Évek óta halogatom a Charlotte Royal elkészítését. Részben azért, mert nem az a könnyen összedobható fajta desszert, másrészt pedig némi gyakorlatra is szükség van ahhoz, hogy a krém keretéül szolgáló piskótatekercs küllemre szép legyen. Mivel az utóbbi időben némi ügyességre tettem szert a vékony piskóta sütése terén, már semmi sem állhatott a Charlotte elkészítésének útjába. Ja, de – a megfelelő méretű és formájú üvegtál! :D Aztán leesett, hogy Anyának van egy pont olyan tálja, amire szükség van, úgyhogy elhárult az utolsó akadály is. Eperszezon lévén pedig mivel mással is töltöttem volna meg a sütit, mint frissen főzött eperlekvárral, ill. -krémmel. Egyébként is ez az egyik legnépszerűbb ízesítésű Charlotte variáció, ami már csak azért is örömteli, mert én vagyok a Föld bolygó egyik legnagyobb „strawberry fan”-je. :D Miután minden együtt volt a torta elkészítéséhez – a kellő izgalom is –, bőszen nekifogtam. Amikor felszeltem a lekvárral megkent piskótatekercset, madarat lehetett volna fogatni velem – konkrétan erdei pintyet, mert hajnaltól kezdve egész álló nap kínoz az énekével :D –, mert ilyen szép csigavonalasra eddig még sosem sikerült. És ez volt a készítés legfontosabb követelménye, hiszen ez a fajta süti akkor lesz igazán mutatós, ha a krémet keretező piskótatekercsek méretre és formára is tetszetősek. Ezen a látványon én már csak rontani tudtam azzal, hogy a kis közökbe elég csúnyán sikerült beletömködni a maradék piskótát, ill. az alapot jelentő piskótalap sem nevezhető díjnyertes szépségűnek. :D Sebaj, legalább van ok az újrázásra, és legközelebb a részletekre is odafigyelek.
A legfontosabb azonban az, hogy ezzel a könnyű, nyári tortával megint sikerült megörvendeztetnem a családot. :)
A legfontosabb azonban az, hogy ezzel a könnyű, nyári tortával megint sikerült megörvendeztetnem a családot. :)
Hozzávalók 2 l űrtartalmú üvegtálhoz:
Piskótához:
6 tojás
10 dkg porcukor
12 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj
3 g sütőpor
eperlekvár a betöltéshez (a készítés a "tipp"-nél olvasható)
Töltelékhez:
20 dkg földieper (tisztítva mérve)
10 dkg porcukor
1,5 dl habtejszín
20 dkg mascarpone
5 zselatinlap
Továbbá:
eperszemek a díszítéshez
elkészítés:
- Két gáztepsibe sütőpapírt fektetünk, és az egyikre 20 cm átmérőjű kört rajzolunk.
- A piskótákhoz a tojások fehérjét a fele mennyiségű porcukorral fényes, kemény habbá verjük.
- A tojássárgáját a többi porcukorral kihabosítjuk, robotgéppel hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, a sütőporos liszt felét, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a maradék lisztet.
- Az előrajzolt kör közepére annyi tésztamasszát öntünk, hogy a kör széléig kikenve, kb. 0,5 cm magas legyen.
- A többi masszát a másik tepsibe öntjük, egyenletes vastagságban – majdnem teljesen a tepsi széléig – elsimítjuk, és a piskótákat előmelegített sütő középső részében, egymás után megsütjük.
- A szögletes piskótalapot azon melegében meghintjük porcukorral, befedjük egy ív sütőpapírral, és átfordítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, konyharuhát fektetünk rá, és azzal együtt, a hosszabbik oldalától kiindulva, szorosan feltekerjük. Ráterítünk egy másik konyharuhát, vagy ráhajtjuk annak a konyharuhának a túllógó részét, amibe beletekertük, és így hagyjuk kihűlni.
- A piskótát kitekerjük, nem túl vastagon megkenjük eperlekvárral úgy, hogy a tőlünk távolabbi szélétől elhagyunk egy kb. 2 cm széles sávot, és felgöngyöljük. 2-3 órán át hűtjük.
- A töltelékhez a kicsumázott, feldarabolt, 5 dkg porcukorral, citromlével ízesített földiepret lábasba tesszük, botmixerrel pépesítjük és felforraljuk.
- A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és a meleg gyümölcspéphez keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
- A piskótatekercset kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és szorosan kirakjuk velük a folpackkal bélelt tálat. (A is hézagokba is piskótadarabkákat illesztünk.)
- A mascarponét simára keverjük a többi porcukorral, és hozzáforgatjuk előbb a zselatinos gyümölcspépet, majd a kemény habbá vert tejszínt.
- Az epres krémet a piskótával kibélelt formába öntjük és ráfektetjük a kerek piskótalapot. Folpackkal letakarva, hűtőbe tesszük néhány órára.
- A tortát átfordítjuk egy tálra, lehúzzuk róla a folpackot, és friss eperszemekkel díszítve tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc/piskótalap
Tipp:
Az eperlekvárt előző nap is elkészíthetjük. Érdemes persze egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, de én most a fenti desszerthez adom meg a hozzávalók mennyiségét. (Borbás Marcsi tanácsai szerint készítettem.)
A 40-50 dkg megmosott, kicsumázott epret feldaraboljuk és összeforgatjuk egy púpozott evőkanál kristálycukorral. Fél órán át hagyjuk, hogy levet eresszen, majd szűrőkanálba öntve lecsepegtetjük róla az eperlevet.
A gyümölcsöt egy kis citrom kifacsart levével és ízlés szerinti mennyiségű cukorral lábasba tesszük (én 2 nem túl púpos evőkanálnyit tettem hozzá), és néha megkeverve, lekvár sűrűségűre főzzük. Tiszta befőttes üvegbe töltve, teljesen kihűtjük.
A lecsöpögött eperlevet, azaz a hideg szörpöt sima- vagy szódavízzel felengedve, azonnal fogyaszthatjuk.