2015. május 26.

Gombás-diós tészta ricottaöntettel





A Kuytafül nagyon szereti a gombás tésztát. Most egy kicsit különlegesebb változatot készítettem neki, és végre kipróbálhattam a ricottát, amit eddig még sosem ettem. Kellemesen édeskés íze elnyerte a tetszésemet, és úgy gondoltam, nem lőnék mellé, ha dióval párosítanám. Nagy meglepetésemre ezúttal mégis melléfogtam, mert életem párja nem kötött barátságot az ízeknek ezen párosításával, akarom mondani „hármasításával”, és közölte, hogy azt a jó kis diót ne merjem többet összeházasítani a gombával, ricottát pedig még magában se adjak neki. Így aztán lepöttyenve adtam át Anyának az étel nagy részét. Neki viszont szerencsére határozottan ízlett, úgyhogy megnyugodtam, hogy a gombás tészta igenis finom a fenti két hozzávalóval együtt, csak pont a Kuytinyeknek nem jött be.
A mártást végül boldogan összeforgattam a magamnak szánt gomba nélküli tésztával, és nagyon jót ettem belőle. :)






Hozzávalók 2 személyre:

Tésztához:
25 dkg csavart kagylótészta
20 dkg fehér csiperke (tisztítva mérve)
7 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg ricotta
5 dkg durvára vágott, pirított dió
1 csapott ek. morzsolt bazsalikom
1 ek. olívaolaj

őrölt fekete bors

Öntethez:
10 dkg ricotta
1,25 dl tej
1 mk. cukor
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a felhevített olajon 2 percig sütjük, majd az aprított vöröshagymát és a fokhagymát is hozzáadva megdinszteljük. Bazsalikommal fűszerezzük.
  2. Rátesszük a feldarabolt gombát, és addig pároljuk, amíg a levét kissé el nem fövi. Hozzákeverjük a diót, a ricottát, és sóval, borssal ízesítjük.
  3. Az öntethez a tejet felforraljuk, felolvasztjuk benne a ricottát, és ha szükséges, botmixerrel csomómentesre dolgozzuk. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, 1 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk.
  4. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, szűrőkanállal kiszedjük a főzővízből, alaposan lecsepegtetjük, a gombás alapra szedjük és összeforgatjuk. Az ételt elosztjuk 2 tányérban, és az öntettel meglocsolva tálaljuk.

Tipp:
Friss bazsalikommal is készíthetjük – 6 levelet megmosunk, szárazra törlünk, majd 2 levélke kivételével vékony csíkokra vágjuk, és a fent leírt módon ízesítjük vele az ételt. A megmaradt leveleket darabokra tépkedjük, és tálaláskor a gombás tészta tetejére szórjuk.














A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.

2015. május 19.

Zöldcitromos joghurtdesszert borzselével







A vasárnapokat leszámítva lassan 3. hete nem eszem szilárd táplálékot, csak kefirt és saját készítésű gyümölcsjoghurtokat. Nagyon fura, de nem igazán vagyok éhes, mert a joghurt eltelít, és az édességet sem kívánom. Persze vágyom a sós ízekre, de olyankor elropogtatok egy marék szotyolát, és valamelyest sikerül kiűzni a fejemből és lelki szemeim elől a puha házikenyér emlékképét.
Egyébként nem hiszek az önsanyargatásban, mert nincs értelme, egészségtelen, és csak arra jó, hogy utána ezerrel vessük rá magunkat a vágyott ételekre, aminek köszönhetően aztán rohamtempóban még több kiló szalad fel ránk, mint amennyi a diéta előtt rajtunk éktelenkedett.
Ehhez képest én mégis sanyargatom magam. :D Mondjuk nem igazán érzem annak... még. :D Kivételesen azért művelek ily botorságot, mert kíváncsi vagyok, hány kiló megy le rólam 1 hét alatt, ha tényleg csak kefirt és gyümijogit iszom. A kíváncsiság pedig azért alakult ki, mert újabban én bizony egy dekát se fogyok, ha pl. natúr husit eszem savanyú káposztával. Az majd akkor kerül fel az étlapra, ha a kefirezéssel lement kb. 4 kg.
Természetesen megvan a napi sport is súlyzózás és feszített tempójú 8 km-es séták formájában, ill. futok is, ha nem süt a nap (ez utóbbi így nyár elején csak vágyálom, úgyhogy marad a séta).
Na de hogy jön ide ez a desszert, amikor nem is kívánom a gyümölcsjoghurtoknak hála? Hát úgy, hogy a Kutyafül már nyafogott az édes után. Mivel a Kutyinyek is fogyózik, jó választásnak tűnt a joghurt alapú nyalánkság, ami valljuk be, gyümölcsjoghurt, csak szilárd formában. :D
Ugyan a méz is hizlal meg a tejszín is, de előbbi azért nem annyira, mint a cukor, a szervezet könnyen lebontja, utóbbiból pedig tényleg kevés van benne. Úgyhogy bátran bekanalaztuk egy szép, napsütéses délutánon. :)
Finom, hűsítő desszert; kánikula idején pl. kifejezetten jól tud esni.







Hozzávalók 2 személyre:

Joghurtrémhez:

15 dkg natúr joghurt
3 ek. folyékony méz
½ kezeletlen zöldcitrom leve és héja
0,75 dl tejszín
2 zselatinlap

Borzseléhez:

0,5 dl félédes fehérbor (vagy szűrt almalé, ha gyerekeknek készítjük)
0,25 dl víz
1 tk. folyékony méz
½ kezeletlen zöldcitrom héja
mérettől függően 4-6 levélke citromfű
1 zselatinlap

elkészítés:

  1. A megmosott zöldcitrom héját lereszeljük (félretesszük), és a citrom felének a levét kifacsarjuk. A krémhez a mézet elkeverjük a zöldcitromlével és a reszelt citromhéj felével.
  2. A 10 percre hideg vízbe áztatott zselatint alaposan kinyomkodjuk, kis lángon felolvasztjuk, és hozzákeverünk 2-3 evőkanál mézes joghurtot.
  3. A zselatinos joghurtot a többi joghurthoz adjuk, állni hagyjuk, amíg zselésedni nem kezd, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  4. Két desszertgyűrűt külön-külön kistányérokra helyezünk, elosztjuk bennük a krémet, és lefedve legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
  5. A zseléhez a citromfű leveleit kettő kivételével csíkokra vágjuk. A bort tejkiöntőbe öntjük, elkeverjük a vízzel, a mézzel, és hozzáadjuk a félretett reszelt zöldcitromhéj nagy részét, valamint a felcsíkozott citromfüvet. Forrástól számítva 2-3 percig kis lángon főzzük, majd kb. 10 percet hűlni hagyjuk. Leszűrjük.
  6. A hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat a meleg borhoz keverjük, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük.
  7. A zselésedő levet a joghurtkrémre öntjük, ráhelyezünk 1-1 egész citromfűlevélkét úgy, hogy kissé belesüllyedjenek a zselébe, és megszórjuk a megmaradt reszelt zöldcitromhéjjal.
  8. További 2 órás hűtés után levesszük róluk a desszertgyűrűt, és tálaljuk.

Tipp:
Ha nincs desszertgyűrűnk, 2 üvegpoharat kibélelünk szendvicses zacskóval, eligazítjuk, hogy ne legyen annyira gyűrött, és belekanalazzuk a krémet. Ha megdermedt, rákanalazzuk a borzselét. Miután megszilárdult, a zacskó segítségével óvatosan kiemeljük a pohárból, lehámozzuk róla a zacskót, és tálaljuk.
Igaz, hogy a krém így meglehetősen rusztikus lesz, de az ízén ez mit sem változtat. :)



















Forrás: www.lecker.de


2015. május 15.

Kivis ivójoghurt kandírozott gyömbérrel







Beindult nálam az ivójoghurtgyártás. :D Túl vagyok az epresen, az almáson és a banánoson, most pedig a kivire esett a választásom. Hogy egy picit megbolondítsam, a Busójáráskor vásárolt kandírozott gyömbérrel ízesítettem. Hűsítő, pikáns ízű, halványzöld joghurtital lett az eredmény.
Az ivójoghurtot nem szükséges leszűrni, és bevallom, engem nem is zavarnak a kivi magjai, sőt élvezettel ropogtatom általában, de a kis magok nélkül gusztusosabb külsejű lesz az italunk.
De hogy ne vesszen kárba az értékes pép, csak úgy magában bekanalaztam. :D






Hozzávalók 2 személyre:

3 érett kivi
25 dkg natúr joghurt
1 kis darab (kb. 7 g) kandírozott vagy frissen reszelt gyömbér
ízlés szerint méz

elkészítés:
  1. A kivit meghámozzuk, feldaraboljuk, a joghurttal együtt turmixgépbe vagy botmixer poharába tesszük és összeturmixoljuk.
  2. A kivis joghurtot szűrőkanálba öntjük, leszűrjük, majd hozzáadjuk a felkockázott (vagy a frissen reszelt) gyömbért, és újból összeturmixoljuk.
  3. Ízlés szerint mézzel ízesítjük, behűtjük, majd üvegpoharakba töltve kínáljuk.