2013. december 12.

Narancsos mandulatallér

 
 
 

 
A 20. SAD! témáját most Ági barátnőm hirdette ki, aki a ...konyhán innen – kerten túl... háziasszonya. :)
Mivel eddig még sosem játszottam gasztro témában, ill. mert ő olyan kedvesen invitált, úgy éreztem, itt az idő, hogy én is csatlakozzam a sütni, alkotni és díszíteni szeretők népes táborához. A feladat nagyon tetszett, hiszen a karácsony mindig is a kedvenc ünnepem volt, és ezzel kapcsolatban szívesen ügyködöm, legyen az a lakás díszítése, az ajándékok becsomagolása, vagy más kedves tevékenység.
Mára sajnos az ünnep a legtöbb családban elveszítette a lényegét, és sok esetben nyűggé vált a karácsonyi készülődés. Nagyon nehéz kitalálni, kit mivel lepjünk meg, és sajnos legtöbbünknek már a pénztárcája is igencsak lesoványodott. Senki sem szeret azonban üres kézzel menni rokonlátogatóba, ugyanakkor nagyobb ajándékokkal sem lepünk meg olyan családtagokat, akiket csak ritkán látunk. Ilyenkor jól jön valami olyan kedvesség, ami ugyan nem kerül sokba, de benne van a szívünk. Ilyen meglepetés lehet egy saját készítésű, ehető ajándék. Jó lenne, ha egyre több családban éreznék úgy, hogy ezzel is örömet szerezhetnek családtagjaiknak, és bátran állnának neki valamilyen finomság elkészítésének. A meglepetést rejtő dobozka vagy üveg díszítésébe pedig a gyerekek is bekapcsolódhatnak, és így az egész család részt vehet az ajándékkészítésben. A közös „munka” során az ünnepi hangulat is könnyebben kialakul, márpedig a ráhangolódás a karácsonyra nagyon fontos.
Én (nem túl ötletgazdagon) kekszet sütöttem a SAD!-ra, ui. ez egyrészt sokáig eláll, nem kell vele a karácsony előtti utolsó napokban bíbelődni, másrészt pedig szinte mindenki szereti. Sőt, még az is kedvet kaphat hozzá, aki addig nem volt egy nagy kekszes. Itt vagyok pl. én, aki szinte sosem készítek ilyen típusú édességet. Pedig a kekszek családjában van pár olyan példány, amelyik kifejezetten finom. Erre én is nemrég jöttem rá. :D
Ez a narancsos változat eredetileg nem az én fantáziám szüleménye, a neten találtam rá, és annyira megtetszett ez a levágott narancskarikákat idéző süti, hogy mindenképp ki akartam próbálni. Úgy éreztem, hogy egy kis alakítással mindenképp helye lehet a játékban. Mivel gyerekkoromban nagy kedvenc volt az üveg formájú, pici flakonban árult „pezsgőpor”, ezért én ebben hempergettem meg az extra ropogós kekszikéket, és belecsempésztem még egy kis likőrt és kandírozott narancsot is. :)

Most, 2023-ban, azaz 10 évvel később azért újrasütöttem, újrafotóztam, de a keksz nyújtotta élmény ugyanaz. :)




Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

a tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg őrölt mandula (lehet hántolatlan is)
4,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 kis görög narancs héja
1 ek. frissen facsart narancslé
1 ek. narancslikőr
18 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 csapott mk. só
6 dkg kandírozott narancshéj

a forgatáshoz:
3 ek. citrom- vagy narancsízű italpor (Limó), esetleg ízesített kristálycukor

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, hozzákeverjük a sót, a narancshéjat és -levet, a likőrt, majd beleforgatjuk az aprított kandírozott narancshéjat, és a keményítővel, őrölt mandulával vegyített lisztet.
  2. A lágy tésztát hűtőbe tesszük annyi időre, hogy formázható állagú legyen, majd két egyenlő részre vágjuk, és 15 cm hosszú, 5 cm átmérőjű rudakká sodorjuk.
  3. Az italport (vagy ízesített kristálycukrot) egy ív sütőpapírra szórjuk, áthengerítjük rajta a tésztarudakat, majd áttesszük egy-egy ív folpackra, becsomagoljuk, és sima felületű, szabályos hengerré formázzuk. Annyi időre hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük, hogy könnyen lehessen szeletelni.
  4. A tésztarudakat 0,5 cm vastag tallérokra vágjuk, a közepüket kiszúrjuk (én ehhez a habzsák kb. 7 mm átmérőjű sima csövét használtam), és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben egymás után megsütjük.
  5. A kész kekszeket néhány percig a tepsiben hagyjuk, ez idő alatt a közepüket újra kiszúrjuk, majd átszedjük egy tortarácsra, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés (vagy 150°C-on hőlégkeveréssel)
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:
A keksz sütőpapírral bélelt, fedeles dobozba téve, kb. 1 hónapig eláll.

Tipp:
Italpor híján citromsavat és vaníliás cukrot is keverhetünk a kristálycukorhoz.
Ez a keksz alkalmas sütipecsétek használatára, ui. a tészta megtartja a formáját, és így a pecsét mintája jól látható marad. Természetesen ebben az esetben nem kell kilyukasztani a közepüket.
Sütipecsétet a Kézműves Kerámiától választhattok. ;)





2013. december 10.

Köményes csavart kifli

 

 


 
Ez a kifli zsömlének indult, de miután Limaránál véletlenül rám talált egy jópofa formázási technika, mindenképp ki kellett próbálnom. :D A tésztába ezúttal tojás is került – finom puha péksüti lett az eredmény. :)
Ezt a fajta kiflit nem kell kettévágni (én csak amiatt tettem meg, hogy felfedjem a belsejét), mert a feltekerés következtében kialakult árok a sütésnek köszönhetően annyira kiszélesedik, hogy pont elfér benne bármilyen feltét: tejföl, sajt, felvágottak, szalámi, vagy akár zöldségragu. ;)

 


Hozzávalók 10 darabhoz:


55 dkg fehér kenyérliszt vagy finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott ek. őrölt kömény
1 ek. só
1 ek. cukor
1 nagy tojás
1 ek. növényi olaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl víz
köménymag a szóráshoz

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk, és egy kis lisztet adva hozzá, elkeverjük 1 dl langyos vízzel. Kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az őrölt köményt, a felvert tojás 2/3 részét, a többi vizet, és robotgéppel megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 10 egyforma gombócot formázunk, csúcsos végű rudakká sodorjuk és ellapítjuk. Letakarva 10 percet pihenni hagyjuk.
  4. A tésztarudakat ellipszis alakúra nyújtjuk, majd a hosszanti íves oldaluknál fogva, mindkét irányból a tésztalap közepéig feltekerjük. A végeket összecsippentjük, és ellentétes irányban megcsavarjuk.
  5. Egy nagy konyharuhát vagy asztalterítőt beszórunk liszttel, és a kifliket „arccal” lefelé felsorakoztatjuk rajta úgy, hogy – mintegy választóvonalként – mindegyik között felhúzzuk a terítőt. Letakarva, kb. 20 perc alatt megkelesztjük.
  6. A kifliket óvatosan átfordítva, a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk (lesöpörjük róluk a lisztet), a tetejüket lekenjük a kevés vízzel hígított, félretett tojással, megszórjuk köménymaggal, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


 



2013. december 8.

Marcipános-nugátkrémes tallér






Rákattantam a kekszkészítésre. Még jó, hogy közeleg a karácsony, különben nem tudnám hova tenni a sok sütit. :D Na jó, kicsit azért eltúlzom a dolgot, mert eddig ez csak a 3. aprósüti, amit sütöttem, és nem egyedül eszem meg az összeset, hanem besegít még 3 másik kedves családtag is. Anya példának okáért épp most mondta, hogy rá mindig számíthatok, ő szívesen eltünteti a sütéseim eredményét. :)
Az biztos, hogy mostanában fokozott figyelemmel vagyok az aprósütemények iránt, hiszen ez az egész „mizéria” a 20. SAD!-dal és a 60. VKF!-fel kezdődött.
Én az ilyen csokis kekszeket szeretem a legjobban, de szerintem sokan vagyunk így ezzel.
Ezekhez a kis tallérokhoz most felhasználhattam a régóta keresett natúr pisztáciát, amit itthon, vagy legalábbis a mi városunkban egyik boltban sem árulnak, de Ausztriában végre sikerült rátalálnom.
 
 

 
 
 
Hozzávalók kb. 55 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
20 dkg marcipánmassza
12,5 dkg cukor
egy csipet só
12,5 dkg vaj
1 tojás

a tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 púpozott ek. mogyorókrém
hámozott, aprított, natúr pisztácia vagy mogyoró

elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sót, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt,
  2. A tojást is hozzáadva, sima tésztává gyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk, és folpackba csomagolva, 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (Én véletlenül vékonyabbra nyújtottam, ezért több lett, mint amire számítottam.)
  4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  5. A csokoládét felaprítjuk, a mogyorókrémmel együtt gőz fölött megolvasztjuk, és megmártjuk benne a tallérokat (vagy teáskanál hátával egyenletesen elkenjük rajtuk a mázat), és a csokis felükkel felfelé sütőpapírra tesszük.
  6. 5 perc elteltével villával mintát nyomunk a tallérokon lévő nugátos csokikrém közepébe, megszórjuk aprított pisztáciával, hagyjuk, hogy a krém teljesen megszáradjon, majd fogyasztásig hűvös helyre tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc