2024. május 9.

Egyszerű narancsos csokoládékrém torta

 

 


 
Rákattantam a narancsos csokikrémre! :D És szerencsére a Kutyafül sem mond rá nemet. :)
Ezt a tortát nevelőapám névnapjára készítettem el először, de akkor nem tudtam lefotózni. Jobb is! Azzal a dizájnnal okosabbnak láttam nem mutogatni. :D Ráadásul akkor egy kicsivel kevesebb pudingot főztem hozzá, ami az eredetileg elképzelt díszítéshez nem volt elegendő. A változtatásra éppen ez szolgáltatta a fő okot. Hogy a kész piskóta világosabb árnyalatú legyen, ezúttal a sütési hőfokon is módosítottam. Derengett ui., hogy egyszer régen 180 helyett véletlenül 130°C-on sütöttem a tésztát, ami ennek köszönhetően szép világos színű lett, a teteje pedig tökéletesen egyenes. Persze ugyanezen igény mentén eszem ágában sem volt 2 órahosszat sütni a piskótát, úgyhogy a 175°C-hoz képest most csak 10°C-kal vettem lejjebb a hőfokot, hátha akkor nem púposodik fel annyira, és a színe is halványabb lesz. Utóbbi elvárásnak meg is felelt a torta, a kis púp pedig direkt jól jött megint, mert így tésztamorzsával díszíthettem az oldalát. :)
Bár ez a torta egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető, ugyanakkor a narancsnak hála, igazán ízletessé teszi a csokikrémet. A díszítés pedig csak az egyéni igényektől függ. ;)



Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a piskótához:
20 dkg finomliszt
6 g sütőpor
3 nagy tojás (63-64 g-osak)
15 dkg porcukor
75 ml napraforgóolaj
75 ml tej

a narancsos csokoládékrémhez:
90 g csokoládéízű pudingpor (színezőanyag mentes, pl. Haas Natural, Szafi Reform vagy BioVegan)
6 dl tej
20 dkg porcukor (vagy kevesebb, ha a pudingpor édesítőszert is tartalmaz)
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
20 dkg vaj
2 kezeletlen narancs reszelt héja
2 ek. frissen facsart narancslé
2 ek. narancs- vagy citromlikőr (elhagyható, helyette használjunk csak narancslét)

a díszítéshez:
piskótamorzsa

elkészítés:
  1. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a tejet, az olajat, a kemény habbá vert tojásfehérje felét, a sütőporral vegyített lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje másik felét. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  2. A piskótát a tortaformában hagyva tortarácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni. Ezután a tetejét egyenesre vágjuk, a világos tésztarészt késes aprítóval ledaráljuk. A piskótát 3 lapra szeljük.
  3. A krémhez a pudingport a fele adag porcukorral, vaníliás cukorral lábasba szórjuk, egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk 1 narancs reszelt héját, majd a többi tejet is hozzáöntjük, és kevergetve pudinggá főzzük. Folpackkal betakarva teljesen kihűtjük.
  4. Amíg a puding hűl, a porcukor másik feléhez reszeljük a másik narancs héját, alaposan összekeverjük és hagyjuk, hogy a cukor átvegye a narancs ízét.
  5. Hozzáadjuk a lágy vajat, és robotgéppel habosra kavarjuk. A kihűlt pudingot a likőrrel, narancslével együtt a vajkrémhez dolgozzuk, és robotgéppel magas fokozaton alaposan összekeverjük. A kész krémből kiveszünk 20 dkg-ot, a többit pedig háromfelé vesszük.
  6. A piskótalapokat betöltjük 2 adag krémmel, a 3.-at sima csöves habzsákba kanalazzuk. A félretett 20 dkg krémet a torta tetejére és oldalára simítjuk. A tésztamorzsát körben elosztjuk a torta oldalán.
  7. A habzsákból – tetszés szerinti elrendezésben – gömböket nyomunk a torta tetejére. (Megszórhatjuk reszelt narancshéjjal, vagy narancskarikákkal is díszíthetjük.) Dermedésig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 165°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 55 perc

Megjegyzés/tipp:
A piskótáról a felpúposodott tetejét akkor lehet igazán szépen egyenesre vágni, ha a tésztát a tortaformában hagyjuk – a forma pereme ui. egyenesen tartja a kést. ;)




2 megjegyzés: