2012. július 18.

Mascarpone házilag






A mascarpone nálam alapvető szükséglet, 1-2 éve szerettem bele. Mivel az ára elég húzós, én meg elég gyakran használom/-nám, bolti mascarponét ezért nem sűrűn veszünk. A neten jártam utána a házilagos elkészítésének, és a barátnőmtől kaptam is hozzá egy régi pelenkát. Így már semmi sem állt a házi krémsajt-készítés útjába. Kedvenc vödrös tejfölünk pedig örömmel vállalkozott arra, hogy kiadja magából a fölösleges savót, és átlényegüljön imádni való mascarponévé. A házi mascarponétól azonban nem várhatjuk, hogy pont olyan, mint amit a bolti változatától megszoktunk, ez ui. kissé savanykás, hiszen tejfölből van. De ennyi pénz ráfordításából (egy vödör tejföl 600 Ft körül van) ezt elnézhetjük "neki".
Én 2 és fél nap csöpögtetés után 540 g házi mascarpone boldog tulajdonosa lettem, és vígan készíthetem ezentúl a krémfagylaltokat és egyéb finomságokat. :)
 
Hozzávalók kb. ½ kilóhoz:

850 g 20%-s tejföl (pl. Magyar tejföl)

elkészítés:
  1. Egy szűrőedényt kibélelünk jó nedvszívó képességű konyharuhával vagy textilpelenkával, és mély tálat teszünk alá, hogy felfogja a tejfölből kicsöpögő savót.
  2. A kibélelt szűrőbe beleborítjuk a tejfölt, befedjük egy kistányérral, ráhatjuk a túllógó textilt, és 1 napra hűtőbe tesszük.
  3. Másnap kicseréljük alatta a konyharuhát, és tovább csöpögtetjük. (Előfordulhat, hogy 3-szor is cserélni kell alatta a konyharuhát, mire a mascarpone eléri a kívánt állagot. 2 nap mindenképpen kell neki.) Ha nem használjuk fel azonnal, a házi mascarponét tálba tesszük, és folpackkal lefedve, hűtőben tároljuk.
Tipp:
Készíthetünk belőle házi vajkrémet tetszés szerinti fűszerekkel ízesítve, de alkalmas tiramisuhoz vagy krémfagylaltokhoz is.





Epres túróhab karamellizált epertetővel


 


A túrónak nálam mindig zöld a lámpa, vagyis a túró bármikor, bármilyen formában jöhet. :) Pláne, ha olyan üde és frissítő, mint ez a habos állagú, földieperrel turbózott desszert!
Nincs értelme a hosszas méltatásnak, el kell készíteni, és fel kell falni, lehetőleg lassan nyalogatva a kanalat, hogy minél tovább tartson. :D Bár erről a Kutyinyeknek más a véleménye – ő gyorsan behabzsol mindent, ami a fogához való, hiszen ami finom, azt szerinte képtelenség komótosan majszolgatva enni. Nos, ki így, ki úgy, lényeg, hogy eperszezonban mindig készüljön ilyen finomság! ;)

 

Hozzávalók 2-4 személyre:

az epres túróhabhoz:
20 dkg földieper (lehetőleg friss)
25 dkg túró
5 dkg görög joghurt
8 dkg porcukor
½ vaníliarúd vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
2 dl habtejszín

a karamellizált epertetőhöz:
30 dkg földieper (a fele lehet mirelit is)
2 ek. cukor
1 ek. citromlé vagy késhegynyi citromsav
2 ek. Limoncello vagy narancslikőr
½ vaníliarúd vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor

elkészítés:
  1. A túrót összekeverjük a porcukorral, a joghurttal, és botmixerrel pépesítjük. A megmosott epret leturmixoljuk, és (néhány kanál eperpüré kivételével) a vaníliarúd kikapart magjaival együtt a túrókrémhez keverjük.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan az epres túrókrémhez forgatjuk. A túrós habot a félretett eperpürével rétegezve üvegpoharakba kanalazzuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  3. Az epertetőhöz az epret feldaraboljuk, és kétfelé vesszük.
  4. A karamellhez a cukrot lábasba szórjuk, kis-közepes lángon keverés nélkül felolvasztjuk, és világosra karamellizáljuk.
  5. A tűzről lehúzva rátesszük az egyik adag felkockázott epret (ez lehet mirelit), felöntjük a likőrrel, a citromlével, és a tűzre visszatéve, folytonos keverés mellett addig melegítjük, hogy a karamell felolvadjon benne. Elzárjuk alatta a lángot, és hozzákeverjük a vaníliarúd kikapart magjait. Kihűtjük.
  6. Az eperkaramellhez hozzáforgatjuk a másik adag felkockázott epret, és a túróhab tetejére kanalazzuk. Citromfűlevélkékkel díszítve tálaljuk.






Tejfölös pecsenye grillfűszerrel





Nagyon szeretem a brassói aprópecsenyét, de kicsit másként készítem, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. A pecsenye a la Provence nevű receptemben már utaltam rá, hogy eredetileg grillfűszerrel szórom meg az újragondolt brassóimat, vagyis a grillfűszeres változat volt az első ötlet. Eddig nem akartam megosztani a receptjét, mert a provence-i fűszeres variációtól csak a fűszerhasználatban tér el. Most mégis megtettem, mert az előzőhöz képest is kicsit másként csináltam ezt a verziót.
Tapasztalatom szerint klasszisokkal jobb a hús, ha elkészítés után 1 napig pihen a hűtőben, mert jól összeérnek az ízek. Természetesen frissen is finom, eddig mi is így ettük, de előfordult, hogy ami megmaradt, azt másnap melegítettem meg, és sokkal jobban ízlett. Bízom benne, hogy más is kedvet kap hozzá.




Hozzávalók 2-3 személyre:

50 dkg csirkemell
2 ek. grillfűszer (nálam Kotányi Grill Klasszikus)
1,5 dl olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 kisebb szál hegyes erős paprika
1 vastag szelet piros húsú pritamin paprika
4 kövér gerezd fokhagyma
1 mk. őrölt fekete bors
4-5 ek. tejföl
70 dkg krumpli (tisztítva mérve)

napraforgóolaj vagy mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A csirkemellet kis kockákra vagy csíkokra vágjuk, megszórjuk a grillfűszerrel, alaposan átforgatjuk, felöntjük az olajjal, és fél napot hűtőbe téve pácoljuk. Másnap leöntjük róla az olajat, és egy keveset felfogunk belőle.
  2. A vöröshagymát és a paprikákat felaprítjuk, 3 evőkanál pácolajon megdinszteljük, kicsit meg is piríthatjuk. Rátesszük a vékonyra szelt fokhagymát, és 1-2 percig sütjük.
  3. Hozzáadjuk a fűszeres csirkemellkockákat, megborsozzuk, és ha már majdnem kész, belekeverünk 2 evőkanál tejfölt. (Még finomabb lesz az étel, ha a kész pecsenyét másnapig hűtőben állni hagyjuk.)
  4. A krumplit felkockázzuk vagy hasábokra vágjuk, az olajban vagy a zsírban pirosra sütjük, majd tálba szedjük, megsózzuk és jól összerázzuk.
  5. A pecsenyét felmelegítjük, hozzáforgatjuk a sült krumplit, és belekeverjük a többi tejfölt. Tálaljuk.