2025. február 22.

Thai ragacsos rizs kókuszöntettel, málnaszósszal tálalva, áfonya- és pisztácia szórással

 

 

 
Igen, ez tulajdonképpen tejberizs, csak a távol-keleti változata, amit tradicionálisan kókusztejjel készítenek, és mangóval, pirított mungóbabbal (ennek híján szezámmaggal) szervíroznak. Tehát, másvalaki ötletes nyelvészkedését idézve, ez biza thaiberizs. :D
Imádnám mangóval, de mivel nálunk csak ezeket a kényszerérett, rissz-rossz példányokat lehet kapni, ráadásul nem is a sárga héjú fajtát, ezért én más gyümölcsöt választottam mellé, külalakjában is jelentősen felturbózva ezt az egyébként egyszerű finomságot.
Ennek a desszertnek a lelke a thai ragacsos rizs néven futó rizsfajta (amiről itt olvashattok bővebben), amit én elsősorban sütőtökfasírt készítéséhez szereztem be. És ha már szert tettem rá, mindenképp ki kellett próbálnom édességhez is. Nem csalódtam, mert azon túl, hogy egyszerűen elkészíthető, tényleg nagyon finom. :)
Igaz, bambusz gőzölőm nincs, és mivel a valaki által rám örökített, szétnyitható párolóedényt évekig csak ide-oda pakolgattam, majd költözéskor kikukáztam – akkor még nem tudva, mire is szolgál ez a sűrűn lyuggatott kotli azon túl, hogy gyümölcsöt is lehet benne tárolni a konyhaasztalon –, a fejemet a falba verve, most kénytelen voltam egyéb módon megoldani a párolást. A találékonyság bizony nagy kincs, így szerencsére működött a dolog szűrőtálban is. :D
Amint az számomra kiderült, ezt a desszertet valóban érdemes az elkészültét követően azonnal (vagyis még langyosan, de legalábbis szobahőmérsékleten) kitálalni és elfogyasztani, ellenkező esetben szinte szétválaszthatatlanul összetapadnak a rizsszemek, és oda az élvezet. Persze, aki olyan balga, hogy még ételfotózással is szórakozik, annál az ilyesmi előferdül, mint ahogyan annál is, aki netalántán túl sok thaiberizst készített, és a kimaradt mennyiség gombóccá összeállva maradt ott a konyhapulton. Az ilyen esetekre nyújt megoldást az én saját fejlesztésű módszerem (amely eljárást bizonyára mások is a sajátjuknak érezhetnek), ami szerint a maradék hideg rizst nyakon öntjük forró kókusztejjel, és akkurátus módon (értsd: alapos átkeveréssel) fellazítjuk az egymáshoz veszettül ragaszkodó rizsszemeket. Az imigyen felfrissített finomságot aztán üstöllést gyomrunk tartalmává varázsolhatjuk. Konklúzió: fogok még ilyet csinálni, az tuti! :D


Hozzávalók 2 személyre:

a párolt ragacsos rizshez:
25 dkg thai ragacsos rizs
125 ml kókusztejszín+125 ml víz keveréke (vagy ezzel az eleggyel megegyező mennyiségű kókusztej)
5 dkg kristálycukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
1,5 l víz a pároláshoz

a kókuszöntethez:
1 dl kókusztejszín+l dl víz keveréke (vagy ezzel megegyező mennyiségű kókusztej)
3 dkg kristálycukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
egy kis csipet só
1 tk. (6 g) étkezési kukoricakeményítő

a málnaszószhoz és a tálaláshoz:
25 dkg mirelit vagy friss málna
4 dkg kristálycukor
2 ek. kék áfonya
2 ek. pirított, aprított pisztácia

elkészítés:
  1. A kimért rizst tálba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, ami 2 ujjnyira ellepi, és min. 2-4 órát (lehet egy éjszakán át is) állni hagyjuk. Másnap hideg vízben annyiszor átmossuk, hogy az öblítővíz már ne legyen opálos. (Az sem baj, ha előbb az átmosást végezzük el, és csak ezután áztatjuk be.)
  2. A málnaszószhoz a kiengedett mirelit vagy friss málnát a cukorral lábasba tesszük, és kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk.
  3. Egy párolóedényt vagy szűrőt kibélelünk ritka szövésű ruhaanyaggal, beleöntjük a lecsepegtetett rizst, és a közepébe szélesebb lyukat készítünk, hogy a gőz jól át tudja majd járni. Betakarjuk a ruhával. A párolóedényt 1,5 liter felforralt vízzel töltött lábas fölé helyezzük úgy, hogy a pároló ne érjen bele a vízbe, majd lefedjük és felforraljuk alatta a vizet. A gázt elzárjuk, és a gőzben kb. 30 perc alatt készre pároljuk a rizst.
  4. A rizs párolási idejének vége felé a kókusztejszínt a vízzel lábasba öntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a sót, és néhány perc alatt gyöngyözésig melegítjük (nem forraljuk fel!). Pár percre félretesszük hűlni.
  5. A párolt rizst kibontjuk a ruhából, tálba tesszük, felöntjük a meleg kókusztejjel, és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverjük, és lefedve annyi ideig hagyjuk állni, amíg a rizs magába szívja a folyadékot (ez kb. 10 perc).
  6. Ez idő alatt a kókuszöntethez a cukrokat, a sót, a keményítőt lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük a kókusztejszín és a víz elegyével, majd kis lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Átöntjük egy kis csőrös edénybe.
  7. A még langyos rizst elosztjuk egy tálkában, a tetejét elsimítjuk, majd átborítjuk egy tányéra, és óvatosan leemeljük róla a tálkát. A rizst meglocsoljuk a szobahőmérsékletű kókuszöntettel, mellészedjük a málnaszószt, majd megszórjuk áfonyával, pirított pisztáciával. Így tálaljuk ki a többit is.
Megjegyzés, tipp:
Kedv vagy párolóedény híján, hogy egyszerűsítsük a procedúrát, a (beáztatott) rizst párolás helyett megfőzhetjük az édesítetlen kókusztejben, vagy csak vízben. Ez esetben viszont érdemes egy kicsit több folyadékot használni (akkor jó, ha a rizs al dente, azaz kissé még roppanós). Ezek után nyakon öntjük az előzőleg megédesített, forró kókusztejjel, és lefedve állni hagyjuk 10-15 percet.

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése