A fehér liszt mentes étkezés jegyében született ez a kalács. Kíváncsi voltam ui., hogy tönkölylisztből milyet lehet sütni. Persze, sejtettem, hogy finom lesz így is, de azért érdekes kaland volt, pláne hogy vaj helyett kókuszzsírral készült. Küllemre és a belsejét tekintve is éppen olyan, mint a klasszikus húsvéti kalács, és csodák csodájára, ízre kísértetiesen hasonlít megboldogult gyerekkorom hihetetlenül finom bolti kalácsaira. Azok ui. még tényleg jónak számítottak. Úgyhogy az arányokat nyilván sikerült jól eltalálni. :)
A receptet az egyik bevásárló központ húsvéti újságában találtam, de jelentősen átalakítottam, mert gyanús volt, hogy a túl sok zabliszt megkeserítené a tésztát, ill. az ajánlott kókuszzsírmennyiség se tenne jót neki. A cukrot is jóval szűkebben mértem, és úgy érzem, így lett tökéletes. :) Most már biztos, hogy a húsvéti kalács egyéb liszttel készítve is abszolút működik. :D
A belsejéről készült fotók sajnos már a másnapos kalácsot mutatják, mert a gatya idő szinte lehetetlenné tette a fényképezést a sütés napján. De remélhetőleg, ez látványra nem vont le semmit az értékéből.
A receptet az egyik bevásárló központ húsvéti újságában találtam, de jelentősen átalakítottam, mert gyanús volt, hogy a túl sok zabliszt megkeserítené a tésztát, ill. az ajánlott kókuszzsírmennyiség se tenne jót neki. A cukrot is jóval szűkebben mértem, és úgy érzem, így lett tökéletes. :) Most már biztos, hogy a húsvéti kalács egyéb liszttel készítve is abszolút működik. :D
A belsejéről készült fotók sajnos már a másnapos kalácsot mutatják, mert a gatya idő szinte lehetetlenné tette a fényképezést a sütés napján. De remélhetőleg, ez látványra nem vont le semmit az értékéből.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű kalácshoz:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
5 dkg finomítatlan nádcukor
6 dkg kókuszzsír + a sütőtálhoz
½ tk. só
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
elkészítés:
- Az élesztőt kevés tönkölyliszttel és nádcukorral elkeverjük a langyos tejben, és letakarva felfuttatjuk.
- A sóval, többi cukorral vegyített liszthez adjuk a tojássárgáját, a felolvasztott, langyosra hűlt kókuszolajat, a felfuttatott élesztőt, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztából 3 bucit gömbölygetünk, és letakarva negyedórát pihentetjük.
- A tésztagombócokat egymás után megsodorjuk, hármas fonással megfonjuk, majd a kizsírozott sütőtálba tesszük, és letakarva újra megkelesztjük.
- A tetejét lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rács)
sütési idő: kb. 30 perc