Ha már farsangi szezon van, hozok még egy fánkot, hiszen ilyenkor az a jó, ha van miből válogatni. ;) Ezt az állítólag arab édességet – ami egyébként nem is fánkként van megnevezve – hirtelen elhatározást követően készítettem el még aznap, amikor szembe jött velem a receptje. Valami rövidzárlat lehetett az agyamban, mert semmilyen édességet nem terveztem, de mintha benyomtak volna rajtam egy gombot, már caplattam is ki a konyhába. :D A töltéshez eredetileg kajszilekvárt használnak, és bár én is így szándékoztam tenni, de ahogy a lekváros üveg alján figyelő néhány evőkanálnyi bugyborékoló masszába beleszagoltam, az alkoholos aroma egyértelműsítette, hogy más töltőanyag után kell néznem. Sebaj – gondoltam –, van énnekem meggylekvárom, szintén maradék. Úgyhogy azzal végeztem el a kenést, a cukros szórásba pedig egy kis vaníliát is csempésztem. Hiába na, szeretek turbózni! :D Az édes joghurt eredendően nem képezte részét a receptnek, de egy kis hozzáadott érték csak nem árthat, max. a kilóinknak. :D
Szerintem simán fánk kategóriába sorolható édesség ez, de nem mondom meg, mire emlékeztet a formája, pláne az öntettel meglocsolva. :D
Szerintem simán fánk kategóriába sorolható édesség ez, de nem mondom meg, mire emlékeztet a formája, pláne az öntettel meglocsolva. :D
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg finomliszt
6 g sütőpor
1 tojás
5 dkg finomítatlan nádcukor
10 dkg natúr joghurt
3 ek. napraforgóolaj
kevés tojásfehérje
a töltelékhez:
1 ek. házi meggylekvár
4 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
1 bio citrom reszelt héja
a tálaláshoz:
25 dkg natúr joghurt
2,5 dkg + 1 tk. sötét nádcukor, darálva
elkészítés:
- A tojást előbb a cukorral, majd a joghurttal és az olajjal jól összekeverjük. Két részletben beleszitáljuk és elkeverjük benne a sütőporral vegyített lisztet.
- Sima tésztát gyúrunk belőle, és lisztezett munkalapon kb. 45x30 cm-es négyzetlapra nyújtjuk.
- A felületét konyhai ecset segítségével megkenjük a lekvárral úgy, hogy a tőlünk távolabbi hosszanti oldalától szabadon hagyunk egy kb. 5 cm széles sávot. Ezt lekenjük kevés tojásfehérjével.
- A kétféle porcukor keverékét a lekvárra szórjuk, egyenletesen ráreszeljük a citrom héját, és a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük. A tésztarudat a tenyerünkkel ellapogatjuk, és egyforma háromszögekre vágjuk.
- Bő, nem túl forró olajban, kis lángon, pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd sütőpapírra szedjük (a konyhai papírtörlő ez esetben nem célszerű, mert ráragad a fánkra).
- A mártogatóhoz a hozzávalókat összekeverjük, és a porcukorral épp csak meghintett, langyosra hűlt fánkokhoz kínáljuk.