Ez a recept tulajdonképpen már fent van a blogon, de nem alapreceptként, hanem az adott recepthez tartozóan. Úgy gondoltam, hogy talán jobb lenne, ha külön is szerepelne az „alaptészták” kategóriában arra az esetre, ha valaki csak magának a tésztának a receptjét keresné.
Mivel a hajtogatás a gyakorlatlanabb háziasszonyok számára újdonság lehet, ezért fázisképekkel is szerettem volna illusztrálni az elkészítés lépéseit – éppen úgy, mint a többi alaptészta receptjének esetében.
Én nagyon szeretem ezt a tésztát. :) Bár egy csöppet időigényesebb, bonyolultnak semmiképp sem nevezném – hamar bele lehet tanulni az elkészítésébe. ;)
Mivel a hajtogatás a gyakorlatlanabb háziasszonyok számára újdonság lehet, ezért fázisképekkel is szerettem volna illusztrálni az elkészítés lépéseit – éppen úgy, mint a többi alaptészta receptjének esetében.
Én nagyon szeretem ezt a tésztát. :) Bár egy csöppet időigényesebb, bonyolultnak semmiképp sem nevezném – hamar bele lehet tanulni az elkészítésébe. ;)
Hozzávalók kb. 1,2 kg tésztához:
25 dkg vaj
10 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt + a dagasztáshoz
2,2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
3 tojássárgája
1 mk. só
elkészítés:
- A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, és kb. 2 tenyérnyi méretűre és négyzetes alakúra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük dermedni.
- Az élesztős tésztához a finomliszt közepébe morzsolt élesztőre rászórunk 1 dkg cukrot, és simára keverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
- Beletesszük a többi cukrot, a sót, a tojássárgákat, és még egy kis lisztet belegyúrva, lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, 30 percet letakarva kelesztjük. Hűtőbe téve lehűtjük.
- Az élesztős tésztát liszttel hintett munkalapon kb. 0,5 cm vastagra és közel négyzet alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas tésztát, és minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát. Ezután 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
- A tésztát gondolatban 3 sávra osztjuk: a bal oldali részt behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd jobbról is ráhajtjuk a tésztát. Ekkor 3 tésztaréteget látunk egymáson (szimpla hajtás). Lisztezett tálcára tesszük, nejlonzacskóba húzzuk, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
- A tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét 0,5 cm vastag téglalapra nyújtjuk.
- A tésztát gondolatban 4 sávra osztjuk: balról és jobbról középre hajtjuk, majd jobbról ráhajtjuk a tésztát. Ekkor 4 tésztaréteget látunk egymáson (dupla hajtás). Újabb 20 percet hűtjük.
- A dupla hajtást megismételjük, miközben ismét elforgatjuk a tésztát. Megint hűtjük 20 percet. Ezután már felhasználhatjuk. (Annyi darabra vágjuk, amennyire az adott recept szerint szükség van.)
Megjegyzés:
A nyújtások közben mindig söprögessük le a felesleges lisztet!
Az elkészített (feldarabolt) nyers vajastésztát lefagyaszthatjuk. Amikor fel akarjuk használni, előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, utána dolgozhatunk vele.
Ebből a tésztamennyiségből 2 db kb. 50 cm hosszú rétest tudunk készíteni, de felhasználhatjuk egyéb kelt tésztához is.
A nyújtások közben mindig söprögessük le a felesleges lisztet!
Az elkészített (feldarabolt) nyers vajastésztát lefagyaszthatjuk. Amikor fel akarjuk használni, előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, utána dolgozhatunk vele.
Ebből a tésztamennyiségből 2 db kb. 50 cm hosszú rétest tudunk készíteni, de felhasználhatjuk egyéb kelt tésztához is.
Receptek élesztős-leveles vajastésztával:
Birsalmás rétes vaníliás birsszósszal
Diós-aszalt szilvás rétes
Húsvéti kalács blundel tésztából
Leveles, fűszeres túróval töltött rétes
Leveles meggyes rétes
Mini kakaós-fahéjas csiga blundel tésztából
Tiroli túrós rétes
Az elkészítés lépései képekben:
szimpla hajtás |
dupla hajtás |
duplán hajtott, kész tészta |