Olyan nagy elánnal kezdtem neki ezeknek a kalácsoknak! Úgy kezdődött, hogy leteszteltem ezt a díszítési technikát egy kovászos kenyéren, és tök jól mutatott, szóval bevált. Aztán arra gondoltam, legközelebb ezt alkalmazom majd kalács esetében is, és az is élesztővel indított kovászos lesz. Addig minden rendben is ment, amíg a tészta be nem került a sütőbe. Ott aztán borult az én nagy művem. Szó szerint borult, ui. majdnem kiborult a belseje, vagy legalábbis kissé szétnyílt a teteje. Fuccs a gyönyörű mintázatnak! El is döntöttem, hogy nem teszem fel a blogra, nehogy más is megtudja, hogy én is képes vagyok előnytelen külsejű péksütit sütni. :D Egyébként nagyon finom volt, igazán könnyű tésztájú, ráadásul tojásmentes.
A kovászt annál az első próbánál utólag választottam ketté, de az úgy elég macerás volt. Persze nem hagyott nyugodni a dolog, úgy éreztem, igen is helye lehet ennek a kalácsnak a húsvéti asztalon vagy bármikor máskor, és miután a recepten módosítottam egy kicsit, roham tempóban újra próbálkoztam. Azt hiszem, ez az első olyan receptem, ami a készítés napján kerül fel a blogra. :D
Ezúttal a kétféle tésztához való kovászt külön-külön tálakban kevertem be, és tojás is került a tésztába. Az eredmény még finomabb lett, sőt végre olyanra sikerült, mint amilyen kalácsokat még gyerekkoromban ettem. Gyorsan készítettem is hozzá kakaós krémet, hogy fokozzam az élvezeteket. Persze hagyományosan, vajjal megkenve is isteni. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretni fogják. ;)
a kovászhoz:
2×25 dkg finomliszt
2×6 g friss élesztő
2×1,65 dl víz
a fehér tésztához:
az egyik adag kovász
25 dkg finomliszt
4 ek. cukor
1 csapott tk. só
1 tojássárgája
6 g élesztő
kb. 1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
a kakaós tésztához:
a másik adag kovász
25 dkg finomliszt
1 púpozott ek. holland kakaópor
4 ½ ek. cukor
1 csapott tk. só
1 tojássárgája
6 g élesztő
kb. 1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
a kenéshez és a szóráshoz:
1 kis tojás sárgája + 2 ek. tej
nagy szemű cukor
csokidara
a csokoládékrémhez:
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
2 ek. tej
elkészítés:
- Elkészítjük a kovászokat: az élesztőt simára keverjük a vízben, és összekeverjük a liszttel. Mindkét adagot letakarjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük egy éjszakát.
- Másnap a fehér tésztához az élesztőt elkeverjük a langyos tejben, és hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet az egyik adag kovászhoz szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az élesztős, tojásos tejet, és lágy tésztává dagasztjuk. A kakaós tésztával ugyanígy járunk el, miután a kakaóport is a liszthez vegyítettük.
- Mindkét tésztát külön tálba tesszük, és letakarva negyedórát pihentetjük. Újra megdagasztjuk, és ismét pihentetjük negyedórát.
- 8 dkg vajat megolvasztunk, hűlni hagyunk. Kétfelé osztva a fehér, ill. a kakaós tésztába dolgozzuk, majd letakarva mindkettőt, 1 óra alatt megkelesztjük.
- A megkelt tésztákból 4-4 egyforma nagyságú gombócot formázunk, majd 2 fehér és 2 kakaós gombócot hosszúkásra sodrunk (vigyázva, hogy ne szökjenek meg belőlük a légbuborékok).
- A másik 2 fehér és 2 kakaós tésztát kb. 4 mm vastag téglalapra nyújtjuk. (Fontos, hogy a lapok átmérője ne legyen nagyobb a tésztarudak hosszánál.)
- A fehér tésztarudakat a kakaós tésztalapok közepére fektetjük, a kakaósakat pedig a fehér lapokra.
- A rúd mellett mindkét oldalon 1 cm-enként bevágjuk a tésztát, majd fentről lefelé haladva, előbb a jobb, majd a bal oldali tésztacsíkot lazán ráhajtjuk a rúdra. Amelyik oldalon befejeztük a ráhajtást, arra tesszük rá a következő tésztacsíkot
- A fonás vége felé cserélünk, és a másik irányból (alulról felfelé) hajtjuk végre a műveletet, amíg el nem fogynak a tésztacsíkok. Az utolsó csíkokat oldalt kicsit aláhajtjuk a tésztának. Így járunk el a többivel is, majd a kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük, és letakarva 20 percet kelesztjük.
- A tetejüket lekenjük tejjel felvert tojássárgájával, megszórhatjuk nagy szemű cukorral/csokidarával, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni.
- A csokoládékrémhez a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gőz fölött összemelegítjük. A kihűlt krémet a kalácshoz kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc
Megjegyzés, tipp:
Fontos, hogy a tésztacsíkokat ráhajtáskor ne húzogassuk, hanem csak lazán csomagoljuk be a tésztarudat, hogy sütéskor legyen helye növekedni.