Nem tudom megmondani, mióta ücsörgött a hűtőben pár tojásfehérje egy kis tálkában. Folyamatosan szaporodtak, pár nap eltéréssel lettek egyre többen. De okulva a korábbi „szaporítás” várakoztatásának csúfos eredményéből (szegények ki lettek dobva), ezt az újabb „neveldét” most már muszáj volt felhasználnom. Kapóra jött a hétvége meg újabban a csokis sütik iránt nem szűnő vágyam, és úgy gondoltam, valamilyen csokoládés édességet készítek belőle. Torta helyett szeletes süteményt szerettem volna, és jó csokisat. A jól bevált fehér piskótámat hívtam segítségül némi kis csavarral, valamint egy másik süteményemhez használt csokikrémet, amit ezúttal a maradék mascarpone egy részével házasítottam össze. „Legyen mignonféle!” Végül nem pont az lett. :D
Már első kóstolásra úgy éreztem, hogy katarzisban van részem. Sokkal finomabb volt annál, mint ahogy első alkalommal kinézett.
Az első próbálkozásból okulva 2. alkalommal több tojásfehérjéből készült a piskóta, és a bevonathoz is hígabb típusú csokoládét használtam. Eredmény: a tészta sajnos így is vékony lett a picit nagyobb tepsi miatt, nem is sikerült pontosan a közepén kettévágnom. Ennek ellenére szerintem egy fokkal mégis szebb lett az első sütéshez képest. És ami a lényeg – még mindig nagyon-nagyon ízlik. :D
Már első kóstolásra úgy éreztem, hogy katarzisban van részem. Sokkal finomabb volt annál, mint ahogy első alkalommal kinézett.
Az első próbálkozásból okulva 2. alkalommal több tojásfehérjéből készült a piskóta, és a bevonathoz is hígabb típusú csokoládét használtam. Eredmény: a tészta sajnos így is vékony lett a picit nagyobb tepsi miatt, nem is sikerült pontosan a közepén kettévágnom. Ennek ellenére szerintem egy fokkal mégis szebb lett az első sütéshez képest. És ami a lényeg – még mindig nagyon-nagyon ízlik. :D
Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:
Tésztához:
6 tojásfehérje
12 dkg porcukor
9 dkg liszt
4 dkg kókuszreszelék
1 csapott tk. sütőpor
Krémhez:
15 dkg vaj
12 dkg porcukor
3,75 dkg kakaópor
0,75 dl tej
15 dkg mascarpone
Bevonáshoz és a díszítéshez:
25 dkg étcsokoládé
elkészítés:
- A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot kisebb adagokban hozzászitálva, fényesre verjük a habot.
- Apránként hozzáforgatjuk a sütőporral vagyített lisztet, és a tésztamasszát kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk. (Ha szükséges, a széleit egyenesre vágjuk, de ez esetben csak 12 szelet süteményünk lesz.)
- A krémhez a cukor egyik felét elvegyítjük a kakaóporral, hozzáöntjük a felforralt tejet, és csomómentesre dolgozzuk. Hűlni hagyjuk.
- A puha vajat a porcukor másik felével felhabosítjuk, összekeverjük a csokoládémázzal, kissé felhabosítjuk, majd alaposan összedolgozzuk a mascarponéval.
- A piskótát két lapra vágjuk, az egyik tésztalapot egyenletesen megkenjük a krémmel, rátesszük a másik lapot, és a süteményt néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
- A süteményt négyzet alakú szeletekre vágjuk, körben bevonjuk az olajjal kevert, vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval, és tortarácsra téve hagyjuk, hogy megszáradjon rajtuk a bevonat.
- A maradék (kb. 5 dkg) olvasztott csokoládéból tetszés szerinti mintákat rajzolunk a sütemények tetejére, és miután a díszítés megszáradt, tálaljuk..
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc
Tipp:
A piskótalap elég vékony, de ha ügyesek vagyunk, ketté lehet vágni. Így 1 cm vastag tésztalapokat kapunk. 6 helyett mégis inkább 8 tojásfehérjét javasolok, hogy könnyen két lapra tudjuk vágni, és alul-fölül egyforma vastag legyen a tészta. De a kisebb tepsi is megoldás lehet a problémára, és akkor maradhat a 6 tojásos piskóta.
Mivel a fehér piskóta teteje ragadósabb, célszerű egy ív sütőpapírt ráfektetni, és a lapra vágás közben erre tegyük rá a tenyerünket.
A piskótalap elég vékony, de ha ügyesek vagyunk, ketté lehet vágni. Így 1 cm vastag tésztalapokat kapunk. 6 helyett mégis inkább 8 tojásfehérjét javasolok, hogy könnyen két lapra tudjuk vágni, és alul-fölül egyforma vastag legyen a tészta. De a kisebb tepsi is megoldás lehet a problémára, és akkor maradhat a 6 tojásos piskóta.
Mivel a fehér piskóta teteje ragadósabb, célszerű egy ív sütőpapírt ráfektetni, és a lapra vágás közben erre tegyük rá a tenyerünket.