2017. június 3.

Málnapudingos-csokoládés tönkölyszelet







Egy kedves ismerősömmel megbeszéltük, hogy eljön hozzánk cicanézőbe. A párjával együtt ők is imádják a macskákat – van is nekik 2 cirkányuk –, úgyhogy mindenképp jó ötletnek bizonyult a látogatás. Az akkor éppen 3 hónapos Trygve ittléte volt persze a fő apropó. :D
A nevezetes alkalomra beígértem egy kis süteményt, hiszen az ismerősöm és a férje is mindig lelkesen lájkolják a blogos történéseket. Meg különben is, süti nélkül nem lehet tökéletes a macskázós délután. :D
Mivel tudtam, hogy ő is odafigyel arra, hogy mit eszik, úgy gondoltam, egy kicsit egészségesebb édességet készítek. Egy ideje mi is ilyen típusú sütiket fogyasztunk, legalábbis a fehér lisztet az esetek nagy részében igyekszem alakbarátabb hozzávalóra cserélni. A cukor kiváltása más édesítőre már bajosabb, a Kutyafül ui. különösen érzékeny a nyírfacukorra. Most sem azt használtam, mert akkor ő nem ehetett volna belőle, és nem mondhatta volna el, hogy ez a sütemény nagyon ízlik neki. :D Egyet kellett értenem vele, mert ez a könnyű tésztájú süti csak úgy eteti magát. A krém üde, nyárias zamata pedig kifejezetten jól esett a téli édességek után. :) A roppanós csokoládé pedig már csak hab volt a tortán, akarom mondani a sütin. :D Azt hiszem, megint új kedvenc született. :)
Úgy érzem, sikerült eltalálnom az ismerősöm ízlését is, mert hipp-hopp elfogyott belőle néhány szelet, és nem bánta, hogy elvitelre is csomagoltam belőle. Másnap még a receptjét is elkérte a pogácsáéval együtt, amit szintén az ő kedvéért sütöttem. :)
Éva, nagyon örülök, hogy eljöttél, jó móka volt ez a közös, macskázós délután! :)






Hozzávalók 15 szelethez, 20x30cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
½ cs. foszfátmentes sütőpor
10 dkg finomítatlan nádcukor darálva (vagy nyírfaporcukor)
5 tojásfehérje
1 tojássárgája
1,5 dl tejszín

Bevonásához:
10 dkg étcsokoládé (45% kakaótartalmú)

Krémhez:
40 dkg málna (lehet mirelit is)
15 dkg finomítatlan nádcukor (vagy nyírfacukor)
5 dl tej
1 cs. tejszínízű pudingpor (vagy gluténmentes, vaníliaízű pudingpor)
2,5 dl tejszín
5 zselatinlap

Díszítéshez:
étcsokoládé-forgács
friss málnaszemek (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A tésztához a tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük a porcukorral, a tojássárgájával, majd kisebb adagokban, felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztkeveréket és az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztamasszát kivajazott, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. A sütőből kivéve rácsra tesszük, és a tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  3. A tésztalap felületét egyenletesen bevonjuk a vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval, majd dermedni hagyjuk.
  4. A krémhez a málnát 6 dkg cukorral kis lángon, többször megkeverve sűrű lekvárrá főzzük, majd szűrőkanálba öntjük és átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne magok. (20 dkg-nak kell lennie.)
  5. A többi cukorral ízesített 4 dl felforralt tejhez hozzáöntjük a maradék tejben csomómentesre kevert pudingport, és felfőzzük.
  6. A kész pudingot kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a málnalekvárral, és folpackkal letakarjuk. Ha teljesen kihűlt, alaposan átkeverjük.
  7. A pár percre hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat egy kis tejkiöntőben felolvasztjuk.
  8. Hozzáadunk 4 evőkanál málnás pudingot, majd a zselatinos pudingot a többihez keverjük. A tejszínt habbá verjük, és azt is hozzáforgatjuk.
  9. A krémet a csokoládéval bevont tésztalapra simítjuk, majd pár órán át vagy másnapig hűtőben dermesztjük.
  10. Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk, majd felszeleteljük. A szeletek tetejét csokoládéforgáccsal és lehetőség szerint friss málnaszemekkel díszítjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:

Pudingpor híján 4 dkg étkezési kukoricakeményítőt és 1 cs. vaníliás cukrot is használhatunk.












A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.


2017. május 30.

Füstölt sajtkrémes csigakeksz








Annyira odavagyok a pitetésztámért, amit nemrégiben hosszabb szünet után újra elkészítettem (a töltelék persze mindig más), hogy eszembe jutott, miért ne lehetne belőle valamilyen sós sütemény, pl. kerek kekszféleség. Mindez csak úgy átfutott az agyamon piteevés közben, de az ötletet nem dolgoztam ki, viszont ott motoszkált bennem, és várta, hogy a nagy gondolat végre testet öltsön. :D Míg nem egyik nap véletlenül ráakadtam kedvenc túrós sajtgolyóimra a Rupáner-konyha oldalán, ahol a blog háziasszonya nekem hálálkodott a receptért. Örömömben nagyon vigyorogtam, majd tüzetesebben is belekukkantottam az ő blogjába. És nini, mi jött velem szembe sok egyéb finomság mellett: egy jópofa sós sütemény, aminek a tésztája kísértetiesen hasonlított a szívemnek oly kedves pitetésztáéra. Igaz, az övé sima lisztből van, és egész tojás helyett tojássárgáját + tejfölt használ.
A próbasütés alapján sajnos kiderült, hogy az én tésztáméhoz képest ez a kis eltérés éppen elég ahhoz, hogy a kekszek megrepedjenek (igaz, a liszt nálam az alább olvasható keverék volt). Sőt már nyers állapotában is ez a szépséghiba jellemezte a tésztát, és a feltekert „bejgli” felületén hosszában árkok keletkeztek. Így hát maradtam a saját, jól bevált lisztkeverékemnél, az egész tojásomnál, és az összeállításhoz tejföl helyett vizet használtam, ahogy máskor is szoktam. Tuti biztosra vettem, hogy ebből a tésztából nem csak pitét, hanem tökéletes sós kekszet lehet sütni. Tekerés közben aztán újfent megfogalmazódott bennem, hogy imádom a pitetésztámat, mert második nekifutásra bezzeg nem repedt ki. :D Még egy csöppet variáltam is rajta – oregánó került a tésztába (ezúton is köszönet Ancsának és Csonginak az olymposi oregánóért), a töltelék a Margóénál kevesebb vajjal készült, ill. normál sajt helyett füstös ízű lett.
Ez a kekszike minden szempontból nyerő – még sokszor el fogom készíteni, mert nagyon eteti magát. Vendégvárónak kifejezetten ajánlom. :)






Hozzávalók kb. 28-30 darabhoz:

a tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 tk. morzsolt oregánó
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 tk. só
kb. 30 ml hideg víz

a sajtkrémhez:
8 dkg reszelt Parenyica sajt
3 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
0,75 dl tej
1 tojássárgája
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A sajtkrémhez a felforrósított vajat csomómentesre keverjük a liszttel, folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk a sóval, borssal ízesített forró tejet, és sűrű mártássá főzzük.
  2. Felolvasztjuk benne a sajtot, és miután kicsit hűlni hagytuk, hozzákeverjük a tojássárgáját. Langyosra hűtjük.
  3. A tésztához az oregánóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékosra dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületű tésztává gyúrjuk. (Nyújtás előtt nem kell hűteni.)
  4. Lisztezett felületen 28x22 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk, a felületét egyenletesen megkenjük a sajtkrémmel úgy, hogy a tőlünk távolabb lévő szélétől üresen hagyunk egy kb. 3 cm széles sávot. A hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.
  5. A töltött tésztarudat folpackba csomagoljuk, és fagyasztóba tesszük 1-2 órára. 15 percet szobahőmérsékleten hagyjuk, majd 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a töltelék megolvadjon, egy kis színt kapjon, de a tészta még világos maradjon.
  7. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd tálra rendezve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc













Ihletadó recept: itt

2017. május 28.

Mini briósfelfújt málnával







Megmaradt néhány darab mazsolás briós, és mivel már kissé megszikkadtak, egyértelmű volt, hogy édesség lesz belőlük. Mi más is, mint felfújt?! Én ui. nagyon-nagyon szeretem ezt az egyszerű desszertet. Málnával még sosem készítettem, de tudtam, hogy így is finom lesz. :) Eddig mindig sütőtálba rétegezve készítettem, most viszont kapcsos tortaformában akartam megsütni. De aztán kitaláltam, hogy muffintepsibe rendezem. Szerintem jópofa lett így – mint egy nagy süncsalád. :D
Reggelire egy bögre kakaó vagy egy csésze tea mellé tökéletes ez a kívül ropogós, belül puha, illatos sütemény. :)



 


Hozzávalók 12 darabhoz:

30 dkg mazsolás briós vagy édes zsemle
15 dkg málna
2 tojás
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
6 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
vaj a kenéshez és a sütéshez
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A briósokat függőlegesen kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, az egyik oldalukon megvajazzuk, majd felkockázzuk.
  2. A muffintepsi olvasztott vajjal kikent mélyedéseibe lerakunk egy-egy réteg brióst, rászórunk néhány gyümölcsszemet, majd befedjük azt egy újabb adag briósréteggel.
  3. A tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük, hozzáöntjük a tejszínt, és az öntetet evőkanalanként elosztjuk a mélyedésekben lévő gyümölcsös briósok között. (4-4 evőkanálnyi jut mindegyikre.) Amíg a sütő bemelegszik, állni hagyjuk, majd a tepsit sütőbe toljuk.
  4. Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni (melegen is tálalhatjuk), majd a kis desszerteket kivesszük a tepsiből, és porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc