Bár úgy tűnhet, rengeteg édességet eszünk, ezt meg kell cáfolnom, ui. főleg hétvégente sütök, ill. a desszertek felét, sőt esetenként a nagy részét Anyáéknak szoktam adni. Így aztán előferdül, hogy hirtelen rám tör az édesség utáni vágy. Most valamilyen tészta nélküli nyalánkságot szerettem volna. A hét közepén neki is fogtam ennek a könnyű krémnek, és aznap ebéd után kávé helyett ezt „iszogattuk”. :D
A karácsony közeledtével akár ezt is feltálalhatjuk ünnepi desszert gyanánt.
50 ml presszókávé
1,5 dl habtejszín
2 dkg vaníliás cukor
1 ek. rum
4 zselatinlap
5 dkg 50%-os étcsokoládé/csokicsepp
cukrozott tejszínhab a díszítéshez (elmaradhat)
keserű kakaópor a szóráshoz
elkészítés:
- A kávét lefőzzük, elkeverjük a vaníliás cukorral, kihűtjük, majd hozzáöntjük a rumot.
- A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és felolvasztjuk 0,5 dl meleg tejszínben. Langyosra hűtjük.
- A többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a gőz fölött megolvasztott, langyosra hűlt csokoládét, a zselatinos tejszínt, majd elkeverjük a rumos kávéval.
- A krémet 4 kis kávéscsészébe vagy 2 üvegpohárba töltjük, és díszítésül tejszínhabrózsát nyomunk rá, és/vagy meghintjük kakaóporral. Édes kekszet kínálunk hozzá.