2019. szeptember 7.

Csokoládéhabos brownie







Mostanában ritkábban készítek édességet, de azért néha muszáj megörvendeztetnem vele magunkat. :) A napokban a barátainknak sütöttem kuglófot, de mivel azt vendégségbe vittük, ott is hagytuk. Így kellett valami itthonra is. :D Úgyhogy másnap elkészítettem ezt a nagyon csokis tésztájú, a tetején könnyű habos süteményt. Egyébként az ötletet megint egy netes videóreciből vettem.
A tésztája a brownie-hoz nagyon hasonlóan készül, de talán a felvert fehérjehab miatt állagában mégis kissé eltér attól. Ettől függetlenül én azért még brownie-nak nevezném. :D
Mivel szinte csak tejszínhabból álló krémet nemigen szoktam csinálni, most úgy gondoltam, nem árt, ha megint sort kerítek rá. Nem bántam meg, mert ehhez a viszonylag nehezebb tésztához valóban jól illett ez a könnyed, habos állagú krém.
Az ősz kezdetével és a hűvösebb idő beálltával igazán jólesett ez a nagyon csokis süti. :)






Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
2 tojás
8 dkg finomliszt
2,5 dkg holland kakaópor
3 g sütőpor

Csokoládéhabhoz:
5 dl habtejszín
25 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
4 dkg porcukor
1 ek. vaníliakivonat

Díszítéshez:
olvasztott csokoládé

elkészítés:
  1. Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, majd beledolgozzuk előbb a vajas csokoládét, majd a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  3. Határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehab felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot is.
  4. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt (vagy a kivajazott, liszttel behintett) tepsibe simítjuk (süteménykeretet is használhatunk), és előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben kiszárad!
  5. A tepsiben hagyva, tortarácsra tesszük, és teljesen kihűtjük. A tésztát elválasztjuk a tepsi vagy a süteménykeret oldalaitól, majd visszatesszük az elmosott tepsibe (vagy visszahelyezzük rá a tiszta süteménykeretet).
  6. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, a harmadát az olvasztott csokoládéhoz vegyítjük, majd óvatosan a többi tejszínhabhoz forgatjuk.
  7. A csokoládés habot a tésztára simítjuk, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük, a tetejüket olvasztott csokival díszítjük és tálaljuk.
sütési hőfok 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc











2019. szeptember 3.

Virslis lepénykenyér








Mostanában rákattantunk a lepénykenyérre, pontosabban már jó ideje odavagyunk érte. Viszont szendvicsként csak ritkán készítem. Pedig milyen finom tud lenni! Tekinthetjük gyors pizzának is, hiszen maga a lepény is kerek, és serpenyőben igen hamar megsül. Már csak a feltétet kell rápakolni, és készen is vagyunk. Persze a serpenyős sütés is eltart egy darabig, ha egyszerre többet készítünk, pláne, ha egyenként sütjük ki őket, de ha ezzel a művelettel már megvagyunk, a lepényeket eltehetjük későbbre a fagyasztóba, és mindig csak annyit használunk fel belőle, amennyire épp szükségünk van. Így nem kell frissen bedagasztani a tésztát, majd pedig szórakozni a sütéssel. Nagyon hamar kiolvad, hiszen vékony a tésztája. A feltét lehet egyszerű, pl. a szalámis kenyér mintájára, de tehetünk rá bármi egyebet, mint ahogy én most ezt a paprikás-virslis-kukoricás egyveleget. Mi legalább annyira imádjuk, mint a pizzát. Ha nincs kedvünk az unalmas szendvicsekhez, ez is egy jó alternatíva. ;)






Hozzávalók 6 személyre:

12 db lepénykenyér
kb. 20 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)

a feltéthez:
30 dkg (5 szál) frankfurti virsli
1 Ramiro paprika
1 zöldpaprika
4 fej fokhagyma
grillfűszer
Toscana fűszerkeverék
őrölt fehér bors

1 ek. szilárd mangalicazsír
10 dkg konzerv kukorica

a kenéshez:
kb. 25 dkg tejföl
10 dkg paprikás vöröshagymakrém

elkészítés:

  1. A feltéthez a magházuktól megfosztott paprikákat és a fokhagymát felaprítjuk, enyhén megsózzuk, és a serpenyőben felhevített zsíron megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a késes aprítóval ledarált virslit, ízesítjük a fűszerekkel, pirulásig sütjük, végül belekeverjük a kukoricát. Félretesszük.
  3. A tejfölt kikeverjük a vöröshagymakrémmel, megkenjük vele a lepénykenyereket, és elosztjuk rajtuk a feltétet. Megszórjuk reszelt sajttal.
  4. A szendvicseket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és forró sütőben épp csak annyi ideig sütjük, amíg a sajt megolvad rajtuk. Tálaljuk.








2019. augusztus 29.

Paprikás krumpli frankfurti virslivel







A paprikás krumpli ritka vendég nálunk, pedig mindketten szeretjük. Idén viszont ez a 3. alkalom, hogy ezt főztem ebédre, úgyhogy behoztam egy kicsit a lemaradásból. :D Mindig picit máshogyan készítem – ezúttal virslivel. Sőt nokedli sem került most bele, és ilyen módon egy kicsit hosszabb lével készítve volt mibe beletunkolni a lepénykenyeret. Ennek hála, nokedli híján is eléggé laktató ebédünk kerekedett. :)






Hozzávalók 4 személyre:

75 dkg lisztesre fövő krumpli (tisztítva mérve)
30 dkg darabolt konzervparadicsom
5 szál frankfurti virsli
15 dkg pácolt, füstölt császárszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
1 púpozott ek. őrölt pirospaprika
őrölt csili ízlés szerint
1 tk. őrölt kömény

1 púpozott ek. szilárd mangalicazsír
víz

elkészítés:

  1. Az apró kockákra vágott húsos szalonnát lábasban addig pirítjuk, hogy a zsírját kiengedje, majd hozzáadjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a felkarikázott virslit.
  2. Beletesszük a lereszelt (vagy késes aprítóval pépesre darált) vöröshagymát, az apró kockákra vágott zöldpaprikát, megsózzuk és megdinszteljük.
  3. A tűzről lehúzva hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, a csilit, a köményt, a darabolt paradicsomot, és felöntjük 2 dl vízzel. Fedő alatt, kis lángon pár percig főzzük.
  4. Beletesszük a meghámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit, utánasózzuk, ha szükséges, és felöntjük annyi vízzel, ami másfél ujjnyira ellepi. Félig lefedve, közepes lángon készre főzzük. Friss kenyeret vagy péksüteményt kínálunk hozzá.