2012. október 16.

Fehér tönkölykenyér

 

 


 
Ma van a kenyér világnapja – közölte velem a Kutyafül, aki épp munkából ért haza, én pedig meglepetten néztem, mert fogalmam sem volt róla, hogy micsoda jeles napra ébredtünk. Tök jó, mert épp kenyeret dagasztottam, és már ott keledezett a drága a langyos sütőben.
Tönkölylisztből még sosem készítettem kenyeret, és most, hogy megtudtam, milyen ünnep van, duplán jól jött ki, hogy rá esett a választásom. Napokkal korábban döntöttem el, hogy ezt a kenyeret fogom megsütni, mert már régóta szemeztem vele. Úgy érzem, ez a kenyér kifejezetten illik ehhez a naphoz. Semmi bonyolultság, semmi különlegesség – egy igazi régies típusú kenyér, hiszen tönkölylisztből van. Öregtésztával is készülhet, de az eredeti recept szerint még így is kellene bele friss élesztő. Mivel azonban az előtésztás kenyér készítése hosszú időbe telik, azt most nem volt idegzetem kivárni, ezért kizárólag élesztővel dagasztottam. Legközelebb kipróbálom az időigényesebb verziót is – az aztán abszolút autentikus kenyér lesz. :) Ahhoz jó lenne beszerezni egy igazán jó minőségű tönkölylisztet. Kár, hogy a 19. század utáni időkben jelentősen megcsappant a termesztése, pedig egészségesebb gabona. A fehérjetartalma ui. magasabb a búzáénál, és egyes aminosavak közül is többet tudhat magáénak. Arról nem is beszélve, hogy vitamin- és ásványi anyag tartalma is magas, a szénhidráttartalma viszont alacsonyabb, így cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják. A rendszeres fogyasztása állítólag csökkenti a koleszterinszintet, és még az idegrendszerre is jótékonyan hat. De ha mindez nem számít, akkor legyen elég csak annyi, hogy a tönkölylisztből készült kenyér – még ha ez most élesztős is –. nagyon finom. ;)

Hozzávalók 1 veknihez:

60 dkg fehér tönkölyliszt
1 tk. cukor
1 ek. só
2 ek. napraforgóolaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz

elkészítés:
  1. Az élesztőt csomómentesre keverjük 1 dl langyos, cukros vízben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt, az olajat és a többi vizet a sóval vegyített liszthez adjuk, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
  3. A tésztát finoman átgyúrjuk, majd ismét letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kissé ellapogatjuk, majd jobbról és balról a tészta közepéig behajtjuk, és felgöngyöljük, miközben folyamatosan lenyomkodjuk a tésztát.
  5. A tésztarudat hajtással lefelé tesszük a munkalapra, és a két végét is kissé aláhajtva, veknivé formázzuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét 2-3 helyen bemetsszük, majd letakarva megkelesztjük.
  7. Bespricceljük langyos vízzel, és a kenyeret előmelegített, gőzös sütőben ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc