2020. július 25.

Rumos csokoládé tarte







Két-három héttel ezelőtt nagyon megkívántam a csokoládés pitét, de nem találtam hozzá olyan leírást, ami igazán elnyerte volna a tetszésemet, és valahogy nem volt kedvem kiötölni egy sajátot. Aztán meg is feledkeztem erről a sütiről. Amikor a napokban a neten kavilláltam, szembe jött velem a nem várt, de tökéletesnek tűnő recept. A japánokra jellemző precíz készítési technika és a desszertjeik külleme engem mindig lenyűgöz, úgyhogy a videós útmutatás azonnal levett a lábamról. Másnap neki is álltam, de 18 cm-es sütőforma híján 2 db 12 cm-eset vetettem be, a töltelék mennyiségét egy icipicit csökkentve. A tésztát nem „bántottam”, ezért abból egy kevés kimaradt.
Az ítélet a következő: a töltelék kellemes, csokiimádóknak telitalálat. Ebben a borongós, esős időben igazi vigasz süti, de délutáni, filmnézős bekuckózáshoz is tökéletes. ;)






Hozzávalók 2 db 12 cm átmérőjű pitéhez:

Mandulás tésztához:

7,5 dkg vaj
2,5 dkg őrölt mandula
5 dkg porcukor
egy kis csipet só
1 kis tojás (felütve 30 g)
12,5 dkg finomliszt
1 tojássárgája a kenéshez

Rumos csokoládé ganache-hoz:
15 dkg tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 tk. folyékony méz
10 ml rum
1,5 dkg vaj

Glazúrhoz:
5 dkg kristálycukor
2 dkg holland kakaópor
2 zselatinlap (3 g)
35 g víz
30 g habtejszín

Díszítéshez:
tejcsokoládé forgács
holland kakaópor

elkészítés:

  1. A puha vajat önmagában kihabosítjuk, és beledolgozzuk a porcukorral, sóval összeszitált őrölt mandulát. Hozzákeverjük a felvert tojást, majd az átszitált lisztet.
  2. A lágy tésztamasszát (két pite esetén kettévesszük) egy ív folpackra tesszük, és a fóliát ráhajtva, 10-12 cm átmérőjű körlapot formázunk belőle (két adag esetén kisebbeket). Becsomagolva, 5-6 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A lehűtött tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformá(ka)t. A túllógó tésztaszéleket levágjuk, és villával több helyen megszurkáljuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
  4. Alufóliából akkora betéte(ke)t készítünk, amivel ki tudjuk bélelni a nyers tésztakosara(ka)t úgy, hogy a fóliának a tészta pereméhez hasonló szélt készítünk. Ezt a betétet a tésztakosár(ak)ba helyezzük, és kerámiagolyókat vagy sütőbabot öntünk bele.
  5. 160°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 35 perc alatt készre sütjük. A kész tésztakosár(ak)ból kiöntjük a sütőbabot, kivesszük az alufóliát. (Ha a tészta nem elég barna, visszatesszük a sütőbe még néhány percre.)
  6. A tésztakosár(ak) belsejét lekenjük tojássárgájával, és 140°C-os sütőben 5 percig szárítjuk. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A töltelékhez a csokoládét finomra aprítjuk vagy lereszeljük. A mézzel és a rummal ízesített tejet épp csak felforraljuk, a csokoládéra öntjük, és kevergetve felolvasztjuk.
  8. Amikor a ganache kézmelegre hűlt, hozzákeverjük a puha vajat, és a tésztakosár(ak)ba öntjük. 3 órára hűtőbe tesszük.
  9. A glazúrhoz a cukrot alaposan összekeverjük a kakaóporral. A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk.
  10. A tejszínt a vízzel felhevítjük, a tűzről levéve simára keverjük benne a cukros kakaót, és a tűzre visszatéve összeforraljuk. Még forrón feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatint, és a folyadékot szitán átszűrjük. Hagyjuk langyosra (kb. 30°C-osra) hűlni.
  11. A glazúrt a töltelék közepére öntjük, finoman mozgatva a formát, szétoszlatjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
  12. A sütemény(ek) közepét tejcsokoládé forgáccsal, a szélét körben kakaóporral díszítjük.

Megjegyzés:
Akinek van 18 cm átmérőjű pitesütő formája, az a töltelék mennyiségét az itt látható javaslat szerint növelje.