudinghoz dolgozzuk.
  5. A piskótához a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral robotgéppel magas fokozaton jó 5 perc alatt habosra kavarjuk. Kisebb adagokban hozzászitáljuk és alacsony fokozaton beleforgatjuk a lisztkeveréket, majd folyamatos keverés mellett a forró vizet és az olajat.
  6. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát a résnyire kinyitott ajtajú sütőben hagyjuk 5-10 percet, majd tortarácsra tesszük, és a formában teljesen kihűtjük. A piskótát vékony pengéjű késsel elválasztjuk a karimától, és 3 lapra szeljük.
  7. A korábban félretett eperszemeket négybe vágjuk. A tésztalapokat betöltjük 25-25 dkg krémmel, majd elosztjuk és kissé belenyomjuk a negyedelt eperdarabokat és a málnaszemeket. Befedjük a 3. tésztalappal.
  8. A túlcsorduló krémet körben elsimítjuk a torta oldalán, majd további kb. 15 dkg krémmel a tetején és az oldalán is körbekenjük a tésztát.
  9. 25 dkg krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltünk, és krémrózsákat nyomunk a tortára. Eperszemekkel és fehér csokoládéforgáccsal tovább dekoráljuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. 8 vagy 12 szeletre vágva tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Megjegyzés, tipp:
Végül krémileg annyira sikerült elszámolnom magam, hogy még a dekorálás után is kimaradt egy kis adag, amit persze boldogan elnyalogattunk, így vészelve át a másnapi tortakóstolásig eltelő időt. :D Gondolom, a többlet krém nem okoz majd gondot másnak sem, úgyhogy jobbnak láttam nem agyalni utólag a receptben megadott mennyiségek csökkentésén. ;)
Csokiforgácsot zöldséghámozóval szoktam kreálni, de bonyolultabb módon is készíthetjük: az olvasztott csokit tálcára öntjük, majd hagyjuk annyira megdermedni, hogy a felülete még épp annyira puha legyen, hogy a spaklit tolva rajta, forgácsokat tudjuk csinálni.
Ha nem áll rendelkezésünkre elegendő mennyiségű eper/málna, akkor készítsünk fele adag krémet, és a torta tetejét díszítsük mascarponés habbal, vagy felváltva krémmel és mascarponés habbal.

 


 





Málnás eperkrémtorta csokoládékrémmel díszítve



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

a sifon piskótához:
6 nagy tojás
22 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
23 dkg finomliszt
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
6 g sütőpor
75 ml forró víz
60 ml napraforgóolaj

a krémhez:
40 dkg földieper
10 dkg málna
a többi mennyiség megegyezik a 16 cm-es tortánál leírtaknál

a csokoládékrémhez:
15 dkg ét- és tejcsokoládé vegyesen (nálam fele-fele arányban)
12 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj
3 tojás 

A tortát a fent leírt módon készítjük el, de a kész krémet ezúttal másként osztjuk el:
  • kiveszünk belőle 20 dkg-ot, a többit két adagra osztjuk, és betöltjük a tésztalapokat. A 20 dekányi krémmel körbekenjük a torta oldalát és a tetejét. Hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a csokoládékrémet elkészítjük.
  • A csokoládékrémhez a tojásokat a cukorral fém tálba tesszük, összekeverjük, majd vízgőz fölött kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük (ez jó néhány percet vesz igénybe, de türelem!). Még forrón hozzáadjuk a feldarabolt ét- és tejcsokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, miközben többször átkeverjük.
  • A puha vajat önmagában felhabosítjuk, robotgéppel magas fokozaton a csokoládékrémhez dolgozzuk, majd csillagcsöves habzsákba töltjük és megmintázzuk vele a torta tetejét.
  • A krémet csokoládéforgáccsal vagy -reszelékkel (esetleg friss eperszemekkel) továbbdíszítjük. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése