Anya az utóbbi időben többször is főzött őszibarack-krémlevest, és bár nem rajongok a gyümölcslevesekért, mostanában mégis egyre szívesebben megeszem. Főleg, ha barackból vagy valamilyen bogyós gyümölcsből készült.
Mivel a legutóbbi tortám díszítéséhez vettem két nagy nektarint – persze ezek is ízetlenek voltak –, ezért boldogan használtam fel őket ehhez a leveshez. Abból a 2 barackból persze nem lehetett volna nagy adagot főzni, mégis éppen elég lett 3-4 személyre.
Mivel a legutóbbi tortám díszítéséhez vettem két nagy nektarint – persze ezek is ízetlenek voltak –, ezért boldogan használtam fel őket ehhez a leveshez. Abból a 2 barackból persze nem lehetett volna nagy adagot főzni, mégis éppen elég lett 3-4 személyre.
Hozzávalók 3-4 személyre:
a leveshez:
35 dkg nektarin vagy őszibarack
8 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1 dl félédes fehérbor
½ citrom leve
őrölt fahéj
4-5 szegfűszeg vagy őrölt szegfűszeg
3 kardamommag porrá törve
½ cs. vaníliaízű pudingpor
1 dl tejszín
6 dl víz
a tálaláshoz:
1,5 dl tejszín
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 cs. habfixáló (elhagyható)
1 ek. pirított mandula
elkészítés:
- A megmosott barackok magját kivesszük, a gyümölcshúst felkockázzuk – egy keveset félreteszünk a tálaláshoz –, és lábasba tesszük.
- Hozzáadjuk a bort, a citromlevet, a vizet, cukorral, porrá őrölt kardamommal és a többi fűszerrel ízesítjük. Forrástól számítva 5 percig főzzük.
- Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük (az egész szegfűszeget előtte kivesszük a levesből), és visszatesszük a tűzre.
- A tejszínben csomómentesre keverjük a pudingport, és besűrítjük vele a levest. Langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük.
- A félretett barackot elosztjuk 3-4 leveses tányérban, és rámerjük a behűtött levest.
- A tejszínt a cukorral (és a habfixálóval) kemény habbá verjük, és két evőkanál segítségével habgaluskákat formázunk belőle. A levesbe tesszük és megszórjuk pirított mandulával.