2013. december 19.

21. SAD! - játék





Ági, a ...konyhán innen– kerten túl... blog írója engem sorsolt ki a 21. SAD forduló háziasszonyi címére, én pedig örömmel vállaltam a megtisztelő feladatot. Ezúton is köszönöm, hogy én vihetem tovább a stafétát! :)

Kiskukta
volt az, aki 2011-ben gondolt egy nagyot és kitalálta a Süss! Alkoss! Díszíts!-játékot, ami méltán vált népszerűvé a gasztrobloggerek és úgy általában a sütni szeretők körében. Ennek nyomán számos nagyszerű édességrecept gyűlt össze, amiket aztán fordulónként minden alkalommal örömmel nézegethettünk.

Mivel most következik a karácsony és biztosan mindenki elfárad a konyhai ténykedésektől, úgy érzem, nem árt majd egy csöppet pihenni, esetleg fogyózni az ünnepi lakomák után, hogy aztán újult erővel vethessétek bele magatokat a sütésbe. A határidő tehát icipicit most kitolódik, leheletnyit több, mint 1 hónap lesz.

Szinte azonnal beugrott, hogy mi legyen a téma. :) Talán jó néhányan tudják már, hogy macskarajongó vagyok, s bár a blogom a nevét nem ezekről a nyávogó szépségekről, hanem egy másik kedves állatról kapta, mégis a cica a nagy szerelem. :)
Tekintettel gyógyíthatatlan macskaimádatomra azt kérem tőletek, akik a játékhoz kedvet éreztek, hogy olyan édességet készítsetek, amit macskamotívummal díszítetek, vagy bármilyen más módon szerepel rajta/benne a macskusz. (Valódi cicákat szigorúan tilos a tortára ültetni! :D ) A díszítés azonban csakis valamilyen élelmiszer alapanyag lehet, matrica vagy egyéb papírdísz nem.
Mivel a 21. forduló a böjti időszakra esik, ezért különösen örülnék, ha az édesség cukor és/vagy lisztmentes lenne, de ez nem feltétel, csak egy kis plusz fejtörés annak, aki szívesen vállalja még ezt az érdekességet is. Bármivel nevezhettek, ami az édesség kategóriába belefér.
A téma tehát röviden megfogalmazva:


Édes „macskásság”


A következőkre kérlek benneteket:
- olyan finomságot küldjetek, ami erre a játékra készült és a 21. forduló kiírása után került fel a blogotokra,
- a részvételt hozzászólásban jelezzétek a bejegyzés alatt,
- 1 db fotót és a bejegyzés linkjét az elkészült édességről, valamint ha vállalnátok a házigazdai teendőket, akkor a következő forduló témaötletét is e-mailben küldjétek el ide:


suniskanal@gmail.com
tárgy: 21. SAD!

(A sorsolásban csak azok vesznek majd részt, akiknél eddig még nem járt a SAD stafétája.)

Természetesen az is játszhat, akinek nincs blogja, de ebben az esetben a fotót, a receptet és a hozzá tartozó rövid leírást a fenti e-mailcímre postázzátok.


Nevezési határidő:
2014. január 31. éjfél

A 4 cirkányommal együtt kíváncsian várom az ötleteiteket. Jó sütést, alkotást és díszítést kívánok nektek! ;)

2013. december 18.

Házi szalámis kifli







Apai nagymamám kalácsainál, „kisdúcainál” és húsos vagy kolbászos kiflijeinél semmit sem szerettem jobban kiskoromban, ha kelt tésztáról volt szó. Amikor hozzá mentünk névnapozni, ő elég gyakran a fent felsorolt finomságok valamelyikével várt bennünket. De a hagyományos, vajkrémmel készült diótorta sem maradhatott el mellőle. Engem azonban a kalács vagy a kifli érdekelt a legjobban. Évek óta nem tartjuk már a kapcsolatot, és mert előrehaladott kora okán már nem süt, így Mami-féle kolbászos kiflit nem ehetek többet. Megpróbáltam hát reprodukálni a receptjét. Az igazat megvallva, nem tudom, ő pontosan hogyan készítette a tésztát, de nekünk nagyon ízlett a saját receptem szerinti is. Forró, citromos teával az igazi! :)
Mivel a Kutyafül szüleitől nemrégiben kaptunk jóféle házi szalámit, végre – 6 évvel később – ismét megsüthettem, és akkor már újra lefotóztam ezeket a finom kifliket. A hozzávalók mennyiségén pedig egy picinykét variáltam, hiszen időközben kitapasztaltam, hogy lesz a legjobb. :)
Bár a recept ihletője lassan 1 éve, a 100. születésnapja előtt néhány hónappal elment, én ezzel a kiflivel emlékezem meg arról a nagymamámról, akit gyerekkoromban ismertem.






Hozzávalók 12 darabhoz:

50 dkg finomliszt+egy kevés a dagasztáshoz
1 ek. cukor
1 ek. só
6 dkg vaj
1 tojás
3 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej
20 dkg paprikás házi szalámi (lehetőleg csípős)
1 kis tojás+1 ek. víz a kenéshez
szezámmag és fekete szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A cukorral vegyített liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a fele mennyiségű langyos tejjel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk a többi tejben, és miután langyosra hűlt, elkeverjük benne a tojást. A sóval együtt az élesztős liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A szalámit késes aprítóban ledaráljuk. A megkelt tésztából 12 gombócot formázunk, és letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
  4. Egy tésztagombócot liszttel hintett munkalapon ellipszis alakú, vékony lapra kinyújtunk, és a hozzánk közelebb lévő szélét kissé kiszélesítjük. Erre a részre halmozunk egy adag tölteléket, és a két végén a tenyerünkkel kissé lefelé nyomva a tésztát, feltekerjük azt. (A kiflik végei így lesznek szép csúcsosak.) Így járunk el a többi tésztabucival is.
  5. A töltött péksütiket hajtással lefelé a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  6. A tetejüket lekenjük vízzel felvert tojással, megszórjuk a magkeverékkel, és megsütjük. Rácsra szedve langyosra hűtjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc













2013. december 16.

Tűzdelt csirkemell baconben, paprikamártással





Van az úgy, hogy az ember azt gondolja, nincs semmi ihlete, hogy mit főzzön aznap, aztán valahogy mégis kialakul. :) Én így jártam ezzel az étellel, és még ha nincs is benne nagy ördöngösség, az egyik eleme olyan jó ötletnek bizonyult, hogy tuti elkészül még egy párszor.
Ez a „Múzsa csókja” pedig most a paprikamártás lett, amit a hűtőben árválkodó, méltatlanul ott felejtett pritaminpaprikának köszönhetek. Szegénykém szerencsére még jól tartotta magát, de mivel a baconbe tekert hús ízileg nem valami erőteljes, ezért tennem kellett róla, hogy valahogy feldobjam. Így született meg ez a szerintem csuda finom mártás. :)
Paprikát egyébként nem először dinsztelek zsíron, de eddig csak rántottába vagy pizzára tettem más egyebek társaságában. Milyen jó, hogy most már mártásnak is felhasználhatom!
Tényleg ajánlom mindenkinek. :)






Hozzávalók 2 személyre:

1 egész csirkemellfilé
őrölt fekete bors

2 nagy gerezd fokhagyma
8 szelet főtt, füstölt bacon (húsosabb fajta)
kevés zsír a sütéshez

Paprikamártáshoz:
1 pritaminpaprika
1 csapott ek. mangalicazsír
1 csapott ek. finomliszt
2 dl tejszín
őrölt fehér bors



elkészítés:

  1. Az egész csirkemellet két filére vágjuk, több helyen bemetsszük és megtűzdeljük a tüskékre vágott fokhagymával.
  2. A húsdarabokat mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk. 4-4 szelet bacont egymás mellé fektetünk úgy, hogy kissé fedjék egymást, ráhelyezzük a filéket, és ráhajtjuk a szalonnaszeleteket.
  3. A csirkemelleket vékonyan kizsírozott hőálló tálba vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben pirulásig sütjük, miközben egyszer átfordítjuk, hogy minden oldalukon egyformán megpiruljanak.
  4. A mártáshoz a megmosott, magházától megfosztott paprikát felaprítjuk, a felforrósított zsíron megdinszteljük, majd sóval, borssal ízesítjük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejszínnel, és besűrítjük. Botmixerrel pépesítjük.
  5. A megsült húst kicsit hűlni hagyjuk, majd rézsútosan felszeleteljük és a mártással meglocsolva tálaljuk. Tetszés szerinti köretet adunk mellé.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc