Már nagyon ki akartam próbálni az új piterácsozó segédeszközt, és bár a zöldségesnél második alkalommal sem kaptam szilvát, az egyik bevásárlóközpontban szerencsére találtam. A frissen vásárolt gyümölccsel a birtokomban végre nekiállhattam ennek a tortának. Már hetek óta linzertésztára vágytam, és most, hogy végre vettem szilvát, semmi sem állhatott a vágyam teljesülésének útjába. Nem mintha pl. őszibarackkal ne ugyanúgy működött volna.
Tény, hogy ez a sütemény a hozzávalók kapcsán és emiatt ízében is a karácsonyt idézi, de muszáj volt már elhasználom az édességes dobozkámban ki tudja, mióta bujkáló marcipánmasszát.
Sajnos a rácsozás elsőre nem sikerült, így hát a fotózás elmaradt. Két nappal később viszont újra nekifogtam ugyanennek a sütinek, mert egyrészt az 1. sütés eredménye mindkettőnknek kiemelten ízlett, másrészt a zöldségesnél rám köszönt egy teli rekesz szilva, sőt új marcipánmasszát is beszereztem. Örültünk is, hogy ismét ehetünk a tortából. :)
A rácsminta tésztakosárra való ráborítása terén a 2. alkalommal már kiokosodva, de azért mégis nagy óvatoskodások közepette került rá a díszítés a sütire. Szerencsére ezúttal összejött a dolog, és így végre megörökíthettem újdonsült, legkedvencebb linzertortánkat :)
Tény, hogy ez a sütemény a hozzávalók kapcsán és emiatt ízében is a karácsonyt idézi, de muszáj volt már elhasználom az édességes dobozkámban ki tudja, mióta bujkáló marcipánmasszát.
Sajnos a rácsozás elsőre nem sikerült, így hát a fotózás elmaradt. Két nappal később viszont újra nekifogtam ugyanennek a sütinek, mert egyrészt az 1. sütés eredménye mindkettőnknek kiemelten ízlett, másrészt a zöldségesnél rám köszönt egy teli rekesz szilva, sőt új marcipánmasszát is beszereztem. Örültünk is, hogy ismét ehetünk a tortából. :)
A rácsminta tésztakosárra való ráborítása terén a 2. alkalommal már kiokosodva, de azért mégis nagy óvatoskodások közepette került rá a díszítés a sütire. Szerencsére ezúttal összejött a dolog, és így végre megörökíthettem újdonsült, legkedvencebb linzertortánkat :)
Hozzávalók 24 cm-es piteformához:
a tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg barna nádcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. (3 g) sütőpor
1 nagy tojás 2/3-a
a töltelékhez:
50 dkg szilva (hámozva, magozva mérve)
15 dkg marcipánmassza
13 dkg barna nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tk. őrölt (ceyloni) fahéj
1 tk. (őrölt) narancshéj
1 csapott tk. őrölt gyömbér
4 ek. Portorico rum
4 ek. frissen facsart citromlé
2-3 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 ek. zsemlemorzsa
a tetejére:
a felvert tojás 1/3-a
3 ek. szeletelt vagy aprított mandula
porcukor a tálaláshoz
elkészítés:
- A tésztához a cukorral, sütőporral, gyömbérrel vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal. A közepébe tesszük a felvert tojás kétharmadát, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- A tésztát lisztezett munkalapon rögtön kb. 1 cm vastagságú körlapra nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével ráhelyezzük a piterácsozóra úgy, hogy a kimélyített fele legyen fölül, benne a sárga rácsbetéttel.
- Áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon, és a kis rombuszok kihulljanak belőle.
- Az alsó részből kiemeljük a rácsbetétet, amin már a kész rácsos tészta fekszik, és ráhelyezzük sütőformát. A tésztát a sütőforma széle mentén, annál fél centivel nagyobb átmérőjűre vágjuk. A kész rácsos tésztát a rácsbetéten hagyjuk, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
- A megmaradt tésztadarabkákat összegyúrjuk, 27 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivehető aljú sütőformát. Villával több helyen megszurkáljuk, majd nejlonzacskóba húzzuk, és hűtőben pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A szilvát mély tálba téve felöntjük forró vízzel, majd 1-2 perc elteltével lehéjazzuk, kimagozzuk, és négyfelé vágjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a gyömbért, narancshéjat, és pár perc alatt puhára főzzük.
- A keményítőt csomómentesre keverjük a citromlével, a rummal, és besűrítjük vele a szilvát. Vaníliás cukorral ízesítjük, és teljesen kihűtjük.
- A tésztakosarat beszórjuk zsemlemorzsával, nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a lehűtött marcipánt, és elosztjuk rajta a darabos szilvapudingot.
- A rácson lévő, lehűtött tésztára vágódeszkát fektetünk, átfordítjuk és leemeljük róla a rácsbetétet. Egy lapáttal a rácsos tészta alá nyúlunk és óvatosan ráhelyezzük a töltelékre. A tészta szélét körben kicsit összedolgozzuk az alatta lévő tészta peremével.
- A sütemény tetejét lekenjük a többi felvert tojással, a szélére körben szeletelt vagy aprított mandulát szórunk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
- Tortarácsra téve 10 percet a formában hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük belőle, és így hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 40 perc
Megjegyzés, tipp:
A rácsbetéten lévő tésztát eredetileg rá kell borítani a tésztakosárra, de annyira esetleges, hogy az tényleg jó helyre huppan, hogy ehelyett én jobb szeretem előbb lehűteni, majd átfordítani egy deszkára, mert úgy alá lehet nyúlni. A hideg tészta nem hajlik, nem törik, és könnyen rá lehet helyezni a töltelékre.