Jó ideje szinte csak Ági barátnőm hamburgerzsömléjét sütöm – annyira szeretjük –, és az elmúlt hetekben csak egyszer készítettem másféle péksütit. Most megint kenyérhez hasonló tésztájú keltre vágytam, ezért vegyítettem az itthon fellelhető megmaradt liszteket. Eredetileg nem akartam lefotózni és feltenni a blogra ezt a receptet, de a zsemle olyan finomra sikerült, hogy nem bírtam megállni, hogy ne mutogassam őket itt – hátha látszik is rajta, hogy milyen jóízű. :D Extra puha lett, úgyhogy tényleg dagadt a mellem a büszkeségtől. Ennél már csak a kovászos változat lehet jobb, aminek a készítésben Fahéj barátnőm jeleskedik. Ezt a zsemlét ezért most elsősorban neki ajánlom: drága Fahéj, próbáld ki kovásszal, és kérlek, majd referálj az eredményről! ;)
Másodsorban pedig Áginak küldöm: Ágikám, próbáld ki te is, hátha úgy fogod szeretni, ahogy mi a te hambizsömidet! :)
És nem utolsó sorban, természetesen mindenki másnak is ajánlom, aki otthon süti a kenyeret és a péksüteményeket, vagy még csak most készül életében először kelt tésztát dagasztani. ;)
Másodsorban pedig Áginak küldöm: Ágikám, próbáld ki te is, hátha úgy fogod szeretni, ahogy mi a te hambizsömidet! :)
És nem utolsó sorban, természetesen mindenki másnak is ajánlom, aki otthon süti a kenyeret és a péksüteményeket, vagy még csak most készül életében először kelt tésztát dagasztani. ;)
Hozzávalók 10 darabhoz:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg lenmag, durvára darálva
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
2 ek. napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
1 dl tej
elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral és egy kis tönkölyliszttel elkeverjük 1 dl langyos, tejes vízben, és egy kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt, az olajat és a többi folyadékot a sóval, lenmaggal vegyített lisztkeverékhez adjuk, robotgéppel közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A tésztából lisztezett munkalapon 10 gombócot gömbölygetünk, és kb. 15 cm hosszú rudakká sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket hosszan bevágjuk, és letakarva 20 percet hagyjuk pihenni.
- A péksütik tetejét bespricceljük vízzel, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütőből kivéve újra bespricceljük vízzel, és rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc