Mostanában szinte mindig ugyanolyan kenyereket sütöttem, de most kedvet éreztem hozzá, hogy másfajtát készítsek. Általában saját ötlet alapján sütöm a kenyereimet, de most nem volt kedvem agyalgatni. Elővettem hát a kenyeres könyvemet, és rátaláltam egy olyan receptre, ami azonnal megtetszett. Szerencsére épp olyat sikerült választanom, amihez háromféle sajt kellett. Így fel tudtam használni a már jó ideje a hűtőben gubbasztó mozzarellát, a szintén régóta meglévő mascarpone egy részét, valamint az előző nap vásárolt parmezánt is.
Úgy bántam a nyers tésztával, mint a hímes tojással, mert elég lágy volt. De megérte a gondoskodás, az eredménnyel ui. nagyon meg voltam elégedve: ez a kenyér igazán puha, ízletes, és enyhén kiérződik belőle a parmezán kellemes aromája. :)
Hozzávalók 1 cipóhoz:a tésztához:40 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg mascarpone
10 dkg dkg mozzarella
7,5 dkg parmezán sajt (vagy grana padano)
3 ek. szárított petrezselyem
1 ek. cukor
1 tk. só
1 tojás
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
2,3 dkg friss élesztő
1,7 dl víz
a kenéshez és a szóráshoz:1 kis tojás sárgája
1 ek. víz
1 csapott ek. zabpehely
elkészítés:
- Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- A sóval, petrezselyemmel, reszelt parmezánnal, kis kockákra vágott mozzarellával vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a felvert tojást, a mascarponét, és lágy tésztává dagasztjuk. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyengéden átgyúrjuk, majd kb. 20 cm átmérőjű gombóccá formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk olajjal megkent folpackkal + konyharuhával, és addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
- A lágy tészta tetejét lekenjük vízzel kevert tojássárgájával, megszórjuk zabpehellyel, és csillag alakban 4 bevágást ejtünk rajta.
- Óvatosan, nehogy összeessen, betesszük a sütőbe, aranybarnára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Megjegyzés, tipp:Az eredeti recept szerint ez a kenyér fehérítetlen fehér kenyérliszt és granary liszt keverékéből készül a fent leírt arányban, és nincs benne olívaolaj, ill. petrezselyem helyett metélőhagymát használ, valamint a hozzávalók között mozzarella sajtot említ, de a leírásban már 7,5 dkg gorgonzola sajtról beszél.
Metélőhagymám pont nem volt itthon, gorgonzolát pedig még sosem vettem, ezért nem ebben a kenyérben akartam először kipróbálni.
Forrás:
Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez (Alexandra könyvkiadó, 2000)