2017. december 31.

Mézes-diós kocka







Ez a sütemény az év legutolsó édessége. Tegnap készült, és mivel 1 napot állnia kell, pont mára lett jó. Úgy érzem, méltó lezárása ez az évnek, mert ez a fajta sütemény lett nálunk a 2017-es esztendő kedvence. :) Pár hónapja fedeztem fel magamnak ezt a típusú tésztát, pontosabban most éreztem magamban elég bátorságot, hogy végre kipróbáljam. :D Akárhogyan variálom, mindenhogy szeretjük – mézzel vagy méz nélkül, kakaósan vagy „fehéren”, dióval vagy mogyoróval dúsítva. Szép küllemű sütik készülhetnek belőle, és a krém ízesítésének is csak a fantáziánk szabhat határt.
Igaz, ma már biztos senki nem kezd neki, hogy megsüsse, de lehetne ez az új év legelső süteménye – akár Vízkeresztkor is. ;)


Megvalósítható tervekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!
🍀

 




Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg darált dióbél
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg mangalicazsír
2 tojás
4-5 ek. tej
4 ek. folyékony méz

Krémhez:
3 tojás
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás porcukor
8 dkg finomliszt
6 dl tej
15 dkg vaj
10 dkg darált dióbél

Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A tésztához a szódabikarbónával, porcukorral, darált dióval vegyített lisztet elmorzsoljuk a zsírral. A közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a mézet, és puha tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett felületen 22x32 cm-es lapokra nyújtjuk.
  3. Egy tésztalapot sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetünk, és előmelegített sütőben addig sütjük, hogy épp, hogy egy kis színt kapjon. Óvatosan tortarácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. Így járunk el a többi tésztalappal is, majd mindegyiket 20x30 cm-esre szabjuk, hogy a széleik egyenesek legyenek.
  4. A krémhez a tojások sárgáját lábasba tesszük, majd 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet, és kis lángon, állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Többször átkeverve kihűtjük.
  5. A vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a darált dióval, a pudinggal, és beleforgatjuk az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet 3 adagra osztjuk.
  6. A tésztalapokat egymás után betöltjük a krémmel, majd hűtőbe téve, egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap a tetejét bevonjuk olajjal kevert olvasztott csokoládéval, dermedni hagyjuk, majd felszeleteljük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc/tésztalap














2017. december 30.

Túrós csillag







Szilveszterre érdemes többféle sós süteményt és ropogtatni valót készíteni. Nálunk most minimum háromféle lesz ezekből, mint pl. ez a túrós csillag. :)
A tészta annyiban tér el a sós pálcikáétól, hogy a lisztet lecseréltem tönkölyre, és sajt helyett túrót használtam. Jópofának tartom, hogy kevés változtatással is milyen különbségeket lehet elérni, mégse tudnám megmondani, melyik a kedvencem a sajtos kréker, a szezámmagos kréker, a sajtos pálcika és a túrós csillag közül. Sebaj, így legalább mindegyikből készülhet egy-egy adaggal az év utolsó napjára, illetve újévre. :D






Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg vaj
15 dkg túró
2-3 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a hideg vajjal, a túróval, a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, és sima felületű, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.
  2. Enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag körlapra nyújtjuk, és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl!)
  3. A csillagokat sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk szorosan egymás mellé, a tetejüket lekenjük felvett tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
  4. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. Sör- vagy borkorcsolyaként tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: 20-25 perc


Megjegyzés:
Az én kiszúróformám a legszélesebb pontjainál 5 cm átmérőjű.











2017. december 28.

Sajtos pálcika

 

 


 

A szilveszter közeledtével különösen úgy érezem, hogy nagy szükség van a sós süteményekre és a ropogtatni valókra, hogy az év utolsó napján se maradjunk nassolni való nélkül. És hogy ezeket a sósságokat ne a boltban kelljen megvenni, megint recepteken kezdtem gondolkodni. Eszembe jutott a kedvenc, ropogós krékerem, ezért annak a tésztáját vettem volna alapul, de közben megakadt a szemem egy jópofa recepten, és végül azt választottam, egy kis átalakítással. A krékereimhez képest egészen más jellegű sós süti kerekedett, akarom mondani kígyózott ki belőle. :D Nevezhetném én is ropinak a formája miatt, de ízében és állagában mégsem hasonlít rá. Egy a lényeg: finom is, ropog is – gyorsan be lehet kapkodni belőle az összeset, ha nem vigyázunk. :D

 



Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

a tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, cheddar, füstölt sajt stb., akár vegyesen is)
kb. 4 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só

a tetejére:
1 kis tojás
durva szemű só
köménymag és szezámmag vegyesen

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, alaposan elkeverjük a reszelt sajttal, és a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk, majd sima felületű tésztává gyúrjuk. (A tészta állaga a linzertésztáéhoz hasonló kell, hogy legyen, azaz se nem túl lágy, se nem túl kemény.)
  2. A tésztát liszttel hintett felületen 20x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, majd függőlegesen 0,5 cm vastag rudakra szeljük.
  3. Az így kapott 20 cm hosszú rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé, lekenjük felvett tojással, megszórjuk köménymaggal, szezámmaggal és igény szerint durva szemű sóval.
  4. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, majd a sütőből kivéve teljesen kihűtjük. A pálcikákat üvegpoharakba állítva, vagy hosszúkás tálba téve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: 20-25 perc

 


 


Ötlet: innen

2017. december 23.

"Fehér karácsony" torta







A torta eredetijét egy angol oldalon láttam, de mind a tészta, mind pedig az amúgy semmi extra vajkrém is olyan szinten sok cukrot és vajat tartalmazott, hogy elment tőle a kedvem. Annyira, hogy még a mennyiségeket se akartam csökkenteni, úgyhogy arról a receptről le is mondtam. Az elkészült torta végül csak a nevében és a színében idézi azt a bizonyos eredetit. :D
Jobbnak láttam, ha a jól bevált fehér piskótámat választom és kiötlök hozzá valamilyen krémet. Végül a dekoráláshoz is inkább ehető díszt használtam a dróton csücsülő műanyag csillagok helyett. Ez utóbbi döntésem miatt egy kicsit meghosszabbodott a készítési idő, de mivel a csillagokat előző nap is meg lehet sütni, így ez nem okozott gondot. Sőt ilyen módon – szinte egyszerre – kétfajta édességünk lett itthon. (Ráadásul a keksz fém dobozban napokig is eltartható.)
Úgy gondolom, jobb is, ha a díszítéshez kekszet használunk, hiszen a karácsony közeledtével sok esély van rá, hogy a háziasszonyok ilyen típusú aprósüteményeket is sütnek. Úgyhogy az alábbi linken található kekszrecept inkább csak irányadó, de nem kötelező pont úgy készíteni, ahogy én – bárki választhatja inkább a saját, jól bevált kekszreceptjét. Arra érdemes azonban figyelni, hogy ne omlós tésztájú legyen, hanem ropogós fajta, hogy a bele szúrandó fogvájótól vagy nyárspálcától ne essenek szét a csillagok. Persze amennyiben nem akarjuk felnyársalni a csillagokat, akkor linzertésztából is elkészíthetjük. :)
Bár én ezt a tortát a névnapomra sütöttem meg, amit pontosan 2 héttel Szenteste előtt tartok, de mivel ünnepi köntösbe öltöztettem, ezért advent 4. vasárnapjára ajánlom. :) Mi nagyon szerettük, annyira, hogy ez most a legújabb kedvencünk. :D






Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Piskótához:
5 tojásfehérje
10 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 mk. sütőpor

Krémhez:
25 dkg túró
10 dkg mascarpone
10 dkg vaj
13 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
0,5 dl citromlé
1 tojás
2,5 dl tejszín
3 dkg finomliszt

Díszítéshez:
néhány darab tetszés szerinti méretű, cukormázas, vaníliás sablé diamant
½ tojásfehérje
10-12 dkg porcukor
1 mk. citromlé

elkészítés:
  1. A csillagokat ezen a módon elkészítjük és különböző méretűre szaggatjuk. Néhány keksz szélébe még a sütés előtt fogvájót vagy eltérő hosszúságúra vágott nyárspálcát szúrunk.
  2. A cukormázhoz a tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd kisebb adagokban beleszitáljuk a porcukrot, és kézi habverővel simára dolgozzuk. Közben a citromlevet is hozzáadjuk, hogy a cukor ne kristályosodjon ki. A habot hígabb állagú tejföl sűrűségig verjük. A kihűlt csillagokat megmártjuk a cukormázban, és néhány órán át száradni hagyjuk. (Előző nap is elkészíthetjük.)
  3. A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, majd kisebb adagokban a porcukrot is hozzászitálva addig verjük, hogy fényes legyen. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet.
  4. A masszát kivajazott, liszttel hintett tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tésztát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle, tortarácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
  5. A krémhez a tojást lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük, majd csomómentesre dolgozzuk a liszttel. Felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  6. A túrót villával alaposan áttörjük, majd elkeverjük a mascarponéval, a vaníliás porcukorral és a citromlével.
  7. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a citromos túrókrémet, és simára dolgozzuk a pudinggal. A kész krémet, ha szükséges, hűtőbe tesszük.
  8. A piskótát 3 lapra vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk úgy, hogy a 3. adag egy kicsit több legyen. Az egyik adag krémet elsimítjuk az alsó piskótalapon, ráhelyezzük a másik lapot, amire szintén krém kerül, majd befedjük a harmadik tésztalappal.
  9. A maradék krémmel körbekenjük a torta teljes felületét, és tetszés szerint kidíszítjük a cukormázas csillagokkal.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 30 perc












2017. december 20.

Diós-fahéjas koszorú

 

 



Korábban már írtam róla a blogon, hogy nem rajongok a bejgliért, de egyszer azért én is ettem olyat, ami igazán szeretni való volt. Ennek az egy jó tapasztalatnak hála tudom, hogy igazából szeretem én a bejglit, csak nagyon nem mindegy, hogy van elkészítve. :D
El is határoztam, hogy végre megsütöm én is, de túl későn eszméltem, és a karácsony előtti nagy hajrában nem akartam volna elkapkodni. Így aztán megint elmaradt, de helyette mindenképp szerettem volna olyan édességet is, ami hasonlít a ünnepi köntösbe bújt, klasszikus diós kalácshoz. A mi családunkban apai ágon ui. a diós és a mákos kalács dívik, de csak akkor szoktam ilyesmit enni, ha karácsonykor apukámnál vendégeskedem. Most viszont én akartam elkészíteni – igaz, nem pont úgy, ahogyan ő szokta, hanem még tetszetősebb kivitelben. Először nem a képeken látható kivitelben képzeltem el – de nem lövöm le a poént, mert azt a változatot is megsütöm majd –, végül azonban emellett a külső mellett döntöttem. Eszembe jutott ui. a kakaós csavart csigám, aminek a formázási technikája nagyon tetszik, és azt alkalmaztam ennél a kalácsnál is, ami ilyen módon elég rendagyóra sikerült, legalábbis ahhoz képest, amit gyerekkorom óta megszoktam.
Dió és fahéj imádóknak különösen ajánlom. ;)


Hozzávalók 1 kalácshoz:

a tésztához:
30 dkg finomliszt
3 dkg vaj
2 dkg cukor
1 mk. só
1 tojássárgája
1,5 dkg friss élesztő
1 dl víz
0,5 dl tej

a töltelékhez:
6-8 dkg darált dióbél
6 dkg puha vaj
6 dkg kristálycukor + egy kevés a szóráshoz
1 csapott ek. őrölt fahéj

elkészítés:
  1. A tésztához a tálba szitált liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a meglangyosított tejes vizet, és egy kis liszttel simára keverjük. Liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Beletesszük a sót, a langyos olvasztott vajat, a tojássárgáját, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a cukorral vegyített fahéjat alaposan összedolgozzuk a puha (nem olvasztott!) vajjal.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékony, kb. 40x40 cm-es négyzetlapra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel úgy, hogy a tészta szélein, körben szabadon hagyunk egy kb. 1 cm széles sávot, és megszórjuk darált dióval.
  5. A tésztát feltekerjük, hosszában, középen kettévágjuk, és az így kapott szálakat a vágott felükkel kifelé fordítva összecsavarjuk (fontos, hogy a vágott oldaluk kifelé/fölfelé nézzen). A végüket összecsippentjük, koszorú formára alakítjuk, és a tésztavégeket a találkozásnál összedolgozzuk.
  6. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk kristálycukorral, és letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik. Pirulásig sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc


 




2017. december 17.

Meggyes-diós kocka







Nemrég megtörtük a hetek óta zsákokban várakozó diót, és megint pont annyi lett, ami a következő szüretelésig elegendő. Mivel a dióbél a mélyhűtőben sokáig eláll anélkül, hogy megavasodna, most is a legalsó fiókot szántam pihenőhelyéül.
Csakhogy a fiók még a maradék 2 kg meggynek adott otthont, ezért az egyik adagot kiolvasztottam, hogy sütemény legyen belőle. Hogy, hogy nem, egy zacskó dió kimaradt a fagyasztásból – egyszerűen nem jutott már neki hely, ezért kezdenem kellett vele valamit. Ezek ketten a meggyel olyan szépen pillogtak egymásra, hogy a hirtelen jött szerelem máris papért kiáltott – muszáj volt frigyre lépniük. :D
Épp nem volt semmi ötletem, ezért meggyes receptek után keresgéltem a neten. Hamar rátaláltam egy nekem tetszőre itt, de mivel a mákkal még mindig nem sikerült közelebbi barátságot kialakítanom sem nekem, sem pedig a Kutyafülnek, ráadásul a meggy mindenképp a diót akarta férjurának, esze ágában sem volt holmi mákok után futkosni, ezért az lecserélődött dióra.
Ezen kívül még egy hangyabokányit alakítottam a recepten – finomliszt helyett ui. tönkölylisztet és teljes kiőrlésű lisztet használtam, ill. a meggytöltelék kapcsán is variáltam egy picinykét. A tetejére pedig csokoládét szántam, hogy még gazdagabb kivitelű legyen. :)
Mákom volt, a süti dióval is mindenkinek ízlett. :D Rendhagyó adventi édesség lett belőle. :)






Hozzávalók 21x32 cm-es tepsihez:

Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
6 g sütőpor
2 tojássárgája
3 dkg 20%-os tejföl

Diótöltelékhez:
10 dkg durvára darált dió (késes aprítóval megoldható)
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tej
10 dkg tönkölybúzadara
2 tojásfehérje

Meggytöltelékhez:
60 dkg fagyasztott, magozott meggy
10 dkg kristálycukor
2 ek. frissen facsart citromlé
2 ek. Portorico rum
1 fahéjrúd
6 dkg vaníliaízű pudingpor

Tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A tésztához a porcukorral, sütőporral elvegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrjuk. A tésztát kétfelé vesszük, mindkét darabot téglatestté formázzuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. A diótöltelékhez a darált diót a cukorral és a citromhéjjal együtt lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet, és kis lángon, 1-2 perc alatt összefőzzük. Miután kihűlt, a búzadarával felváltva, a kemény habbá vert tojásfehérjéhez forgatjuk.
  3. A meggytöltelékhez a cukorral, fahéjjal ízesített, kissé még fagyos meggyet lábasba tesszük, felforraljuk, és addig főzzük, hogy levet eresszen. Kivesszük belőle a fahéjrudat, és a meggyet összeturmixoljuk.
  4. A kb. 5 dl turmixolt meggyet kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük a citromlével, rummal csomómentesre dolgozott pudingporral. (Kicsit hígnak tűnhet, de mire kihűl, eléri a megfelelő állagot.) Többször átkeverve hagyjuk langyosra hűlni, de ne hűtsük ki teljesen, mert nehéz lesz elkenni.
  5. A lehűtött tésztadarabokat egymás után, lisztezett felületen tepsi méretűre kinyújtjuk, majd az egyik lapot a kivajazott, liszttel hintett tepsibe fektetjük. A felületét villával megszurkáljuk.
  6. Egyenletesen elosztjuk rajta a diótölteléket, majd elsimítjuk rajta a meggypudingot, és befedjük a másik tésztalappal.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd tortarácsra téve, a tepsiben hagyjuk kihűlni. A tetejére a csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, becsíkozzuk vele a sütemény tetejét, dermedni hagyjuk, majd meghintjük porcukorral, és négyzet alakú szeletekre vágjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Megjegyzés:
Sajnos nekem nincs 20x30 cm-es tepsim, de akinek van, inkább abban készítse.











2017. december 13.

1 éve már...





"... Keresheted őt, nem leled, hiába,
se itt, se Fokföldön, se Ázsiába,
a múltba sem és a gazdag jövőben
akárki megszülethet már, csak ő nem. ...

Szegény a forgandó tündér szerencse,
hogy e csodát újólag megteremtse. ..."
 
Kosztolányi Dezső






2017. december 10.

Mogyorókrémes sütigolyó







Ezeknek a kis édes golyóbisoknak a vaníliakrémmel töltött változatát a nyár folyamán láttam meg itt, és akkor nagyon megtetszettek nekem. Másnap meg is sütöttem őket, és megállapítottam, hogy ezek az illatos pöfetegek bizony nagyon etetik magukat. :) Az a bizonyos vaníliakrémes változat végül nem került fel a blogra, csak ide.
Nemrégiben eszembe jutott, hogy újra meg kellene sütni, mert finom, ill. küllemre és ízében is jól illeszkedik a téli időszakhoz. Ezúttal viszont más ízesítéssel akartam megoldani, ezért mogyorókrém került bele. Mivel a töltelék adott volt, azaz nem kellett hozzá pudingot főzni, ezért lerövidült a készítési idő. :) Nekem vaníliásan és mogyorókrémmel is egyformán ízlik. :)
Egy pohár tejjel vagy kakaóval kellemes, édes reggeli lehet, de akár a délutáni teához is jó választás. :)






Hozzávalók 30-32 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg túró
5 dkg porcukor
6 g sütőpor
5 dkg vaj
1 tojás
2-3 ek. tej

Továbbá:
30-32 púpozott mk. mogyorókrém
4 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
2,5 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A töltelékhez a mogyorókrémből púpozott kávéskanálnyi halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt kis tepsibe, és fagyasztóba tesszük annyi időre, hogy kissé megdermedjen.
  2. A tésztához a porcukorral, sütőporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és a túróval, hozzáadjuk a felvert tojást, és a tejjel összeállítjuk a tésztát. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
  3. A lehűtött tésztát lisztezett felületen 40 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik körlap közepére 1-1 mogyorókém halmocskát helyezünk, összecsippentjük fölötte a tésztát, és meggömbölygetjük. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl, mert nem fogjuk tudni összecsippenteni.) A töltött golyókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A sütőből kivéve, rögtön megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében. Azon melegében vagy langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés:

A megmaradt süteményt fogyasztás előtt tanácsos felmelegíteni pl. mini grillben vagy sütőben, hogy újra megpuhuljon, mert ez a fajta tészta kihűlve kissé megkeményedik.