2013. július 17., szerda

Fokhagymás-csirkehúsos piték újhagymával





Tavaly, amikor megvettem a mini piteformákat, nagy buzgalommal készítettem édes, ill. sós pitéket. Aztán valahogy feledésbe merült a használatuk, pedig nagyon finom ételeket lehet ilyen módon asztalra tenni. Ráadásul olyan kis helyesek ezek a mini pitécskék. A minap megint eszembe jutottak a kis formák, mert az egyik bevásárló központban megláttam ezeket a szemnek kedves sütőformákat, csak eggyel nagyobb kiadásban. Nekem nagyon tetszenek, akár minik, akár kicsik, ezért vettem gyorsan egy szettet.
A tésztát már több alkalommal is felhasználtam, mert abszolút bevált, de most másféle töltelékkel készítettem. Boldogan kombinálnám zöldségekkel is ezt a finom tésztát, pl. brokkolival, spárgával, endíviával vagy mással, de félek, akkor nem ennénk meg, ezért maradok a húsos vagy ahhoz hasonló töltelékeknél. A zöldségrajongóknak azonban javaslom, hogy próbálják ki mindenfélével, ami szemüknek-szájuknak ingere.
Nekünk teljesen kihűlve ízlett a legjobban.




Hozzávalók 3 db 12 cm-es piteformához:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
½ mk. só
egy csipet cukor
1 kis tojás
½ ek. tej

Töltelékhez:
35 dkg csirkemellfilé
őrölt fehér bors

2,5 dkg vaj
3 szál újhagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
majoránna
½ csokor petrezselyem

Öntethez:
1,5 dl tejföl
1,5 dl tejszín
1 mk. darált, nyers csípős paprika
1 tojás
1 tojássárgája



elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, és a közepében egy kis mélyedést alakítunk ki. Beleütjük a tojást, kis kockákra vágva hozzáadjuk a vajat, és az ujjainkkal elkeverjük. Apránként beledolgozzuk a lisztet, és a tejet is hozzáadva, jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk (ezt formánként is megtehetjük) és a piteformákat mintának használva, azoknál 3 cm-rel nagyobb köröket rajzolunk a tésztába.
  3. A tésztalapokat a formákba illesztjük, mindkét tésztakosár alját villával megszurkáljuk, és amíg a töltelék elkészül, nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  4. A töltelékhez a hagymákat megtisztítjuk, az újhagymát karikára, a fokhagymát pedig hajszálvékonyra szeleteljük. A húst apró kockákra vágjuk.
  5. A vajat serpenyőben felhevítjük, rátesszük a hagymákat, és üvegesre pároljuk. A húst sózzuk, borsozzuk, rátesszük a hagymás alapra, és fehéredésig sütjük.
  6. Megszórjuk majoránnával, kicsit pirítunk rajta, végül beletépkedjük a petrezselymet, és alaposan elkeverjük benne. Az öntethez a hozzávalókat jól összekeverjük.
  7. A tésztakosarakat 5-6 percig előmelegített sütőben 190°C-on elősütjük, majd a tésztákra egy kevés öntetet kanalazunk, a húst elosztjuk a formákban, és a maradék öntetet rákanalazzuk a húsra.
  8. A sütő hőmérsékletét visszavesszük, a pitéket a sütőbe toljuk és pirulásig sütjük. Rácson kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formákból, és azon melegében vagy langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc








4 megjegyzés:

  1. Húúú.... Nagyon tetszik! Nekem is be kéne újítanom ilyen kis piteformákat. :D Ha lesznek, ezt tuti kipróbálom! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszenek! :) Szerintem van még a Tescoban. Nem tudom, miért, de hidegen nekünk sokkal jobban ízlett, de ez csak a mi véleményünk.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit, köszönöm szépen, aranyos vagy! Készítsd el te is, biztosan ízlene. :)

    VálaszTörlés