2015. június 5.

Fél éve nélküled...




                                                                Kábultan fotóztam másnap a citromhabot -
                                                                Utolsó közös esténk emlékképeit mégis élesen láttam.
                                                                Másom már nincs belőled, csak a sírod.
                                                                Pont fél éve elaludtál ebben az órában.
                                                                Itt maradt nekem a húgod, aki engedi, hogy imádjam.

                                                                                                  2015. 06. 05.
                                                                                                                                                                                                     





Túrós-mascarponés rétes földieperrel





A zöldségesnél hatalmas szemű földieprek kínálták magukat, és miután az eladótól megtudtam, hogy meglepő módon még elég édesek is ahhoz képest, hogy nem szabadföldiek, ezért vettem egy dobozzal. Még nem tudtam, mit készítek belőle, de másnap a mélyhűtő fiókjában a kezembe akadt 2 lap maradék leveles tészta. Mascarponém és túróm is volt itthon, ezért jó ötletnek tartottam mindezeket felhasználni, és eperrel kombinálni. A poén az, hogy a tészta dobozán éppen egy epres-túrós leveles süti díszelgett, úgyhogy pláne nyerőnek tűnt az epres rétes. Gyorsan bekevertem a tölteléket, kinyújtottam a tésztát, és félórával később már az asztalon illatozott a rétes. :)








Hozzávalók 2 rúd réteshez:

2 lap mirelit leveles tészta (kis téglalap alakú)
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 nagy + 1 kis tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
5 dkg búzadara
15 dkg földieper + a díszítéshez

elkészítés:

  1. A réteslapokat lisztezett deszkára vagy tányérra fektetve 20-30 perc alatt kiolvasztjuk.
  2. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, összekeverjük a mascarponéval, a cukorral, az alaposan megmosott citrom lereszelt héjával, a citromlével és a felvert tojással. A megmosott epret hosszában felszeleteljük.
  3. Az egyik réteslapot lisztezett konyharuhára fektetjük, a felületét is meglisztezzük, és kb. 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. Ha szükséges, konyhai ecset segítségével leseperjük róla a felesleges lisztet, és a tésztát úgy fordítjuk, hogy a hosszabbik oldala legyen hozzánk közelebb.
  5. A tölteléket két részre osztjuk, és az egyik adagot úgy kenjük el a tésztán, hogy két oldalt kb. 3, a tőlünk távolabb eső szélénél pedig kb. 5 cm széles sáv szabadon maradjon a tészta.
  6. A hozzánk közelebbi széle mentén, egymás mellett 2 sorban elrendezzük az eperszeleteket, és két oldalról ráhajtjuk a tészta szélét. A konyharuha segítségével feltekerjük a rétest úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így járunk el a másik réteslappal is.
  7. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kezünkkel formásabbra igazítjuk, a tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Tálalás előtt felszeleteljük, meghintjük porcukorral, és mindegyiket 1-1 félbevágott vagy karikára szelt (nagyobb eperszemek esetében cikkekre vágott) eperrel díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
Ehhez a süteményhez kb. 15 dkg, bármilyen más leveles tésztát is használhatunk.
Pl. Aldi - Backetteria gyorsfagyasztott leveles tészta; Penny - Repeta gyorsfagyasztott leveles tészta; vagy Spar - Spar Budget Blätterteig. Természetesen legjobb a házi. (Pl. házi vajas-leveles tészta.)















A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.