2017. szeptember 22., péntek

Lecsós-kukoricás papucs flantésztából







Ha lecsót főzök, akkor általában annyit szoktam, hogy ne csak 1 evésre való adag legyen belőle, hanem az elkészülte utáni napokban még lehessen belőle ezt-azt sütni. Így aztán a lecsós húst követően ezekbe a kis papucskákba töltöttem. Eredetileg a lecsós batyut akartam újrafotózni, de aztán úgy döntöttem, hogy most inkább más formájú lesz. Tény, hogy ez a papucs és a korábbi batyu jellegükben hasonlítanak egymásra, de a lecsóhoz ezúttal nem répát, hanem kukoricát kevertem, ill. maga a tészta is más lett. Ez a két kis különbség pedig pont elegendő volt ahhoz, hogy ne csak külalakra, hanem ízre is különbözzenek egymástól. :)
Ezeket a falatnyi sós sütiket bátran ajánlom sör- vagy borkorcsolyának, mert nagyon etetik magukat, és méretüknél fogva is tökéletesek arra az esetre, ha vendégeket akarunk hívni.






Hozzávalók kb. 58 darabhoz:

Flantésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 csapott tk. só
kb. 20 ml víz

Töltelékhez:
kb. 40 dkg konyhakész kolbászos lecsó
6 dkg konzerv kukorica

Továbbá:
1 kis tojás a kenéshez
kevés fehér tönkölybúzaliszt a nyújtáshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval elvegyített kétféle lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a hideg vízzel összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett felületen 35x45 cm-es téglalappá kinyújtjuk, majd 30x40 cm-esre szabjuk, hogy a szélei egyenesek legyenek. (A lehulló tésztaszéleket ismét begyúrjuk és kinyújtjuk.)
  3. A tésztalapot 12 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk, amiket függőlegesen és vízszintesen is további négyzetekre szelünk. Egy 10x10 cm-es négyzetből ilyen módon 4 db 5x5 cm-es kis négyzetet kapunk.
  4. A lecsót elkeverjük a kukoricával, és belőle 1-1 mokkáskanálnyit a kis tésztanégyzetek közepére halmozunk.
  5. A két egymással szemben lévő tésztavéget az ujjainkkal kissé széthúzzuk, hogy a tészta megnyúljon, és a töltelék fölött összecsippentjük.
  6. A töltött papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  7. A sütőből kivéve a sós süteményeket tálra szedjük, és még langyosan – de hidegen is finom – kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc












3 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finomak. :) Le is kéne tesztelni, úgyhogy már kapom is a papu... akarom mondani a cipőmet és robogok hozzátok vendégségbe! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! :) Azok biza - mi pillanatok alatt elkapkodtuk. :D De megmentettem neked jó pár darabot, amit most rögtön tányérra teszek és várlak szeretettel. ;)

      Törlés