2020. szeptember 28.

Parker House zsemle magvakkal

 


 


 

Nagyon régóta tervben volt, hogy ennek a zsömlének az első változatát újrafotózom, de valahogy mindig elmaradt. Most végre megint megsütöttem, a fényképezés azonban mégis meghiúsult – pontosabban csak részben, hiszen ez azért mégis csak ugyanaz a forma, vagyis a korábbi zsömi reinkarnálódott változata, viszont mégsem a régi recept szerinti péksütit kaptam lencsevégre, így aztán nem cserélődhettek le az évekkel ezelőtti képek.
Bár a formázási technika ugyanaz, a pékmester – azaz szerény személyem – nem éppen állt a helyzet magaslatán, mert amint azt a mellékelt ábra mutatja, sütés közben kinyíltak a kis zsömlécskék, hiába nyomkodtam le jól a tészta széleit. De annyi baj legyen, lényeg, hogy puha és finom – különösen tejföllel! ;)

 


 



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt
8 dkg vaj, felolvasztva
3,5 dkg cukor
1 ek. só
15 dkg tejföl
1,5 dl víz
3 dkg friss élesztő
3 dkg napraforgómag
2 dkg tökmag


elkészítés:

  1. A magokat egymás után, zsiradékmentes serpenyőben kis lángon megpirítjuk. Miután kihűltek, a tökmagot durvára vágjuk.
  2. A cukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a meglangyosított, vízzel kevert tejföllel, betakarjuk egy kevés liszttel, és felfuttatjuk.
  3. Beletesszük a felvert tojást, 3 evőkanál olvasztott vajat, a sót, a magokat, és kidagasztjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát liszttel hintett felületen kisujjnyi vastag körlapra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kicsit kelesztjük, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  5. A tésztakorongokat megfordítjuk (hogy a laposabbik felük legyen fölül), fakanál nyelével középen mindegyiket lenyomjuk, és a vájattól balra eső tésztarészt lekenjük olvasztott vajjal. Félbehajtjuk, és az íves szélét lenyomkodjuk. Így járunk el a többi tésztával is.
  6. A félholdacskákat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, lekenjük olvasztott vajjal, és letakarva megkelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve, a tetejüket még forrón újból lekenjük olvasztott vajjal. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

 


 


2020. szeptember 21.

Paradicsomos cukkinikrémleves parmezános kukoricagombóccal

 


 

Kutyafuttában készült ez a leves és a fotók is. És ha ennek köszönhetően kevesebb kép került volna be ebbe a bejegyzésbe, akkor annak biztosan jó páran örülnének, akik nem szeretnek sokat görgetni. ;) De nem így lett, most is ragaszkodtam a 6-os számhoz. :D
A cukkinikrémleves egyébként nem tartozik a kedvenceim közé, legalábbis az a változata, amit pár éve tettem fel a blogra. Annál ui. dominált a névadó zöldség íze. Ez a mostani viszont más, és aki erőteljes cukkini ízre számít, annak ez talán csalódás lesz. Tudom, nem éppen jó reklám ez ennek a levesnek, de akinek hozzám hasonlón nem a szíve csücske a cukkini, annak meg pont, hogy kellemes élmény lehet, hogy nem markáns a benne lévő zöldség aromája. :)
Szokás szerint laktatóra sikeredett – hála a gombócoknak –, és kimondottan ehetőre is – köszönet érte a szakácsnőnek, azaz nekem! :D Rövid időn belül háromszor is megfőztem.




 

Hozzávalók 2 személyre:

Leveshez:
1 cukkini
1 közepes paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 csilipaprika
1 ek. Toscana fűszerkeverék
½ tk. őrölt kurkuma
őrölt fekete bors

2 ek. citromlé
1 ek. finomítatlan nádcukor
4 dkg vaj
0,5 dl habtejszín
8 dl zöldségalaplé

Gombóchoz:
2 tojás
1 tk. sűrített paradicsom
1 tk. Toscana fűszerkeverék
őrölt szerecsendió

10 dkg reszelt parmezán
10 dkg konzervkukorica
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

elkészítés:
  1. A paradicsomot 3 helyen bemetsszük, forrásban lévő vízbe áztatjuk 1-2 percre, majd lehúzzuk a héját, és a gyümölcshúst feldaraboljuk.
  2. A szeletekre vágott vöröshagymát a felaprított csilivel együtt enyhén sózzuk, és a felhevített vajon üvegesre pároljuk.
  3. Rátesszük a meghámozott, feldarabolt cukkinit a paradicsommal együtt, a kurkuma kivételével a fűszerekkel ízesítjük, és 2-3 percig pároljuk.
  4. Felöntjük annyi alaplével, amennyi épp ellepi, és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
  5. Hozzáadjuk a kurkumát, botmixerrel pürésítjük, beleöntjük a többi alaplevet, majd a tejszínnel krémesítjük, és újra felforraljuk.
  6. A gombóchoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, a masszából nedves kézzel gombócokat formázunk, és a forrásban lévő leveshez adva, készre főzzük. Cukorral és citromlével ízesítjük. Tálaljuk.





2020. szeptember 18.

Birsalma semifreddo karamellöntettel








Az idei nyár valahogy házi fagyi mentesen telt el, de jobb későn, mint soha-alapon, ez a meleg szeptemberi idő pont kedvezett a jéghideg desszert készítésének. :) Mivel egyre jobban szeretem a birsalmát, egyértelmű volt, hogy a nemrég lepotyogott példányokat használom fel hozzá. Már az elkészült krém is Isteni volt – üdeségével, frissességével azonnal levett a lábamról. Hát még jégkrémdesszert formájában! A birsalma íz hangsúlyos, kellemesen citrusos, és az öntet ad hozzá egy kis plusz édességet. Különleges lehet azok számára is, akik nem kedvelik ezt a gyümölcsöt. ;)






Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:

Jégkrémalaphoz:
30 dkg birsalma (tisztított mennyiség)
2 tojássárgája
12 dkg porcukor
1 citrom
1 tk. vaníliapaszta
10 dkg tejföl
2 dl habtejszín

Karamellöntethez:
10 dkg cukor
3 ek. víz
5 dkg vaj
5 ek. habtejszín
egy kis csipet só

elkészítés:
  1. A felkockázott birsalmát annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (főzővízből kiveszünk 5 evőkanálnyit), és a gyümölcsöt leszűrjük.
  2. A főtt birsalmát a kivett főzőlével és a citrom kifacsart levével együtt összeturmixoljuk, hozzákeverünk 8 dkg porcukrot, és hűlni hagyjuk.
  3. A tojássárgákat a többi cukorral vízgőz fölött kézi habverővel krémesre verjük, majd átöntjük egy tálba, és miután kihűlt, simára keverjük a tejföllel.
  4. A birspépet összekeverjük a tojásos tejfölkrémmel, és óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  5. Az őzgerincformát kibéleljük sütőpapírral (vagy folpackkal), elosztjuk benne a krémalapot, és a tetejére ráhajtjuk a túllógó papírt. Mélyhűtőbe tesszük annyi időre, hogy megfagyjon.
  6. A karamellöntethez a cukrot a vízzel együtt kis lábasba tesszük, és miután a cukor felolvadt, a szirupot kevergetés nélkül hagyjuk, hogy felhabosodjon. Addig forraljuk kis lángon, amíg a színe aranybarna nem lesz.
  7. A tűzről levéve felolvasztjuk benne a puha vajat, majd a tűzre visszatéve 1 percig forraljuk. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és kis lángon, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Hűlni hagyjuk. (Ekkor kissé besűrűsödik, de újra felmelegítve folyóssá válik.)
  8. A desszertet kínálás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, hogy szeletelhetőre olvadjon, és átfordítjuk egy tálcára. Igény szerint megszórhatjuk őrölt fahéjjal, és a karamellöntettel együtt tálaljuk.
Tipp:
A formát sütőpapírral béleltem ki, mert a folpacktól csúnya, gyűrött mintás lett volna a desszert felülete. Viszont a sütőpapír miatt a jégkrém nehezebben válik el a formától. Ezt kiküszöbölendő, a forma alját egy pillanatra meleg víz alá tartottam. A tálcára átfordítva, így már könnyen leemelhetjük róla a formát.
 




2020. szeptember 13.

Birshabos tiramisu







Az öreg birsalmafánk még mindig ragaszkodik az anyaföldhöz, de a törzse jó része annyira rossz állapotban van, hogy az egyik oldalon lévő ágai idén épp csak levelet tudtak hozni, gyümölcsök érlelésére már nem maradt erejük. A fa másik fele viszont új ágakat növesztett, levelet hajtott, virágot bontott, és pontosan 10 darab birsalmával ajándékozott meg bennünket. Ezek jó része méretesre nőtt. Mivel nem permetezzük (eszünk ágában sincs!), a rovarok előszeretettel indítanak felfedező utat a gyümölcshúsba, ami a konyhaasztalon való érlelődés közepette a kis szörnyetegek szorgos munkája nyomán hamar romlásnak is indul.
A legkorábban lepotyogott birsalmák még ép gyümölcsrészeinek felhasználására ötlöttem ki ezt a desszertet, mert épp nem volt kedvem sütni. Kapóra jött a babapiskóta, ami már hónapok óta a polcon várt a sorára, akárcsak a felbontatlan üveg csokilikőr, amit most végre – e desszertnek hála – megkóstolhattunk.
Ez a könnyed, enyhén citrusos pohárkrém pont jól jött a délutáni olvasás mellé, a napsütéses kora őszi időben. :)






Hozzávalók 6 személyre:

25 dkg birsalma (hámozva, magozva)
8 dkg kristálycukor
½ citrom leve + 1 ek.
1 ek. vaníliapaszta
1 dl kókuszkrém
0,5 dl birsalma főzőlé
2 tojás
20 dkg tejföl vagy mascarpone
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1,2 dl presszó kávé
4 ek. csokoládé krémlikőr + 1 ek. porcukor
14 dkg babapiskóta (16 db)

elkészítés:
  1. A felkockázott birsalmát a citromlével lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és fedő alatt puhulásig főzzük. Leszűrjük, miközben a levéből felfogunk 0,5 dl-nyit.
  2. A gyümölcsöt botmixerrel pépesítjük, felöntjük a kókuszkrémmel, a félretett főzőlével, hozzáadunk 5 dkg cukrot, 1 evőkanál citromlevet, és összeforraljuk. Belekeverjük a vaníliapasztát, és teljesen kihűtjük.
  3. A tojássárgáját a többi kristálycukorral vízgőz fölött kézi habverővel krémesre és kissé habosra verjük, majd a tűzről levéve rögtön beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tejfölt/mascarponét kikeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, hozzádolgozzuk a birskrémet, és beleforgatjuk a fehérjehabot.
  5. A babapiskótákat háromba vágjuk, és egy pillanatra megmártjuk a likőrrel, 1 evőkanál porcukorral kevert kávéban.
  6. Mindegyik üvegpohárba lerakunk 4 babapiskótakockát, ráteszünk 1 púpozott evőkanál birshabot, majd a rétegezést az előbbi módon megismételjük.
  7. A desszertet meghintjük őrölt fahéjjal, és behűtve kínáljuk.






2020. szeptember 7.

Parmezános kukoricafasírt







A laptopom asztalán őskáosz szerű állapotok kezdtek eluralkodni, úgyhogy egy fél napot rááldoztam, hogy rendszerezzem a doksikat. Ez persze a több év alatt elmentett recepteket is érintette, amik összevissza és kipróbálatlanul „hevertek” mindenfelé. Na jó, ez azért túlzás, mert a rendszerezést alapvetően nekem találták ki, de néha bizony én is rendetlenebb vagyok a kelleténél, és olyankor előferdül, hogy bár a megfelelő mappába pakolom a nekem tetsző reciket, de azon belül bizony ömlesztve vannak. Ember legyen a talpán, aki kimazsolázza közülük az édességeket, a főételeket és az egyéb kategóriákba tartozó ételeket. :D Hát én most valóban nekiduráltam magam, és végre minden a helyére került. „Pakolászás” közben bukkantam rá ennek a receptnek az eredetijére, amit egyébként nemrég mentettem el, és most pont jól jött. Nemigen változtattam rajta, szinte csak a fűszerezése tér el egy csöppet. Bár frissen kisülve – a fotózás miatti sietség okán – nem kóstoltam, ezért újramelegítve tudtam csak megízlelni. Jó alternatíva arra az esetre, ha zöldségfasírtra vágyunk. Én készítettem hozzá öntetet, de magában, öntet nélkül is kellemes (az eredeti receptben sem szerepel). El tudnám képzelni valamilyen zöldségből készült mártás vagy főzelék mellé is. Mivel a kukorica elég laktató, nem pont krumplifőzelék mellé ajánlanám, viszont szerintem tök- vagy cukkinifőzelékkel klassz párost alkothnának. :) …aki szereti, ugye. Mi nem, sajna. :D Akár még vega hamburgerbe is belepakolhatjuk. ;)






Hozzávalók 12 darabhoz:

30 dkg főtt kukorica vagy konzervkukorica, lecsepegtetve
5 dkg reszelt parmezán
6 dkg kukoricaliszt
1 ek. aprított metélőhagyma
1 ek. gyros fűszerkeverék
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. morzsolt oregánó
½ tk. őrölt mustármag
¼ mk. csilipor

½ tk. sütőpor
1 nagy tojás
0,4 dl tej
kevés napraforgóolaj a sütéshez
aprított petrezselyemzöldje a tálaláshoz

elkészítés:
  1. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és hűtőbe tesszük, amíg a fasírtokat elkészítjük.
  2. A langyosra hűlt kukoricacsőről levágjuk a megfőtt kukoricaszemeket, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Negyedórát állni hagyjuk.
  3. A pihentetett masszából fagylaltos kanállal halmokat teszünk a serpenyőben felhevített olajba, a tetejüket a kanál hátával kissé lenyomjuk, és a fasírtokat mindkét oldalukon 2-3 perc alatt pirosra sütjük.
  4. A kész fasírtokat konyhai papírtörlővel fedett tortarácsra szedjük, majd tálcára sorakoztatjuk, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és az öntettel együtt azon melegében tálaljuk.
Tipp:
Jól illik hozzá a tejfölös vagy joghurtos öntet. Én most az alábbi hozzávalókból kevertem:
20 dkg tejföl, 1 tk. magos Dijoni mustár, 1 csapott tk. Erős Pista, kevés, currypor, garam masala, 1 tk. morzsolt oregánó, egy csipet só, 1 tk. agavé szirup vagy méz, 1 tk. extra szűz olívaolaj.