2020. november 16.

Meggykrémes desszert

 

 



 
Nálam sokáig képesek megbújni a sütés-főzéshez használatos alapanyagok. :D Vagy „ők” szeretnek ennyire rejtőzködni, vagy az én agyam működik kukaként. Minden esetre nem ritkán csodálkozom rá a feledés homályának tényére. Ez történhetett a meggytermés egy részével is, amit még tavalyelőtt szüreteltünk le a telkünkön lévő fákról. Utóbb mégis úgy látom, néha pont, hogy mákom van az ilyen típusú feledékenységgel. Idén ui. az első meggyszüret eredményét odaajándékoztuk Anyának, a még leszedésre váró saját adagunk viszont az időjárás áldatlan közbenjárása miatt az enyészeté lett, vagyis nevezzük nevén a gyermeket: rárohadt a fára, és a rovarok eledeléül szolgált. De jól is jön ilyenkor az – 1 éve a borsó alatt többszörösen fagyos tekintettel figyelő – elhagyatott gyümölcs! :D Az is tiszta szerencse, hogy a Keresztlányunk ezúttal valami üde édességet rendelt nálam a vasárnap délutáni mozizáshoz, de a málna kapcsán önző voltam, és helyette a meggyből szándékoztam – teljesen önzetlenül – krémet főzni. :D Ebben a hideg őszi időben bizony nem baj, ha egy kis nyarat csempészünk a kanalunkba, onnan pedig a pocakunkba. ;)
 
 

 

 

Hozzávalók 6 személyre:


30-35 dkg kakaós piskóta (nálam kimaradt vajas piskóta)
50 dkg (mirelit) meggy
8 dkg cukor
2 dkg étkezési kukoricakeményítő
0,5 dl habtejszín
7 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 ek. vanília esszencia
10 dkg étcsokoládé
3 dkg porcukor
2 ek. csokoládélikőr (elhagyható)
2 dkg vaj
1 dl víz
csokoládélevelek a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A fele mennyiségű meggyet a cukorral lábasba tesszük, fedő alatt puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
  2. Hozzáadjuk a többi meggyet, a tejszínnel csomómentesre kevert keményítőt, és pudingot főzünk belőle. Néha átkeverve, teljesen kihűtjük.
  3. A puha vajat 5 dkg porcukorral felhabosítjuk, és a meggypudinghoz dolgozzuk.
  4. A csokoládéöntethez a felaprított étcsokoládét, a többi porcukrot, a vajat és a vizet vízgőz fölött összeolvasztjuk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a likőrt.
  5. A piskótát kis kockákra vágjuk, elosztjuk 6 üvegpohárban, meglocsoljuk csokoládéöntettel, és rákanalazzuk a meggydarabos krémet. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
  6. A desszerteket tálalás előtt 20 perccel kivesszük a hűtőből, és étcsokoládéból készített, levél formájú díszekkel dekoráljuk.

Tipp:
Maradék piskóta híján használhatunk babapiskótát, vagy eszerint a recept szerint süthetünk hozzá kakaós-vajas piskótát. Úgy gondolom, 2 tojásból – de háromból biztos – elegendő lesz.