Az új keletű levesmániám miatt kenyérrudakat szoktam sütni, amiket felkarikázva, megpirítva levesbetétnek fogyasztunk. Mindig egy picit máshogyan készítem – ezúttal túró is került bele. A minap egy kicsivel több tésztát dagasztottam be, és csak az egyik adagból készült kenyérrúd, a másikból egyebet akartam sütni. A sós pereccel már régóta szemeztem, és most végre eljött a perecsütés ideje. :D Jópofának tartom, hogy sütés előtt pár pillanatra forrásban lévő vízben kell „őket” megmártóztatni.
Ez a perec most egy puha tésztájú változat (a túró is rásegít erre), nem a ropogós fajta, amit egyébként szintén nagyon szeretek – arra majd máskor kerítek sort. Reggelire, uzsonnára egy bögre kakaóval vagy tejjel jó választás... akár mártogatóval is.;)
Ez a perec most egy puha tésztájú változat (a túró is rásegít erre), nem a ropogós fajta, amit egyébként szintén nagyon szeretek – arra majd máskor kerítek sort. Reggelire, uzsonnára egy bögre kakaóval vagy tejjel jó választás... akár mártogatóval is.;)
Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
25 dkg túró
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1,5 dl víz
1 ek. szódabikarbóna a főzéshez
a sómasszához:
3 dkg finomliszt
2 dkg só
kb. 5 ek. víz
elkészítés:
a tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
25 dkg túró
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1,5 dl víz
1 ek. szódabikarbóna a főzéshez
a sómasszához:
3 dkg finomliszt
2 dkg só
kb. 5 ek. víz
elkészítés:
- A tésztához az élesztőt 2 evőkanál kenyérliszttel és 1 dkg cukorral a fele mennyiségű langyos, tejes vízben simára keverjük, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
- A többi cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a túróval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olívaolajat, a többi folyadékot, és megdagasztjuk a tésztát. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztából 16 egyforma gombócot gömbölygetünk, és letakarva, negyedórát pihentetjük.
- A tésztagombócokat egymás után megsodorjuk, a végeiket összecsavarva kialakítjuk a perecformát, és a végeket jól lenyomkodjuk. (Én ehhez megfordítottam a perecet, és a hátoldalán ragasztottam rá a végeket, hogy elöl szép legyen).
- A kész pereceket forrásban lévő, szódabikarbónás vízben oldalanként fél percig főzzük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és megsütjük.
- A sómasszához a sót a lisztbe vegyítjük, a vízzel csomómentesre keverjük, és a kisült perecekre csorgatjuk. Kb. 1 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sós máz megszilárduljon rajtuk. A sütőből kivéve, tortarácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc