Ennek a sváb eredetű fánknak igazából cimetkrofni a neve, de mivel az utóbbi időben túlsúlyban voltak nálam a fahéjas édességek, ezt a fánkot már nem akartam ezzel az általam amúgy imádott fűszerrel ízesíteni. A hozzá kínált somlekvárhoz meg talán jobban is illik a vaníliás cukros forgatás.
Na de vissza a fánkhoz! Bár az idei farsangi időszakban inkább kelt fánkokat sütöttem, mégsem mondanám, hogy azokat jobban szeretem, sőt inkább a sütőporral készültek híve vagyok. Viszont ez az Újhartyánban hagyománynak számító, hajtogatott kelt tésztás változat annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy mindenképp ki kellett próbálnom. Vétek lett volna kihagyni, mert bizony nagyon finom! A kellemesen savanykás ízű somlekvár egyébként vadiúj szerzemény, a januári erdélyi szánkózás alakalmával erőltette ránk egy idős néni a Medve-barlang szájánál. Na jó, nem kellett azt annyira tukmálni, mert mindenképp meg akartuk kóstolni. :D
Az már biztos, hogy a konyhámban nagy nemzeti egyetértés volt a sváb-magyar-román tengelyen. :D
Na de vissza a fánkhoz! Bár az idei farsangi időszakban inkább kelt fánkokat sütöttem, mégsem mondanám, hogy azokat jobban szeretem, sőt inkább a sütőporral készültek híve vagyok. Viszont ez az Újhartyánban hagyománynak számító, hajtogatott kelt tésztás változat annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy mindenképp ki kellett próbálnom. Vétek lett volna kihagyni, mert bizony nagyon finom! A kellemesen savanykás ízű somlekvár egyébként vadiúj szerzemény, a januári erdélyi szánkózás alakalmával erőltette ránk egy idős néni a Medve-barlang szájánál. Na jó, nem kellett azt annyira tukmálni, mert mindenképp meg akartuk kóstolni. :D
Az már biztos, hogy a konyhámban nagy nemzeti egyetértés volt a sváb-magyar-román tengelyen. :D
Hozzávalók 28 darabhoz:
a fánktésztához
25 dkg finomliszt
1 tk. cukor
1 nagy tojás sárgája
6 dkg vaj
1 tk. rum
1,5 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl habtejszín
egy csipet só
a forgatáshoz és a tálaláshoz:
4 dkg finom szemcséjű kristálycukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
somlekvár
elkészítés:
- A liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük a langyos tejszínnel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk. Beletesszük a sót, a rumot, a tojássárgáját, és tésztává dagasztjuk.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 30x23 cm-es téglalapra nyújtjuk és megkenjük a puha vaj 1/3-ával. A hosszabbik oldalánál fogva a tésztát, balról és jobbról is középre hajtjuk, majd a két részt egymásra hajtjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük.
- A tésztát 90°-kal elforgatjuk, ismét kinyújtjuk, megkenjük 2 dkg puha vajjal, és a fenti módon ismét meghajtogatjuk. Újabb 20 perc pihentetés után megismételjük a műveletet, majd további 20 perc alatt megkelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon 35x23 cm-esre kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és (lehetőség szerint) krofni sütőre (vagy cannoli-, esetleg habrolóformára) hajtjuk úgy, hogy a tésztanégyzetek szemközti csúcsát összecsippentjük.
- A sütőformákat felhevített (de nem túl forró), bő olajba tesszük, és minden oldalukon pirosra sütjük a fánkokat.
- A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, és még azon melegében megforgatjuk a vaníliás cukorban. Lehúzzuk a sütőformáról, hűlni hagyjuk, majd betöltjük somlekvárral.
Megjegyzés, tipp:
Krofni forma esetén az egymásra hajtott csúcsokat madzaggal átkötik, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
A sütéshez én habrolóformát használtam, amit simán beletettem az olajba.
Krofni forma esetén az egymásra hajtott csúcsokat madzaggal átkötik, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
A sütéshez én habrolóformát használtam, amit simán beletettem az olajba.