2020. október 31.

Csokoládés körtekrémtorta

  




A szomszéd bácsitól egy zacskó körtét kaptunk kóstolóba, de 2 darab kivételével nem ettük meg, hanem a gyümölcsös tálban hagytam puhulni, mígnem annyira megértek, hogy jobbnak láttam, ha valamilyen édességbe teszem. Mivel az utóbbi hetekben mellőztem a süteménysütést, épp időszerűnek éreztem, hogy ezt újra megtegyem. Igazi őszi édesség kerekedett ki belőle. A körte íze hangsúlyos, a csokoládétól pedig különleges. Anya imádta. :)
Bár nem túlzottan édes, mégis laktató desszert – én már egy fél szelettől is tele lettem. :D
 
 

 

 
Hozzávalók 20 cm-es tortához:

Tésztához:
28 dkg finomliszt
5 dkg darált pekándió
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 mk. őrölt fahéj
½ mk. sütőpor
1 kis tojás

Csokoládés körtekrémhez:
45 dkg körte (tisztított, magozott mennyiség)
1 ek. citromlé
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
3 tojássárgája
1,5 dl tej
2 dkg finomliszt
5 zselatinlap

Díszítéshez:
pekándió
étcsokoládé forgács


elkészítés:
  1. A darált pekándióval, cukorral, fahéjjal, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd a tojást is hozzáadva, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát háromfelé osztjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, és 20 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk. A tésztalapokat egymásra helyezzük, közéjük sütőpapírt téve, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. A tésztalapokat sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük (egyszerre 2 darab fér rá), és előmelegített sütő középső részében egymás után megsütjük. A lapokat tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A meghámozott, magházától megfosztott körtét lábasba tesszük, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a citromlevet, a fele mennyiségű porcukrot, és felforrósítjuk. Felolvasztjuk benne a darabokra tördelt étcsokoládét, majd az előzőleg hideg vízbe áztatott, alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Elzárjuk alatta a lángot.
  5. A tojássárgáját a többi cukorral lábasba tesszük, habosra kavarjuk, majd simára dolgozzuk benne a lisztet, és vékony sugárban hozzákeverjük a felhevített tejet.
  6. Kis lángon, folyamatos keverés mellett a szokásosnál egy kicsit sűrűbb állagú cukrászkrémmé főzzük. Apránként hozzáadva, simára keverjük benne a csokoládés körtepépet, és kihűtjük.
  7. A krémet háromfelé vesszük, hűtőbe tesszük, és amint elkezd kicsit meghúzni, betöltjük vele a tésztalapokat. Az utolsó adag krémmel körbekenjük a torta oldalát is.
  8. A torta szélét felezett pekándióval és étcsokoládé forgáccsal díszítjük. Néhány órára hűtőbe tesszük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc/tésztalap

Megjegyzés:
A krém kicsit nehezebben köt, ezért érdemes a lapokat kapcsos tortaformába tenni, vagy tortagyűrűt helyezni köréjük. Ebben az esetben nem baj, ha a krém még önthető állagú.

 


 


2020. október 26.

Omlós teasütemény (alaprecept)

 

 


 


Az ember azt gondolná, hogy ennél egyszerűbb sütirecept nem is létezik, aztán bumm – pont ezzel a keksszel kellett egy kis kísérletet végeznem. :D Az a fránya vaj, az rontott el mindent! Bár többféle recept is kering a neten, ez a tészta a klasszikus 3:2:1-es – könnyen megjegyezhető – aránnyal is működik – valakinek biztos, nekem nem. :D A vaj ui. a hő hatására megolvad, és bár az íz és az állag így is tökéletes, a szép mintának annyi. Márpedig a sok vajtól lesz porhanyós ez a teasütemény. De a tetszetős küllem sem elhanyagolandó igény, pláne nem egy gasztroblogon való mutogatáshoz. Az én sütikéim ezzel szemben csúnyácskák és laposak lettek. Akkor mégis hogyan alakíthatnék rajta úgy, hogy minden követelménynek megfeleljen?! A keksznek tehát omlósnak kell lennie, de a mintának is meg kell maradnia. Ennek érdekében picit csökkentettem a vaj mennyiségét, és keményítővel vegyítettem a lisztet. A laposság ellen és a lazább szerkezet reményében pedig sütőport vetettem be. Úgy érzem, sikerült a kísérlet: valóban omlós, de nem lisztízű, sőt igazán finom, továbbá kellően magas és mintatartó lett ez a gyorsan elkészíthető teasüti. :)

 



Hozzávalók:

 

16 dkg puha vaj
8-10 dkg porcukor
1 tojás
1 ek. vaníliaesszencia vagy -paszta, esetleg vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
3 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 tk. sütőpor
2-4 ek. tej


elkészítés:

  1. A puha vajat a porcukorral felhabosítjuk, hozzákeverjük a felvert tojást, a vaníliaesszenciával ízesítjük és beleforgatjuk a keményítővel, sütőporral összeszitált lisztet. Ha szükséges, egy kis tejjel fellazítjuk. (A tésztát nem kell pihentetni!)
  2. A tésztamasszát tetszés szerinti mintázócsővel ellátott habzsákba vagy sütikinyomóba töltjük, és kedvünk szerinti méretű formákat nyomunk ki belőle a sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Teához vagy kávé mellé kínáljuk. (Dobozba téve 3-4 hétig eláll.)

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 8 perc

 

Tipp:

  • A lisztet vegyíthetjük kakaó-, eszpresszó- vagy kapucsínóporral, fahéjjal, őrölt olajos magokkal. (Utóbbi esetében a vaj mennyiségére is érdemes odafigyelni.)
  • A tésztát citrom- vagy narancshéjat és likőrökkel is ízesíthetjük.
  • Egész tojás helyett használhatunk tojássárgáját.
  • A kekszeket olvasztott csokoládéba márthatjuk vagy becsíkozhatjuk vele.
  • Pluszban még megszórhatjuk aprított olajos magvakkal, aprított kandírozott gyümölccsel, cukorgyöngyökkel.
  • 2 kekszet összeragasztva betölthetjük lekvárral vagy valamilyen krémmel, ilyen módon ünnepivé téve a süteményt.

 



 

2020. október 25.

Kedvenc eledeled

 

 



Kedvenc eledeled
 

Kertemben leheveredtem,
Fejem felett kerekded szemeket lestem –
Nem meggyet, s nem egyet, de rengeteget,
Melyeket e termetes test termelt meg –
Egy eleven, nemes szervezet –
Terjedelmes feje szelekkel lengedez,
S cserfes verebek rejtekhelye lehet.

Jer, Kedvesem velem,
Kezed fegyver legyen e percben –
E becses szemeket vele ezennel leverheted,
S benne megleled kedvenc eledeled –
Telente kellemes lesz neked.
Reccs – e merev rejtek felrepedt,
Kedvencedet csendben bekebelezheted!


Gabi
2020.10.25.



2020. október 23.

Cukkinis sütemény

 

 


 


Nálunk a cukkini szinte csak rántva képzelhető el – úgy viszont imádjuk –, ill. most már leves formájában is képesek vagyunk elfogyasztani. Bár, ha jobban belegondolok, palacsintába, zöldséggolyóba és kölesfelfújtba reszelve is meg tudtuk enni. :D Akkor végül is egész jók vagyunk nem?! :D Most viszont még jobban ki akartam lépni a komfortzónámból, és olyan ételbe képzeltem bele, amibe eddig még soha. Gondoltam, a sütemény pont jó lesz ehhez a kísérlethez.
Ha répával működik, cukkinivel sem lőhetek mellé. Mankónak azért segítségül hívtam egy neten látott receptet, de az eredeti leírás – hogy, hogy nem –, menet közben kissé átalakult. Így került bele kókuszreszelék, kicsit több cukor (de még így sem lett valami édes, ezért a receptbe még többet írtam); a kesudió, valamint a kakaópor mennyiségét viszont csökkentettem. Elárulom, hogy a cukkiniét is. :D
Kifejezetten örültem, hogy a cukkini íze egyáltalán nem érződik a végeredményen, mint ahogyan annak is, hogy a süti igazán ehetőre sikeredett. :)
A fotókon mogyorókrém is látható, de csak azért, mert amikor Ausztriában dolgoztam, a szeretethiányt mogyorókrémmel megkent, brutál kakaós kuglóffal kívántam enyhíteni. :D Most ugyan szeretve vagyok, de ehhez a sütihez akkor is illik a mogyorókrém! :D

 


 


Hozzávalók kb. 30x11x7 cm-es püspökkenyérformához:

22 dkg nádcukor
3 tojás
1 ek. vaníliapaszta
5 dkg vaj, felolvasztva + a sütőformához
28 dkg extra finom süteményliszt
5 dkg kókuszreszelék + a díszítéshez
2,5 dkg holland kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
1 csapott tk. sütőpor
kb. 45 dkg cukkini (tisztítva kb. 35 dkg)
6 dkg pirított, aprított kesudió
3 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
mogyorókrém a tálaláshoz (elhagyható)


elkészítés:

  1. Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliapasztával kihabosítjuk, hozzáadjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával vegyített lisztet, és a kókuszreszeléket is hozzáadva simára keverjük.
  2. A meghámozott cukkinit lereszeljük, és 5 dkg aprított kesudióval együtt a sűrű masszához forgatjuk.
  3. A tésztát a vajjal kikent, sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába simítjuk, a tetejét megszórjuk a félretett kesudióval, és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A kész süteményt a sütőpapír segítségével óvatosan kiemeljük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. Az étcsokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, becsíkozzuk vele a sütemény tetejét, és miután a csoki megszilárdult, meghintjük kókuszreszelékkel. Felszeleteljük, és igény szerint mogyorókrémet is kenhetünk rá.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc

 


 


2020. október 19.

Birsalmás sültfokhagyma-krémleves


 



Vagy sültfokhagymás birskrémleves. :D Igazából mindegy, mert a gyümölcs és a zöldség aránya kb. azonos. Ezt a levest az utolsó birsalma felhasználására ötlöttem ki. Erről az utolsó birsalmáról pedig azt érdemes tudni, hogy „ő” nőtt a legnagyobbra és ragaszkodott legtovább az anyjához, mármint a fához, ami megérlelte. Naponta csekkoltuk, hogy ott lóg-e még. Aztán egyszer csak hopp, már a földön heverve üdvözölt bennünket, és felhasználásra kínálta magát. :D
De ne tévesszen meg senkit a hozzávalóknál írt 20 dekányi gyümölcsmennyiség, mert én ennek a méretesre nőtt birsnek csak egy részét tettem bele az ételbe. Maga a leves kellemesen savanykás, és a fokhagymaíz nemhogy nem dominál, de nem is igazán érezhető, csupán jó alapot ad neki. A Kutyafül kétszer is szedett belőle. :)

 



Hozzávalók 3-4 személyre:

a leveshez:
20 dkg birsalma (magház nélküli mennyiség)
3 fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
1,5 dl félédes fehérbor vagy almalé
1 tk. morzsolt rozmaring
őrölt fehér bors

3 ek. agavé szirup (vagy ízlés szerint)
1 ek. finomítatlan nádcukor
3 dl zöldségalaplé
3 dl víz
1 dl habtejszín

a tálaláshoz:
3-4 zsemle vagy kifli
kb. 5-6 dkg reszelt parmezán
vaj

elkészítés:

  1. A fokhagymát héjastól gerezdjeire szedjük, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, megpörgetjük kevés sóval, és 220°-os sütőben kb. 15 perc alatt puhára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a héjából.
  2. Az ép héjú birsalmát alaposan megsúroljuk, cikkekre vágjuk, magházát kivesszük, és héjastól vékonyra szeljük.
  3. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a többi olajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a birsalmát, enyhén megsózzuk, és fedő alatt kissé lepirítjuk.
  4. A sült fokhagymagerezdeket a birsalmás alaphoz keverjük, felöntjük a borral, és 2-3 perc alatt puhára pároljuk a gyümölcsöt.
  5. Megfűszerezzük, hozzáöntjük a vízzel szaporított alaplevet, felforraljuk, majd leturmixoljuk.
  6. A levest habtejszínnel selymesítjük, utánasózzuk, agavé sziruppal és nádcukorral édesítjük. Elzárjuk alatta a lángot.
  7. A zsemléket felszeljük, megkenjük vajjal, és sütőben megpirítjuk. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és a sütőbe visszatéve ráolvasztjuk. A sajtos pirítósokat a leveshez kínáljuk.




2020. október 16.

Almamuffin (vegán)








Ez a süti tavasszal készült, amikor még bizonytalan léptekkel haladtam a vegán édességekkel kikövezett, számomra vadiúj úton. Hujjuj, ez egy borzalmas képzavar, vagy nem is tudom, minek nevezzem, úgyhogy nem is folytatom! :D Lényeg a lényeg, igencsak tapasztalatlan voltam a fent említett sütemények sütésében. Még március elején – az itthon fellelhető alapanyagokból – egy meglehetősen télies ízvilágú muffint sikerült készítenem, ezért úgy döntöttem, várok a posztolásával. Eddig húztam, de most végre közzétehetem így október derekán! :D
Bevallom, nekünk annyira ízlett ez a hangsúlyosan almás, nagyon szaftos muffin, hogy az első próbasütést követően rendeztem egy másodikat is. :D A harmadik sütés eredményét viszont már kénytelen voltam odaadni azoknak, akinek valójában készült – az edzőmnek és családjának. Tíz perccel az átadás után jött is az üzenet, amiből kiderült, hogy ez a süti mások szerint is nyerő. :D






Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
35 dkg héjastól lereszelt alma (1 db Idared és 1 db Granny Smith)
½ citrom leve
10 dkg finomítatlan nádcukor
1 tk. (3 g) őrölt fahéj
15 dkg fehér rizsliszt
1 ek. útifűmaghéj
1 tk. (5 g) szódabikarbóna
6 g foszfátmentes sütőpor
10 dkg pirított, durvára vágott dió + a díszítéshez
25 ml napraforgóolaj
1 dl rizstej
kókuszolaj a tepsihez

Karamellszószhoz:
3 dkg finomítatlan nádcukor
1 tk. víz
1 dkg kókuszzsír
2 ek. kókuszkrém

elkészítés:

  1. A reszelt almát meglocsoljuk a citromlével, jól átforgatjuk, majd belekeverjük a fahéjas cukrot.
  2. Hozzáadjuk a diót, a sütőporral, szódabikarbónával, magliszttel vegyített rizslisztet, és fellazítjuk a rizstejjel, valamint az olajjal.
  3. A tésztamasszát az olajjal alaposan kikent muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!). A tepsit tortarácsra tesszük, óvatosan kivesszük belőle a muffinokat, és hagyjuk kihűlni.
  4. A vegán karamellöntethez a cukrot a vízzel és 1 evőkanál kókuszkrémmel tejkiöntőbe tesszük, és miután a cukor felolvadt, a szirupot néha megkeverve, takarék lángon 3-4 percig forraljuk.
  5. A tűzről levéve hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tűzre visszatéve, 1 percig forraljuk. A többi kókuszkrémet is hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett felfőzzük.
  6. Miután a karamellszósz kihűlt, rácsorgatjuk a muffinok tetejére, és megszórjuk durvára vágott dióval.






2020. október 12.

Édesburgonyás birsalmatallér kesudióbundában, joghurtöntettel




 

 


 

Az utolsó birsalmából mindenképp valami olyat szerettem volna készíteni, amit még soha. Naná, mert akkor van mit fotózni, gyarapodnak a birsalmás receptek, a húsmentesekről meg nem is beszélve! Plusz tágíthatom a finnyás ízlésem horizontját… ööö. Hopp, nem is tudom, mondhatom-e ezt ilyen formában!? :D Ha igen, ha nem, lényeg, hogy nem árt elevickélni ismeretlen vizekre. Azt tudjuk, hogy a röszti mindig nyerő, a zöldségfasírtok is a kedvenceink közé furakodtak újabban, de az, hogy gyümölccsel párosítsam a zöldséget, eddig még csak leves kapcsán merült fel bennem. És ha már abban szeretjük, miért ne ízlene egyéb ételben is?! Úgyhogy az idei év hátramaradt birsalmáját fasírtba álmodtam bele. Mit álmodtam, éber állapotban, felelősségem teljes tudatában reszeltem bele én, én, én – csak hogy az egyik igencsak egocentrikus rokonomat idézzem. :D (Már hallom is, ahogy a rokonbarátaink* felröhögnek, és velem együtt skandálják ezt a csodás személyes névmást, mert hát ez már szállóige köztünk, igazi családi örökség, amit nagy becsben tartunk mindannyian. :D)
Hogy még különlegesebb legyen ez a tallérocska, nem csak sima zsemlemorzsába, hanem kesudióval felturbózottba forgattam meg. Hej, de jól tettem, mert ez a birssel bolondított étek bizony belopta magát a szívembe. És nem csak az enyémbe, hanem a Kutyafül is örömmel tüntette el a tányérjáról. :) Pikáns és icipicit roppanós állagú benne a gyümölcs.

*rokonbarát: olyan barát, aki már rokonnak minősül :D :D :D

 


 



Hozzávalók 10 darabhoz:


Fasírthoz:
25 dkg birsalma, nagy lyukú reszelőn lereszelve
15 dkg édesburgonya, finomra reszelve
1 fej vöröshagyma
3 tojás
1 ek. finomítatlan nádcukor (elhagyható)
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
egy csipet őrölt fahéj

7-8 dkg zsemlemorzsa
3 dkg finomra aprított kesudió
kókuszolaj a sütéshez

Öntethez:
20 dkg görög joghurt
2 ek. agavé szirup
1 tk. citromlé
1 tk. olívaolaj
őrölt fekete bors

elkészítés:

  1. Az öntethez a hozzávalókat kikeverjük. Félretesszük.
  2. A reszelt birsalmát az édesburgonyát és a finomra aprított vöröshagymát tálba tesszük, megsózzuk, összekeverjük, és negyedórát állni hagyjuk.
  3. A tojásokat felverjük, a fűszerekkel, a cukorral ízesítjük és beleforgatjuk a birsalmás keveréket. 4-5 dkg zsemlemorzsát hozzáadva, formázható állagú masszává dolgozzuk.
  4. A masszából 10 darab tallért készítünk – igény szerint tömzsibbet vagy laposabbat – és megforgatjuk a felaprított kesudióval vegyített zsemlemorzsában.
  5. Serpenyőben kevés kókuszolajat hevítünk, és kis lángon mindkét oldalukon kisütjük a fasírtokat. Papírtörlőre szedjük.
  6. Azon melegében az öntettel együtt, vagy friss salátával, esetleg főzelék feltétjeként kínáljuk.

 


 


 

2020. október 9.

Mogyorókrém házilag







Sőt csokoládés mogyorókrém, hiszen az úgy a jó! :D Imádom, amióta legelőször kóstoltam, még gyerekként. :) Akkoriban kb. szökő évente egyszer jutottam hozzá, és akkor sem a nagyobb üveges verzióhoz, hanem a letéphető fóliás, műanyag dobozkában lévő, szinte csak egy nyalatnyi adaghoz. „Jugóból” hozták a nagynénémék, és Cipiripi volt a neve – még a reklámjára is emlékszem. :D Persze volt magyar változata is, de ahhoz valahogy még ritkábban volt szerencsém – amúgy azért is a nagynénémet illeti a hála. Aztán hosszú évekre feledésbe merült a mogyorókrém, míg nem az utóbbi években egyre gyakoribb vendég lett nálunk – csoki és egyéb bolti nyalánkságok helyett –, sőt egy időben futószalagon ettük a legismertebb márkanevű változatát, amit akár pénztemetőnek is nevezhetnénk. Erről aztán átszoktunk egy olcsóbb, mégis sokkal finomabb márkára, miközben minden egyes vételkor szentül megfogadtuk, hogy „de most már aztán tényleg ez lesz az utolsó üveg!” :D Már valóban szégyenletes volt az a mennyiség, amit mi ketten a Kutyafüllel bekanalaztunk. Mind egészségügyi (cukor + zsír), mind környezetvédelmi szempontból (pálmaolaj) dicséretes volt az a döntés, hogy nem veszünk több bolti mogyorókrémet. Az utána való vágyakozás szerencsére gyorsan alábbhagyott. De az ezer éves terv, hogy én is elkészítem, továbbra is a levegőben lógott. Most végre nekifogtam. :) Már így elsőre is nagyobb adagot készítettem, mert egy részét ajándékba szántam a barátainknak, akiktől egyébként a felhasznált mogyoró származik.
A konzervatívabb ízlésű olvasóimat ne ijessze el a kókuszzsír és a kókusztejpor használata, mert attól még ez a változat is nagyon finom. ;) A kókusztejport egyébként még Malajziából hoztuk, és a zacskó azóta várta, hogy mikor bontom ki végre. :D
Fontos megjegyeznem, hogy semmiképp sem várhatjuk a házi mogyorókrémtől, hogy állagra pont olyan legyen, mint a bolti – ez ui. nem annyira krémes, mivel a mogyorót lehetetlen annyira finomra megőrölni házilag. Viszonylag kevés zsiradékot kevertem hozzá, mert úgy éreztem, pont elegendő bele a kisebb mennyiség is.
Az biztos, hogy bár rusztikusabb, nagyon mogyorós és kellően csokoládés – igazi ízbomba! :)






Hozzávalók kb. 50 dkg krémhez:

25 dkg török mogyoró
15 dkg étcsokoládé (70%-os, pl. Szerencsi)
5 dkg tejcsokoládé
6 dkg finomítatlan nádporcukor
1 púpozott tk. holland kakaópor
3 dkg kókusztejpor
5 ek. folyékony kókuszzsír vagy egyéb, semleges ízű növényi olaj

elkészítés:

  1. A mogyorót zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon, néha megkeverve addig pirítjuk, amíg a rajta lévő hártyás héj pattogni nem kezd. Konyharuhára borítjuk, és a mogyorószemekről a konyharuha segítségével ledörzsöljük a héjat. Hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk (nagy teljesítményű turmixgépben, késes aprítóval vagy hagyományos darálóval).
  2. A kétféle csokoládét felaprítjuk, majd a porcukorral, a kakaóporral és a folyékony kókuszzsírral együtt fém tálba tesszük. Vízgőz fölött felolvasztjuk.
  3. Az olvasztott csokoládét a kókusztejporral vegyített őrölt mogyoróra öntjük és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, botmixerrel tovább krémesítjük.
  4. A kész csokoládés mogyorókrémet befőttesüvegekbe töltjük és hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt meleg vízzel teli tálba állítjuk, és pár perc után átkeverjük, hogy újra folyós állagú legyen.
Megjegyzés:
A recept vegán diétába is könnyen beilleszthető, amennyiben vegán csokoládéból készítjük.
 




2020. október 6.

Körtés zellerkrémleves kecskesajttal, karamellizált körtével


 



Nem rajongok a zellerért, pláne akkor, ha hangsúlyos az íze a vele készült ételben. Hát ez a leves most hangsúlyosan zellerízű, mégis megfőztem. :D
Bár az elmúlt időszakban már csináltam zellerkrémlevest, de abba nem tettem körtét. Ez a gyümölcs most azért került bele, mert nemrégiben az egyik helyi csárdában ettünk ilyen levest, amikor a barátainkkal együtt ültünk be oda vacsorázni. Az a leves brutálisan édes volt, alig bírtam megenni. Már akkor eldöntöttem, hogy én ezt biza megfőzöm itthon, és juszt sem lesz olyan édes.
Igaz, a csárdában kóstolt levesben lévő kecskesajt grillezve volt, de én ettől most kényszerűségből eltekintettem. Sokkal lágyabb fajta sajtot sikerült ui. vásárolnom, ezért épp csak megforgattam a körte karamellizálásából visszamaradt édes löttyben. Az élvezeti értékéből ez mit sem vont le, szerencsére. :) A Kutyafül nagyon díjazta a levesemet, és bár én kevésbé voltam oda érte (még így nem túl édesen sem), azért jóllaktam vele én is. :)

 


 


Hozzávalók 4 személyre:

a leveshez:
1 zellergumó (tisztítva kb. 15 dkg)
25 dkg körte (magházától megfosztva)
10 dkg póréhagyma
3 dkg vaj
őrölt fehér bors
szerecsendió

2 dl zöldségalaplé
6 dl víz
1 dl habtejszín

a tálaláshoz:
20 dkg kecskesajt
1 körte
1 púpozott ek. kristálycukor
1,5 dkg vaj
1 ek. citromlé
pirított zsemleszeletek (elhagyható)

elkészítés:

  1. A felkarikázott pórét a felhevített vajon megpároljuk, rátesszük a vékonyra szelt zellert, sóval, borssal ízesítjük, és néha megkeverve, pár perc alatt megdinszteljük.
  2. Héjastól hozzáadjuk a magházától megfosztott, feldarabolt körtét, belereszeljük a szerecsendiót, és felöntjük a vízzel hígított alaplével. Fedő alatt puhára főzzük.
  3. A levest turmixgépbe öntjük, és addig kevertetjük a géppel, amíg a leves teljesen pépessé és habossá nem válik. Visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a tejszínt, és épp csak összeforraljuk.
  4. A tálaláshoz a cukrot serpenyőbe szórjuk, világosra karamellizáljuk, majd belekeverjük a vajat, és rátesszük a 3-4 mm vékonyra szelt, citromlével meglocsolt körtét. 2-3 perc alatt mindkét oldalukon megkaramellizáljuk. Félretesszük.
  5. A karamellizálásból visszamaradt édes lében egy pillanatra megforgatjuk a kecskesajtot, felkockázzuk és elosztjuk 4 mélytányérban. Rámerjük a levest, és díszítésül ráhelyezzük a karamellizált körteszeleteket.