Húsvétkor nem vittük túlzásba a sonkaevést, és abból a kb. 1 kilónyiból, amit vettünk, kimaradt egy kevés. A maradék sonkához nem akartam újabb kalácsot sütni, vagy egyéb péksüteményre téve szendvicsként megenni, esetleg levest főzni belőle, viszont mindenképp fel akartam használni. Tavaly több étel is készült a kimaradt sonkából, de idén csak erre az egyre futotta, hiszen eleve nem sokat vettünk.
Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Először én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesből még gyorsabban elkészíthető, de én olyat csak végszükség esetén használok.
Az eredeti receptet a Chef Club oldalán láttam, de ott nem húsvéti sonkát használtak, és a tésztája pâte brisée volt. Először én is ahhoz hasonlóból szerettem volna elkészíteni, de aztán eszembe jutott a házi leveles tészta gyors változata, és végül amellett döntöttem. Természetesen bolti levelesből még gyorsabban elkészíthető, de én olyat csak végszükség esetén használok.
Hozzávalók 36x13 cm-es pitesütő formához:
a leveles tésztához:
13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12 dkg vaj
1 csapott mk. só
kb. 20 ml jéghideg víz
½ tojás
a töltelékhez:
20 dkg füstölt, főtt sonka (pl. a húsvéti sonkából)
18 dkg Camambert sajt
1 póréhagyma
15 dkg tejföl
5 dkg reszelt Pannónia sajt
2 tojás
morzsolt oregánó
őrölt fehér bors
só
1 púpozott ek. zsemlemorzsa
elkészítés:
- A tésztához a sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, és a vizet fokozatosan adagolva hozzá, sima felületű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen 30x20 cm-es téglalapra nyújtjuk. Jobbról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd balról is ráhajtjuk. Elforgatjuk 90°-kal, újra kinyújtjuk, háromba hajtjuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Ezt a műveletet még 2-szer megismételjük, miközben a tésztát minden alkalommal elforgatjuk és hűtjük.
- A kész tésztát kettévágjuk úgy, hogy az egyik kb. 22 dkg legyen. A nagyobbikat lisztezett felületen kb. 40x17 cm-es téglalapra nyújtjuk és a sütőformába fektetjük.
- A töltelékhez a megtisztított pórét háromba vágjuk, mindegyik darabot hosszában kettészeljük, és leveleire szedjük. A Camabert sajtot és a sonkát felszeleteljük.
- A tésztakosár felületét meghintjük zsemlemorzsával, és felváltva elosztjuk benne a pórét, a sajtot, valamint a sonkát.
- A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, a fűszerekkel, a reszelt pannónia sajttal, és egyenletesen elosztva a töltelékre öntjük.
- A megmaradt tésztát kb. 36x17 cm-esre nyújtjuk, és átlósan ujjnyi széles sávokra vágjuk. A tésztasávokat a pitére fektetjük és lekenjük felvert tojással.
- Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és retekkel, savanyúsággal, vagy lehetőség szerint valamilyen friss salátával együtt tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő kb. 35 perc