Idén márciusban egy baráti összejövetelen az egyik helyi kávéházban somlói galuskát rendeltem, mert Anya mondta, hogy szerinte ott a legfinomabb. Egész ehető volt, de azért nem ájultam el tőle. Hónapokkal később a kedvenc éttermünkből rendeltem, de még annyira sem ízlett, mint a kávéházi. Igazából az a bajom vele, hogy az évek alatt akárhányszor ettem, mindig túl szottyos volt a piskóta, a krém sem volt valami hangsúlyos, ill. rumot csak nyomokban vagy egyáltalán nem tartalmazott. Még rosszabb volt a helyzet, ha rumaromával készült, és vízszerűen híg volt a csokiöntet.
A márciusi somlóizás óta viszont valamiért mindig erre az édességre vágytam. A cukrászdák kínálta somlói variációktól a rossz tapasztalatok miatt azonban ódzkodtam, így beteljesületlen maradt ez az új keletű, folyamatos vágyódás. Az utóbbi hetekben kezdett testet ölteni bennem az elhatározás, miszerint megcsinálom én a magam somló galuskáját, ami nem lesz szottyos, krémet is tartalmaz majd bőven, és reményeim szerint az én desszertemet a Kutyafül is szeretni fogja.
Számos receptet átolvastam, sőt a neten felleltem az eredetit is, és miután a sok leírás alaposan összekavarodott bennem, abszolút az tűnt nyerőnek, ha mindezekből kreálok egy Macskanyelvféle változatot. Fontosnak tartottam azonban, hogy ne térjek el nagyon a Szőcs József Béla cukrász által kitalált recepttől, vagy legalábbis meglegyen benne mindaz, amitől a somlói valóban somlói. :) Az egyik kedvenc vaníliás krémemet, nevezetesen a cukrászkrémet vettem alapul. A háromféle ízű piskóta receptjét persze nyilván nem sajátíthatom ki, hiszen a hozzávalók aránya kb. ugyanaz mindenkinél. A szirup hozzávalóinak mennyisége menet közben alakult, akárcsak a csokoládéönteté.
Ennek az olcsónak cseppet sem nevezhető süteménynek az elkészítése picit időigényesebb, ellenben végtelenül egyszerű. Kóstolás után megállapítottam, hogy nem csak, hogy nagyon emlékeztet kedvencemre, a Zuppa Inglese-re, de sikerült ahhoz nagyon hasonló somlói galuskát készítenem, amilyet utoljára gyerekkoromban ettem. Nekünk nagyon ízlett (bár a Kutyafül csak csokiöntet nélkül szerette), sőt Anyáék és egy nagyon kedves barátunk is elismerőleg nyilatkozott róla, ezért örömmel adom közre a receptet. :)
A márciusi somlóizás óta viszont valamiért mindig erre az édességre vágytam. A cukrászdák kínálta somlói variációktól a rossz tapasztalatok miatt azonban ódzkodtam, így beteljesületlen maradt ez az új keletű, folyamatos vágyódás. Az utóbbi hetekben kezdett testet ölteni bennem az elhatározás, miszerint megcsinálom én a magam somló galuskáját, ami nem lesz szottyos, krémet is tartalmaz majd bőven, és reményeim szerint az én desszertemet a Kutyafül is szeretni fogja.
Számos receptet átolvastam, sőt a neten felleltem az eredetit is, és miután a sok leírás alaposan összekavarodott bennem, abszolút az tűnt nyerőnek, ha mindezekből kreálok egy Macskanyelvféle változatot. Fontosnak tartottam azonban, hogy ne térjek el nagyon a Szőcs József Béla cukrász által kitalált recepttől, vagy legalábbis meglegyen benne mindaz, amitől a somlói valóban somlói. :) Az egyik kedvenc vaníliás krémemet, nevezetesen a cukrászkrémet vettem alapul. A háromféle ízű piskóta receptjét persze nyilván nem sajátíthatom ki, hiszen a hozzávalók aránya kb. ugyanaz mindenkinél. A szirup hozzávalóinak mennyisége menet közben alakult, akárcsak a csokoládéönteté.
Ennek az olcsónak cseppet sem nevezhető süteménynek az elkészítése picit időigényesebb, ellenben végtelenül egyszerű. Kóstolás után megállapítottam, hogy nem csak, hogy nagyon emlékeztet kedvencemre, a Zuppa Inglese-re, de sikerült ahhoz nagyon hasonló somlói galuskát készítenem, amilyet utoljára gyerekkoromban ettem. Nekünk nagyon ízlett (bár a Kutyafül csak csokiöntet nélkül szerette), sőt Anyáék és egy nagyon kedves barátunk is elismerőleg nyilatkozott róla, ezért örömmel adom közre a receptet. :)
Hozzávalók 18x28 cm-es tepsihez:
Hagyományos piskótához:
3 tojás
6 dkg kristálycukor
6 dkg finomliszt
1 citrom reszelt héja
Diós piskótához:
3 tojás
6 dkg kristálycukor
3 dkg finomliszt
3 dkg pirított, darált dió
Kakaós piskótához:
3 tojás
6 dkg kristálycukor
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
Vaníliakrémhez:
5 dl tej
6 tojássárgája
12,5 dkg cukor
5-6 dkg finomliszt
1 tk. vaníliakivonat
1 citrom héja felcsíkozva
Rumos narancssziruphoz:
1 dl narancslé
8 dkg kristálycukor
0,5 dl Portorico rum
Csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
2 dkg holland kakaópor
5 dkg porcukor
2 dkg vaj
1,5 dl víz
0,5 dl rum
Rétegek közé és a tetejére:
10 dkg pirított, aprított dióbél
6-8 dkg mazsola
10 dkg házi sárgabaracklekvár
1 tk. holland kakaópor
4 dl habtejszín
2 ek. porcukor
adagonként 1 mk. pirított, aprított dióbél a díszítéshez
elkészítés:
- A hagyományos piskótához a tojássárgájákat a cukorral kihabosítjuk, elkeverjük a reszelt citromhéjjal vegyített liszttel, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztamasszát kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk és megsütjük. A kb. 1 cm magas piskótát tortarácsra borítjuk és kihűtjük. Így járunk el a diós és a kakaós piskótával is.
- A vaníliakrémhez a tojássárgákat a cukor 1/3-ával fém tálba tesszük, felhabosítjuk, majd simára keverjük benne a lisztet.
- A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a többi cukrot, a felcsíkozott citromhéjat, és forrásig hevítjük. Kivesszük belőle a citromhéjat.
- A forró cukros tejet vékony sugárban, folyamatosan kevergetve, a cukros-lisztes sárgájához csorgatjuk.
- A krémalapot visszaöntjük a lábasba (de a fém tálat forrásban lévő vízzel teli lábasra is állíthatjuk), folytonos keverés mellett felfőzzük, majd teljesen kihűtjük. Közben többször átkeverjük. A selymes állagú krémet 2 részre osztjuk.
- A sziruphoz a narancslevet a cukorral felforraljuk, addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad benne, majd elzárjuk alatta a lángot. Beletesszük az alaposan megmosott mazsolát, és miután a szirup langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot. Ha a mazsola megduzzadt, kivesszük a szirupból.
- A diós piskótalapot jénai tálba vagy mélyebb tepsibe fektetjük, a felületét alaposan átkenjük a szirup 1/3-ával, majd egyenletesen elosztjuk rajta a krém felét. Megszórjuk a lecsepegtetett mazsola és az aprított, pirított dió felével.
- Rátesszük a kakaós piskótalapot, ezt is megöntözzük a sziruppal, megkenjük a megmaradt krémmel, majd megszórjuk mazsolával és dióval.
- Beborítjuk a sima piskótalappal, lekenjük a sziruppal, elosztjuk rajta a lekvárt, majd megszórjuk a maradék dióval, és meghintjük kakaóporral. A tálat folpackkal letakarva másnapig hűtőbe tesszük.
- A csokoládéöntethez a feldarabolt csokoládét lábasba tesszük, hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a vajat, a rumot, felöntjük a vízzel, majd gőz fölé állítva felolvasztjuk. Kihűtjük.
- A kész süteményből evőkanál segítségével kis tálkákba galuskákat szaggatunk, vagy kockára vágva tányérra tesszük, meglocsoljuk a hideg csokoládéöntettel, és porcukorral ízesített tejszínhabbal díszítve, valamint aprított dióval megszórva tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 15 perc/piskótalap
Tipp:
Ha a sütemény tetejére is szeretnénk még krémet, 9 tojássárgájából készítsük el, arányosan növelve a krém többi hozzávalóinak mennyiségét is.
A piskótalapokat kapcsos tortaformában is megsüthetjük, és a kész desszertet tortához hasonlóan szeleteljük.
Megjegyzés:
A csokoládéöntet hűtőben megdermed, de forró vízfürdőbe téve, újra folyékonnyá válik.
Ha a sütemény tetejére is szeretnénk még krémet, 9 tojássárgájából készítsük el, arányosan növelve a krém többi hozzávalóinak mennyiségét is.
A piskótalapokat kapcsos tortaformában is megsüthetjük, és a kész desszertet tortához hasonlóan szeleteljük.
Megjegyzés:
A csokoládéöntet hűtőben megdermed, de forró vízfürdőbe téve, újra folyékonnyá válik.
Idejét nem tudom, mikor ettem utoljára igazán finom somlóit. Épp ezért már jó régóta tervezem, hogy készítek itthon, de eddig sajnos elmaradt. Most viszont nem kell tovább várnom erre a finomságra, mert itt csinoskodik előttem ezeken a hangulatos fotókon és arra vár, hogy kérjek belőle egy kis kóstolót! :D Kaphatok? ♥
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm szépen! ♥ Annyira tudtam, hogy te is tervbe vetted a somlói házilagos elkészítését, mert biza sok étel kapcsán egyezünk még terv szintjén is. :D Örülök, hogy kedvet kaptál az enyémhez, és én bátran küldök belőle, mert tényleg nagyon jól sikerült. :)
TörlésSzia Gabi! El kell árulnom, hogy most Emma névnapjára hétvégén 17 főre készítettem 1,5 adag somlói galuskát a recepted szerint. Korábban, már egyszer megcsináltam és bekerült a top kedvencek közé. Most meg mindenki el volt ájulva, hogy mennyire isteni finom. Csoki öntettel, tejszínhabbal tálaltam, majd jött a szöveg, hogy hát ekkora.... de megsúgom egy morzsa se maradt a tanyéron. Köszi szépen. Puszi.
VálaszTörlésSzia Brigiiii! :D Hát hallod, ez a dicséret nagyon jólesett, köszönöm! ♥ Jó érzés, hogy tőlem választottál süteményt, az meg pláne, hogy ennyire ízlett mindenkinek. :) Köszönöm, hogy megírtad. :) Emmának pedig ezúton (és utólag) is boldog névnapot kívánok! :) Puszillak!
Törlés