Már megint pizza! :D De ha egyszer totál elvarázsol, hogy a sütőnk 10 perc alatt pompásra süti a tésztát, akkor nincs mit tenni, muszáj kísérleteznem a különféle pizzákkal. :) Most a tészta is különlegesebb, hiszen szép színt ad neki a pirospaprika, és az íze is kicsit más így. A feltét pedig nem a jól megszokott szalámi, hanem hagyma, méghozzá jó sok. Pár hónappal ezelőtt annyira belopta magát a szívembe a frank hagymás lepény, hogy most pizzásítottam. Az az édeskés hagymaíz a finom szalonnával a hőn szeretett pizzatésztán fenséges lakoma volt vacsorára, miközben a híres filmrendező, Ingmar Bergman Fanni és Alexanderjét néztük. Csúcs élmény ételben és filmben egyaránt. :)
Hozzávalók 13 darabhoz:a tésztához:
25 dkg finomliszt
1 tk. őrölt fűszerpaprika
só
1 ½ ek. olívaolaj
1,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
0,5 dl langyos tej
a feltéthez:
22 dkg vöröshagyma
15 dkg pácolt, füstölt császárszalonna
5 dkg reszelt sajt
2 púpozott ek. tejföl
1 tojás
őrölt fekete bors
só
1 tk. mangalicazsír
elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral kevert, langyos, tejes vízbe morzsoljuk, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- A sót és a paprikát a liszthez vegyítjük, hozzáadjuk az olívaolajat, a felfutott élesztőt, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A feltéthez a húsos szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk. Rátesszük a megtisztított, vékonyra szelt hagymát, megsózzuk és puhulásig pároljuk. Hűlni hagyjuk.
- A tojást elkeverjük a tejföllel, megborsozzuk, és a reszelt sajttal együtt a szalonnás hagymához forgatjuk.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, 9,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, -szaggatjuk.)
- A tésztalapocskákra 1-1 evőkanál szalonnás hagymát halmozunk, és a pizzácskákat előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc