Az idei nyár valahogy házi fagyi mentesen telt el, de jobb későn, mint soha-alapon, ez a meleg szeptemberi idő pont kedvezett a jéghideg desszert készítésének. :) Mivel egyre jobban szeretem a birsalmát, egyértelmű volt, hogy a nemrég lepotyogott példányokat használom fel hozzá. Már az elkészült krém is Isteni volt – üdeségével, frissességével azonnal levett a lábamról. Hát még jégkrémdesszert formájában! A birsalma íz hangsúlyos, kellemesen citrusos, és az öntet ad hozzá egy kis plusz édességet. Különleges lehet azok számára is, akik nem kedvelik ezt a gyümölcsöt. ;)
Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához:
Jégkrémalaphoz:
30 dkg birsalma (tisztított mennyiség)
2 tojássárgája
12 dkg porcukor
1 citrom
1 tk. vaníliapaszta
10 dkg tejföl
2 dl habtejszín
Karamellöntethez:
10 dkg cukor
3 ek. víz
5 dkg vaj
5 ek. habtejszín
egy kis csipet só
elkészítés:
Jégkrémalaphoz:
30 dkg birsalma (tisztított mennyiség)
2 tojássárgája
12 dkg porcukor
1 citrom
1 tk. vaníliapaszta
10 dkg tejföl
2 dl habtejszín
Karamellöntethez:
10 dkg cukor
3 ek. víz
5 dkg vaj
5 ek. habtejszín
egy kis csipet só
elkészítés:
- A felkockázott birsalmát annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (főzővízből kiveszünk 5 evőkanálnyit), és a gyümölcsöt leszűrjük.
- A főtt birsalmát a kivett főzőlével és a citrom kifacsart levével együtt összeturmixoljuk, hozzákeverünk 8 dkg porcukrot, és hűlni hagyjuk.
- A tojássárgákat a többi cukorral vízgőz fölött kézi habverővel krémesre verjük, majd átöntjük egy tálba, és miután kihűlt, simára keverjük a tejföllel.
- A birspépet összekeverjük a tojásos tejfölkrémmel, és óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
- Az őzgerincformát kibéleljük sütőpapírral (vagy folpackkal), elosztjuk benne a krémalapot, és a tetejére ráhajtjuk a túllógó papírt. Mélyhűtőbe tesszük annyi időre, hogy megfagyjon.
- A karamellöntethez a cukrot a vízzel együtt kis lábasba tesszük, és miután a cukor felolvadt, a szirupot kevergetés nélkül hagyjuk, hogy felhabosodjon. Addig forraljuk kis lángon, amíg a színe aranybarna nem lesz.
- A tűzről levéve felolvasztjuk benne a puha vajat, majd a tűzre visszatéve 1 percig forraljuk. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és kis lángon, folyamatos keverés mellett felfőzzük. Hűlni hagyjuk. (Ekkor kissé besűrűsödik, de újra felmelegítve folyóssá válik.)
- A desszertet kínálás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, hogy szeletelhetőre olvadjon, és átfordítjuk egy tálcára. Igény szerint megszórhatjuk őrölt fahéjjal, és a karamellöntettel együtt tálaljuk.
Tipp:
A formát sütőpapírral béleltem ki, mert a folpacktól csúnya, gyűrött mintás lett volna a desszert felülete. Viszont a sütőpapír miatt a jégkrém nehezebben válik el a formától. Ezt kiküszöbölendő, a forma alját egy pillanatra meleg víz alá tartottam. A tálcára átfordítva, így már könnyen leemelhetjük róla a formát.
A formát sütőpapírral béleltem ki, mert a folpacktól csúnya, gyűrött mintás lett volna a desszert felülete. Viszont a sütőpapír miatt a jégkrém nehezebben válik el a formától. Ezt kiküszöbölendő, a forma alját egy pillanatra meleg víz alá tartottam. A tálcára átfordítva, így már könnyen leemelhetjük róla a formát.