2014. július 18., péntek

Lecsós batyuk






Nagyon szeretem ezt a tésztát, már többször is használtam empenadához. Most felére csökkentettem a flantészta hozzávalóinak mennyiségét, és a töltelék is más lett, valamint az alakja sem a megszokott empenada-forma. Most batyu lett belőle. Igaz, nem lettek éppen a legszebbek, de a töltelék az mindent visz. Legalábbis nálam... meg a Kutyafülnél... és még Anya is odavolt érte. :D Egyszóval jó ötletnek bizonyult lecsóval megtölteni, és a répa is passzolt hozzá.

A tetejüket nyugodtan meg lehet kenni tojással, hogy kapjanak egy kis színt, de én ezt elhagytam, mivel eredendően az empenadákat sem szokták lekenni vele.








Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg hideg vaj
1 ek cukor
1 mk só
1 tojás
kb. 40 ml hideg víz
liszt a nyújtáshoz

Töltelékhez:
25 dkg paradicsom
20 dkg zöldpaprika
½ szál helyes erős paprika
25 dkg vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek őrölt pirospaprika

1 ek mangalicazsír
3 kisebb szál sárgarépa
15 dkg trappista sajt

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a cukrot, a sót, a kis kockákra vágott vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, majd a vízzel összeállítjuk. Sima tésztává gyúrjuk, majd háztartási fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
  2. A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, vékonyra szeleteljük, serpenyőbe tesszük, sózzuk és a zsíron kissé megpirítjuk.
  3. Amíg a hagyma dinsztelődik, a zöldpaprikát és az erős paprikát megmossuk, nagyon vékonyra felszeljük.
  4. A paradicsomot tálba tesszük, annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 1-2 percig így hagyjuk, majd lehúzzuk a bőrét és felkockázzuk.
  5. Ha a hagyma már kezd pirulni, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, rátesszük a zöldségeket, sózzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg lecsó állagú nem lesz és a leve besűrűsödik.
  6. Közben a répát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és gőz fölött puhulásig pároljuk.
  7. Ha a lecsó kész, összeforgatjuk a sárgarépával és hűlni hagyjuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  8. A tésztát lisztezett felületre tesszük, tetejét meglisztezzük, és 1,5 mm vékonyságúra kinyújtjuk. A lehulló széleket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk.
  9. A tésztából 15 cm átmérőjű köröket szaggatunk (én ehhez egy müzlis tálkát használtam), közepükre teszünk egy kis reszelt sajtot, lenyomkodjuk, majd ráhalmozunk egy-egy jó evőkanálnyi lecsós tölteléket. A kanál hátával kissé lenyomjuk, és alulról-fölülről, ill. jobbról-balról is felhajtva középen összecsippentjük a tészta széleit.
  10. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a batyukákat, és előmelegíttet sütőben készre sütjük. Rácsra tesszük 2-3 percre, majd pedig még melegen vagy langyosan kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc

















4 megjegyzés:

  1. Bármikor meg tudnám enni ezeket a batyukat! :) Imádom a lecsós ételeket és biztos vagyok benne, hogy ez is nagyon ízlene! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, nagyon örülök, hogy tetszik! :) Ha egyszer élőben is megnézed az eredményét az általad is végigizgult felújításos sztorinak, akkor ígérem, ez lesz az egyik vendégváró. ;) Addig is küldök egy nagy tál kóstolót, hogy tuti biztos legyen, hogy nem nyúlok majd mellé.

      Törlés
  2. Lecsófüggő vagyok, emiatt ezen a recepten rögtön "megakadt" a szemem. :) Finomságos lehet nagyon...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most nagyon vigyorgok ám Gabi! :) Örülök, hogy szemet szúrtak neked a batyukáim. Remélem, ízleni fog, ha esetleg kipróbálod. :)

      Törlés