2020. augusztus 3.

Parmezános túrógombóc leves







Elharapódzóban van nálam a gombócmánia. :D Akkor legalábbis biztos, ha levesről van szó. Ha ui. ilyen típusú levesbetét van a tányérban, nem is kell mellé egyéb – sem darabos formában lévő zöldség, sem hús. Persze ezekkel is lehet még pluszban gazdagítani a levest – szoktam is, persze most a hús kivételével –, de az akkor már inkább a hideg évszakot idézi. Igazából ebben a levesben is van egy kis zöldség, csak épp krémesítve. Ha a múltkori levessel kell összehasonlítanom, akkor bizony nem tudok hatalmas különbségről beszámolni, legalábbis ami a készítésmódját illeti, hiszen mindkettő alapja ugyanúgy pürésített burgonya és hagyma. Az eltérés elsősorban a kétféle krumpli használatában keresendő – ettől lett teljesen más a két leves. Végtére is, ez a lényeg: az ízek!
Ezt sem először (és nem is utoljára) főztem meg, annyira tetszett mindkettőnknek. És most is elmondhatom, amit a múltkor: ezután nem kívántuk a 2. fogást. :)






Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg krumpli, hámozva
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt pirospaprika
késhegynyi őrölt csípős paprika
½ mk. őrölt kömény
őrölt fekete bors
1 ek. morzsolt oregánó
1 csapott ek. morzsolt bazsalikom

1 kis doboz sűrített paradicsom
1 csapott ek. cukor
1 kis csokor petrezselyemzöldje
1 ek. szilárd mangalicazsír
1,1 l zöldségalaplé vagy növényi főzet petrezselyemből
1 dl habtejszín
25 dkg túró
2 tojás
8 dkg reszelt parmezán
1 tk. Toscana fűszerkeverék
5 dkg tönkölybúzadara
3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

elkészítés:
  1. A felaprított vöröshagymát a fokhagymával a felhevített zsírra tesszük, meghintjük sóval, és megpároljuk. Hozzákeverjük a borsot, rátesszük a feldarabolt krumplit, és kissé lepirítjuk.
  2. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a kétféle paprikát, a köményt, az oregánót, a bazsalikomot, és összeforgatjuk a paradicsompürével. Felöntjük annyi alaplével (vagy zöldfőzettel), amennyi épp ellepi (ha van, beletesszük a zsineggel összekötött petrezselymet), és a tűzre visszatéve puhulásig főzzük.
  3. A levest botmixerrel krémesre dolgozzuk, hozzáöntjük a többi alaplevet, és épp csak összeforraljuk. A tejszínnel krémesítjük, és kevés cukorral édesítjük.
  4. A túrógombóchoz a felvert tojást sóval, borssal, fűszerkeverékkel ízesítjük, összedolgozzuk a túróval, a reszelt sajttal, a búzadarával, és amint a dara megdagadt benne, hozzákeverjük a lisztet.
  5. A masszából nedves kézzel kis golyócskákat formázunk, és a forrásban lévő levesbe potyogtatjuk.
  6. Amint a gombócok feljöttek a leves felszínére, további 2 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, és kitálaljuk az ételt.